Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin.
Delen per e-mail
Thomas is computerprogrammeur en woont in de Amerikaanse stad San Francisco. Hij was al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van bitcoin. Tien jaar geleden kreeg hij 7002 bitcoin als beloning voor een filmpje waarin hij uitlegde hoe de cryptovaluta werkt. Toen was één bitcoin tussen de 1,5 en 5 euro waard. Thomas plaatste de bitcoin in een digitale kluis en versleutelde die. Tien jaar later is één bitcoin een veelvoud daarvan waard en bezit Thomas een fortuin van 180 miljoen euro. Virtueel dan, want hij is zijn wachtwoord vergeten.
De programmeur heeft inmiddels acht vergeefse pogingen gedaan om zijn harde schijf te ontgrendelen. Nu heeft hij nog twee pogingen over om er alsnog in te slagen. Na het invoeren van tien verkeerde wachtwoorden zal de schijf, een zogenaamde IronKey, zichzelf namelijk definitief versleutelen en kan Thomas nooit meer bij zijn cryptomunten én is hij ruim 200 miljoen euro kwijt. ,,Ik ga gewoon op mijn bed liggen om eraan te denken”, vertelde hij aan de New York Times. ,,Dan ga ik naar mijn computer met een nieuwe strategie, die weer niet werkt. Dan slaat de wanhoop toe.”
Wat is bitcoin?
Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door de nog altijd anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Deze creëerde een decentraal en open-source betalingssysteem. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat daar een derde partij tussen kan komen, zoals een bank. Deze transacties worden beveiligd met cryptografie en opgeslagen in een blockchain, een speciaal soort database. De transacties worden verwerkt en beveiligd door miners. Deze gebruikers zetten hun computerkracht in voor het netwerk. In ruil daarvoor krijgen zij transactiekosten en nieuwe hoeveelheden bitcoin. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gecreëerd worden, een gegeven dat de digitale munt tot een schaars goed maakt. De prijs van de digitale munt is behoorlijk speculatief en gaat daarom snel op én neer.
Hulp voor tien procent
Een internetbeveiligingsexpert van het Stanford Internet Observatory, Alex Stamos, beweert dat hij de code in een half jaar tijd kan kraken. Maar hij eist dan wel 10 procent van Thomas’ fortuin. ,,Voor 220 miljoen dollar aan geblokkeerde bitcoin schakel je een professional in”, aldus Stamos. ,,Voor 10 procent kan ik dit verwezenlijken. Bel me.”
In 2013 gooide de Welshman James Howells per ongeluk een harde schijf weg met de sleutels van 7500 bitcoin. Destijds was de verloren bitcoin ongeveer 4,5 miljoen euro waard. Nu zouden ze meer dan 205 miljoen euro waard zijn.
Cryptomunt-gegevensbedrijf Chainalysis schat dat ongeveer 20 procent van de bestaande 18,5 miljoen bitcoin, momenteel goed voor 115 miljard euro, verloren lijkt te zijn of vast te zitten in onbereikbare digitale kluizen. In de begindagen van de digitale munt omschreef bedenker Satoshi Nakamoto verloren munten als een donatie aan alle andere gebruikers: ,,Verloren munten maken de munten van alle andere gebruikers een klein beetje meer waard.”
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dankzij deze stappentellers zet je gemakkelijk tienduizend stappen
Je zou in principe je smartphone kunnen gebruiken om bij te houden hoeveel stappen je gemiddeld zet. Maar een activitytracker om je pols verklapt véél meer over je dagelijkse dosis lichaamsbeweging, waardoor je aangespoord wordt om nog actiever te leven. Dit zijn de drie meest geschikte trackers van het moment voor elk type wandelaar. -
Waarde bitcoin duikt omlaag na recordstijging
De waarde van de bitcoin is flink afgenomen na een opmerkelijke opmars eerder, waarbij de digitale munt record op record stapelde. De bitcoin kelderde gisteren en vandaag met wel 18 procent tot 33.500 dollar (27.400 euro), de grootste daling in twee dagen sinds mei vorig jaar. -
Nieuwste generatie identiteitsbewijzen bevat chip voor inloggen DigiD
De nieuwste generatie identiteitskaarten bevatten een chip waarmee kan worden ingelogd op websites van de overheid via DigiD. De identiteitsbewijzen zijn vanaf maandag te bestellen. -
De levensduur van je smartphone verlengen? Zo pak je het aan
Omdat de nieuwste smartphones tegenwoordig bijna allemaal een volledig maandsalaris kosten, wil je er natuurlijk alles aan doen om je toestel goed te beschermen. Wij gingen op zoek naar de beste hoesjes, cases en screenprotectors die je daarbij kunnen helpen. -
WhatsApp werkt vanaf 1 januari niet meer op deze oudere smartphones
WhatsApp zal vanaf 1 januari niet meer werken op een aantal oudere smartphones. Dat kondigt Facebook, de eigenaar van de berichtenapp, aan. De kans is klein maar mocht je nog gebruik maken van deze toestellen, dan wordt het tijd voor een upgrade.
-
Rechtse Twitter-variant Parler met Russische hulp weer online
Sociaal medium Parler, een Twitter-variant die populair is onder Amerikaans extreemrechts, is met behulp van een Russisch technologiebedrijf weer online. Parler was ruim een week lang niet bereikbaar, omdat webhost Amazon en andere partners hun medewerking met het platform hadden gestaakt. -
COA deelde jarenlang gevoelige gegevens van asielzoekers met de politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelde jarenlang informatie van asielzoekers met de politie. Er werden structureel gegevens gedeeld over onder andere godsdienst en etniciteit. Inmiddels is de uitwisseling stopgezet. -
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air?