Een la vol oude laptopopladers, wat moet je daarmee?
Bijna iedereen heeft wel zo’n la in huis waar je liever niet naar omkijkt, vol met oude stekkertjes en opladers. Vooral de adapters van laptops nemen vaak veel ruimte in beslag en bij elke nieuwe laptop krijg je weer zo’n oplader. Wat moet je daarmee doen als je ze eigenlijk niet meer gebruikt?
Of je ze nog als back-up kunt gebruiken, bijvoorbeeld om een laadplek in je huis te maken, hangt af van welke laptop je nu gebruikt. De eerste vraag is of de plug wel in het apparaat past. ,,Fabrikanten houden de aansluiting van nieuwe laptops meestal wel hetzelfde”, zegt laptopexpert Jelle Stuip van Tweakers. ,,Dus als je eerst bijvoorbeeld een Acer had en nu weer, dan gaat het wel passen, mits een merk niet de overstap naar USB-C heeft gemaakt.”
Ook is het belangrijk of de oplader wel genoeg vermogen levert. Had je eerst een kleinere laptop en ben je overgestapt naar een krachtige gamelaptop, dan kan het zijn dat de oude oplader niet genoeg vermogen levert. ,,Je hebt de laptop dan wel aan de oplader hangen, maar de accu loopt nog steeds leeg, omdat hij niet genoeg stroom krijgt”, zegt Stuip. ,,Je kunt hem er wel gewoon mee opladen als je hem niet gebruikt.”
Nieuwe standaard
Steeds meer laptops gebruiken tegenwoordig dezelfde soort oplader, namelijk met USB-C-kabel. Denk aan MacBooks, Chromebooks en andere lichte laptops van onder meer Asus en MSI. ,,Dat is gewoon universeel”, zegt Stuip. ,,Het is dezelfde aansluiting die op veel telefoons wordt gebruikt. Voor krachtige laptops is USB-C op dit moment nog niet sterk genoeg, maar er wordt ook gewerkt om een nieuwe standaard met maximaal 240 watt voor laptops te implementeren, in plaats van de 100 watt die nu wordt gebruikt.”
Je kunt dus zelfs je telefoon aan de USB-C-oplader van je laptop hangen, al is andersom meestal wel een probleem. Opladers van smartphones zijn over het algemeen niet krachtig genoeg om een laptop mee op te laden. De overgang naar USB-C gaat in het goedkopere segment overigens wat langzamer dan bij de duurdere laptops.
Niet kapot
Volgens Stuip kun je niet echt per ongeluk iets stukmaken als je een oplader met hoger vermogen dan nodig toch probeert te gebruiken. Het laadcircuit in de laptop bepaalt namelijk hoeveel vermogen het apparaat opneemt. Kan de oplader 200 watt leveren, maar heeft je laptop minder nodig, dan zorgt dat laadcircuit ervoor dat er niet te veel binnenkomt.
Het kan dus wel zo zijn dat de oplader niet sterk genoeg is, maar ook daarmee maak je niks kapot. Meestal komt er een waarschuwing in beeld, en je ziet de batterij nog steeds leeglopen als de laptop aanstaat.
Waar het wel mis kan gaan, is als je een lader met de verkeerde spanning in je laptop stopt. ,,Maar over het algemeen zijn de verschillende plugjes daarvoor wel specifiek voor een bepaalde laptop. Dat is geen harde garantie, dus als je twijfelt, kun je altijd op de onderkant van de laptop en op de adapter de spanning controleren.” In ieder geval moet je nooit een plug die niet goed past in het gat forceren.
Weggooien
Terug naar die la vol met kabels. Hoeveel reserveopladers heb je daadwerkelijk nodig? Als je oude opladers hebt die niet meer passen of die je niet meer nodig hebt, dan kun je ze het beste gewoon weggooien. Maar dan niet in de prullenbak, want opladers worden gezien als kleine elektrische apparaten.
Je kunt ze het beste recyclen door ze te deponeren in de inleverbakken voor apparatuur in verschillende winkels, zoals veel supermarkten. Ook kun je opladers inleveren bij de winkel waar je ze hebt gekocht, of ze achterlaten bij de plaatselijke milieustraat. Zo kunnen de materialen in de opladers, zoals koper, opnieuw worden gebruikt, en komen giftige stoffen niet in het milieu terecht doordat het als restafval wordt verbrand.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste inbouwvaatwasser
-
PREMIUM
Is Apple magie kwijt sinds overlijden Steve Jobs? ‘Tijd van steeds nieuwe dingen is verdwenen’
Tim Cook had tien jaar geleden de onmogelijke taak om Steve Jobs op te volgen bij Apple. Hij maakte er een ongekende geldmachine van, en toch krijgt hij kritiek dat Apple niet meer vernieuwend is. -
YouTube stopt met verwijderen leugens over verkiezingen VS
YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door ,,fraude, fouten of haperingen”, aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Zo pas je AirPods aan op jouw specifieke gehoor
De AirPods-oordoppen van Apple kunnen worden aangepast op basis van een gehoortest, zodat muziek voor jou beter te horen is. Zo werkt dat.