Een regenboog in je gameroom: zo maak je een game-pc flitsend
Je hebt een krachtige pc thuis maar toch ziet ie er nog niet zo uit als bij je favoriete streamers? Met deze onderdelen zorg je ervoor dat je gamemachine er flitsend uitziet.
Vooropgesteld: het gaat bij pc-games om een goede, lekker snelle computer, een monitor, een muis en een toetsenbord. En als je een beetje rekening wilt houden met je huisgenoten is een goede headset ook geen overbodige luxe. Maar het oog wil ook wat en de tijd van saaie, grijze plastic bakken onder of op je bureau is wel een beetje voorbij. We helpen je in dit artikel om daar iets aan te doen.
Laat er licht zijn: ledstrips en kleuren
De goedkoopste manier om je game-pc en omgeving een beetje te verrijken zijn RGB ledstrips. Die heb je al vanaf 15 euro, met prijzen oplopend tot boven de 100 euro. Je kunt deze ledstrips onder of rond je monitor plakken, subtiel aan de zijkant van je pc, of- als je een pc hebt met een glazen zijkant – aan de binnenkant van je pc.
Dat oogt erg funky, helemaal als de kleuren overeenkomen met bijvoorbeeld de blauwe of paarse lichtjes van je gamemuis en/of toetsenbord. Je kunt goedkope strips kopen van onbekende merken maar ze zijn er ook van bijvoorbeeld Philips Hue. In dat laatste geval betaal je wel substantieel meer, maar zijn ze te koppelen aan je smarthome.
Toon trots de binnenkant van je pc
Als je een game-pc bouwt of laat bouwen, kun je een pc-kast kopen waarvan de zijkant van glas is zodat je alle componenten goed kunt zien. Dit biedt allerhande mogelijkheden. Zo kun je bij speciale aanbieders al je ventilatoren en kabels in dezelfde kleur (rood of blauw bijvoorbeeld) aanschaffen. De SSD-schijf, de grafische kaart en allerhande losse onderdelen hebben allemaal stroom nodig en de standaard stroomkabels kun je vervangen door versies in tal van kleuren.
Sommige cases zijn zo opgebouwd dat ze al direct met ingebouwde RGB-ventilatoren komen waarmee je dus de regenboog lichtjes van binnenuit zelf kunt regelen. Bekende merken van pc-kasten zijn Sharkoon, Corsair, Cooler Master en MSI. Daarnaast kun je ook losse RGB-ventilatoren kopen, om kleurtjes in je bestaande pc te installeren.
Watergekoelde pc’s
Wie nog een stap verder wil gaan kan zijn pc ook koelen met waterkoelers. In plaats van luchtkoeling kun je in je pc all-in-one waterkoelers plaatsen en die komen tegenwoordig ook met funky RGB-lichtjes en in sommige gevallen zelfs met een lcd-scherm. Waterkoelers gebruiken vloeistof voor het vervoeren van de warmte. De warmte wordt vervoerd naar de radiator, waar het vervolgens door kleine kanaaltjes loopt die de warmte afgeven aan metalen vinnen. Ventilatoren blazen/ zuigen vervolgens lucht door deze vinnen waarna de warmte afgevoerd wordt en de temperatuur van het water daalt.
Wil je het nóg spectaculairder laten ogen, dan kun je ook met complete buisjes en een pompsysteem gaan werken. Dan begint de binnenkant van je pc op een soort miniwaterleidingsysteem te lijken waarbij de pomp, de buisjes en de vloeistof desgewenst ook allemaal verlicht worden.
Watergekoelde pc’s zijn vooral interessant voor gamers die hun bestaande systeem willen overklokken waarbij ze, net als bij scooters en brommers, de hardware van hun pc als het ware opvoeren. Hier komt veel extra warmte bij vrij en de waterkoeling zou dat moeten compenseren. Verschillende partijen bieden kant-en-klare watergekoelde game-pc’s aan, zoals bijvoorbeeld de Liquid Series van PCSpecialist.
Kijk hier onze video's op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Van een zuigpoes tot een tattooprinter: dit zijn de gekste en beste nieuwigheden op techbeurs CES
In Las Vegas wordt de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) gehouden, het hoogtepunt van de technologie. Op de beurs waar fabrikanten hun nieuwigheden voorstellen is het altijd lachen en fronsen geblazen. De gekste en stomste dingen worden er voorgesteld, maar ook uitvindingen waarvan je denkt: ‘dat ik daar zelf niet op ben gekomen!’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Delen van broncode van Twitter gelekt op internet
Volgens Twitter zijn delen van de belangrijke broncode van het social mediaplatform online gelekt, zo schrijft The New York Times. Twitter lichtte vrijdag het online platform voor softwareontwikkelaars GitHub in dat de code daar gepost was. Github verwijderde de broncode nog dezelfde dag, meldt de krant, die juridische documenten erover inzag. -
Musk erkent in e-mail: Twitter is sinds zijn komst 24 miljard dollar minder waard geworden
Volgens Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,55 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.
-
Deze robots koken, dekken de tafel en zijn bijna niet van mensen te onderscheiden
Naast nieuwe tv’s, smartphones en andere gadgets worden op techbeurs CES ook allerlei futuristische robots getoond, die onze levens de komende jaren makkelijker moeten maken. We zetten er vijf op een rij. -
-
-
PREMIUMtracking
Waarom je niet zomaar altijd cookies moet accepteren: 'We realiseren ons niet wat er gebeurt’
De dreiging van Russische tanks, de risico’s van klimaatverandering, die begrijpt iedereen. Maar hoe zit het met de dreiging van dat venster dat iedere dag op onze schermen verschijnt, ‘Accepteer alle cookies’? Je klikt het achteloos aan, maar vervolgens betreden bedrijven massaal je privéleven. En dat is een stuk gevaarlijker dan gedacht. ,,We staan onder permanent toezicht.” -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?