Volledig scherm
© Dedicon

Emoji's binnenkort wellicht te beluisteren voor blinden

Als blinde heb je weinig aan emoticons. Maar dankzij een Nederlands initiatief zou daar binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. De oplossing: emoji's met geluid.

Quote

We vinden dat iedereen het recht heeft op toeganke­lij­ke informatie. Daarom zijn we dit initiatief gestart

Bart Vroom

Het idee voor de Voicicons, zoals de audio-emoji's heten, is ontstaan tijdens de borrel, zegt manager externe communicatie Bart Vroom van Dedicon, een stichting die gespecialiseerd is in alternatieve leesvormen.

,,Wat begon als grap op vrijdagmiddag, is inmiddels uitgegroeid tot een serieus project waarmee we wereldwijd ons statement kunnen maken. We zijn trots dat een Nederlandse stichting het zover heeft kunnen brengen", vertelt Vroom.

Monotoon
Bestaande voice-overfuncties op smartphones slaan volgens Vroom de plank volledig mis. De geautomatiseerde stem spreekt monotoon de letterlijke betekenis uit, terwijl emoji's juist worden ingezet om iets te zeggen wat niet goed met woorden kan worden uitgedrukt. Vroom: ,,We vinden dat iedereen het recht heeft op toegankelijke informatie. Daarom zijn we dit initiatief gestart." 

Dedicon heeft inmiddels een aanvraag ingediend bij Unicode, de organisatie die bepaalt welke emoji's op pc's en smartphones kunnen worden gebruikt. De hoop en verwachting is dat Facebook en WhatsApp, de bedrijven die gebruik maken van de Unicode-standaard, eind dit jaar hun goedkeuring verlenen.

Listige instinker
Dit bericht bleek later te berusten op een 1 april-grap. Lees hier meer over alle 1 april-grapppen van 2016.