F1 2020 review: Stap met vorig jaar is op sommige plekken klein, of zelfs niet-bestaand
ReviewEen Haas zonder remmen, stukgaande Honda’s, tegen elkaar aanrijdende Ferrari’s, geniale laatste rondes van een McLaren en winnende Mercedessen: de Formule 1 is eindelijk begonnen. Wie zelf eens in de schoenen van Max Verstappen wil staan, is waarschijnlijk beter af in F1 2020 van Codemasters. Deze keer mét Zandvoort en mét commentaar van Olav Mol.
F1 2020 - een jaarlijks terugkerend racespel - biedt om te beginnen natuurlijk de jaarlijkse update van teams, coureurs en circuits, met daarbij ook het volledige Formule 2-veld, want de optie om daarin te rijden blijft behouden.
Voor de Formule 1 betekent het nieuwe namen als AlphaTauri in plaats van Toro Rosso en Nicholas Latifi als debutant bij het team van Williams. Belangrijker nog is dat de game de twee gloednieuwe circuits bevat die dit jaar op de F1-kalender zouden staan. Het stratencircuit in Hanoi, Viëtnam en ons eigen Circuitpark Zandvoort werden door de coronacrisis helaas geschrapt van de echte wedstrijdkalender, maar zitten wél in F1 2020. In mei schreven we al over de eerste rondjes die we in F1 2020 konden rijden op Zandvoort, toen met een vroege pc-versie van de game.
Inmiddels heeft Codemasters ook een documentaire vrijgegeven over de verbouwingen die hebben plaatsgevonden op het circuit en hoe ze allemaal in de game zijn verwerkt. Wellicht een leuke extra, mocht die achtergrondinformatie je interesseren.
My Team
Behalve de feitelijke informatie rond het nieuwe seizoen en de startgrid zijn in F1 2020 nog tal van ‘randzaken’ veranderd ten opzichte van de game van vorig jaar. De belangrijkste verandering, in ieder geval in onze ogen, is de toevoeging van een geheel nieuwe spelmodus die wellicht de positie van de Career Mode als belangrijkste offline spelmodus kan vervangen.
In My Team draag je niet alleen de verantwoordelijkheid voor je eigen coureur, maar leid je het hele team. Je stapt niet in bij een van de bestaande tien Formule 1-teams, maar vormt met je zelfgemaakte team het elfde team op de grid. Het doel is uiteraard om je team steeds verder naar voren te helpen door goede resultaten te boeken, sponsors aan je te binden en je auto te verbeteren.
Update in de techniek
Iets dat ook elk jaar verwacht wordt, is een update in de techniek. Daarover zeggen we eigenlijk al jaren hetzelfde: ja, er zijn altijd wel wat verbeteringen te bespeuren, maar er is jaar-op-jaar meestal geen sprake van een metamorfose. Dat is ook het verhaal van F1 2020, met de kanttekening dat de verschillen met vorig jaar nóg miniemer zijn dan voorheen. F1 2019 liet namelijk duidelijke stappen zien op het gebied van licht- en weer-effecten en daar profiteert F1 2020 nog steeds van.
Rij een regenrace en je zult tevreden zijn met de reflecties die zichtbaar zijn in staand water en met de druppels die over de bolides en de onboard-camera lopen. Ook de nachtelijke races blijven mooi genoeg, maar zijn dus niet per se veel mooier dan ze vorig jaar al waren. Voor een echte volgende stap op dat vlak zullen we waarschijnlijk op de next-gens moeten wachten.
Conclusie
F1 2020 is een game waar je elk denkbaar cijfer tussen 7,5 en 9,5 aan kunt hangen. Op een bepaalde manier is dit voor racefans die de Formule 1 willen nabootsen in hun huiskamer bijna de ideale game. De game is verregaand instelbaar en schaalbaar, waardoor je zonder al te veel moeite te hoeven doen een heel fijne F1-ervaring kunt krijgen. Daarbij komt dat de spelwereld er op en buiten de baan prima uitziet en dat met My Team een leuke nieuwe modus is toegevoegd.
Tegelijk kun je zeggen dat er, op My Team, split-screen en de nieuwe circuits na, over F1 2020 weinig te zeggen valt dat niet óók waar is voor F1 2019. Dat is een feit. Stoor je je daar enorm aan en zie je de waarde in die vernieuwingen niet, dan is een hoog cijfer niet realistisch, zeker niet als je liever een ultrarealistische simulatieracer speelt. Wie echter zin heeft in Zandvoort, de nieuwe uitdaging in My Team verwelkomt en gewoonweg de best mogelijke F1-ervaring op zijn scherm wil hebben, heeft aan F1 2020 een uitstekend spel dat, in elk geval voor zover wij hebben ervaren tijdens onze races, ook niet het bugs- en foutenfestival is dat we in het verleden weleens zagen in de F1-games.
En ja, dan is een torenhoge waardering ineens niet zo gek. Wij kiezen hierbij dan ook voor de middenweg. Ja, de stap met vorig jaar is op sommige plekken klein, of zelfs niet-bestaand. Maar dat doet niets af aan het feit dat F1 2020 verder een heerlijke F1-game is.
Pluspunten
Zandvoort en Nederlands commentaar
My Team
Toegankelijker dan ooit
Niveau goed instelbaar
Split-screen
Minpunten
Grafisch vrijwel gelijk aan F1 2019
Niet voor simracers
Niveau-instelling kan My Team ondermijnen
Cijfer: 8.5
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw recordomzet Apple door vraag naar iPhones en Macs
Techconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer meer telefoons en computers verkocht. Het bedrijf had eerder nog gewaarschuwd dat ongunstiger wisselkoersen en de timing van de introductie van nieuwe apparaten dit jaar mogelijk de verkopen zouden drukken. Dat bleek niet uit te komen en de omzet van 97,3 miljard dollar (92,6 miljard euro) was de hoogste ooit in de eerste drie maanden van een kalenderjaar. -
PREMIUM
Confronterende GP voor Verstappen: Zelf onberispelijk, maar ‘nog niet snel genoeg’
Het wereldkampioenschap, daar aast Max Verstappen op. Waar hij met een foutloze race zijn eerste podiumplaats scoorde, kwam die titel echter niet dichterbij na een 1-2’tje voor Mercedes. ,,We willen de titel, dan moet je ook winnen.’’ -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
De digitale vrijmarkt op met Koningsdag? Zo vermijd je oplichters op Marktplaats
Voor je tweedehands waren hoef je allang niet meer te wachten op de vrijmarkt met Koningsdag, want online kun je ook het nodige halen. Maar dat is niet zonder risico: het internet wemelt van de oplichters die je met nepaanbiedingen geld afhandig proberen te maken. We geven een paar tips om dat te voorkomen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
PREMIUM
Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? ‘Een paprika print je niet, die teel je’
Een paprika uit de 3D-printer, metalen gereedschap gevormd uit poeder, een geprinte medicijnpil of - ja echt, in Meerhoven staat er een - een geprint betonnen huis. De 3D-printer lijkt het antwoord op alles, maar is dat ook zo? Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Drie deskundigen aan het woord.