Facebook heeft grote plannen: ‘metaversum’ moet alleen al in Europa 10.000 banen opleveren
Facebook heeft grote plannen voor de toekomst. De ontwikkeling van een ‘metaversum’ moet alleen al in Europa tienduizend banen opleveren. Critici vrezen een afleidingsmanoeuvre.
Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, heeft het over ‘een groot onderwerp’ en ‘het volgende hoofdstuk van ons bedrijf’. Anderen karakteriseren het als de toekomst van het internet. In een interview met techblog The Verge legt Zuckerberg het concept van het ‘metaversum’ als volgt uit: ,,Je kunt het zien als de opvolger van het mobiele internet. In plaats van te kijken naar content zit je er midden in.”
De naam metaversum (‘metaverse’ in het Engels) is ontleend aan het boek Snow Crash van sciencefictionschrijver Neal Stephenson. Het is een samenstelling van meta en universum, vrij vertaald: iets dat alles omvat. In de visie van Facebook moet het een combinatie worden van de fysieke en de virtuele wereld, die toegankelijk is terwijl je online bent. ,,Het kan nieuwe creatieve, sociale en economische mogelijkheden bieden”, aldus Zuckerberg.
Avatar
Dat klinkt vaag, maar dat komt doordat het hele concept nog heel vaag is. Het meest concreet is nog dat je via een ‘avatar’ (een poppetje van jezelf) naar je werk kunt, mee kunt doen aan vergaderingen, concerten kunt bezoeken, naar de bioscoop kunt gaan, kunt winkelen en kleren aan kunt passen en natuurlijk ook gewoon kunt gamen. Belangrijk is dat je moeiteloos van de ene omgeving naar de andere kunt overstappen. Daarbij moet je dan een soort bril opzetten, zoals die nu al gebruikt wordt in bijvoorbeeld virtual reality-spellen. Facebook is al bezig met de verdere ontwikkeling van deze Oculus-bril.
Volgens Zuckerberg moet zijn metaversum toegankelijk worden via alle verschillende soorten platforms: virtual reality, augmented reality (bijvoorbeeld een normale bril waarop tekst wordt geprojecteerd), de pc, mobiele apparaten en spelcomputers. En, zo benadrukt hij: het metaversum wordt niet ontwikkeld of gecontroleerd door één enkel bedrijf. Zoals Facebook, bijvoorbeeld.
Aandacht afleiden
Critici zien deze formulering, en ook het moment van de bekendmaking, als een manier om de aandacht af te leiden van de storm waarin Facebook al een tijdje verkeert. De invloed van het bedrijf op onder meer de Amerikaanse verkiezingen (door het niet hard genoeg aanpakken van nepnieuws) is inmiddels een bekend verhaal. Deze maand nog verklaarde een klokkenluider, ex-werkneemster Frances Haugen, dat het bedrijf de eigen groei veel belangrijker vindt dan het welzijn van de gebruikers van platforms als Facebook en Instagram.
De technologie die nodig is voor het metaversum is overigens nog lang niet klaar. Zuckerberg schat dat het zeker tien tot vijftien jaar duurt voordat we er echt iets mee kunnen. Wat hem betreft zijn er alleen al in Europa zo’n tienduizend banen te vergeven voor de ontwikkeling ervan. Dat zijn dan met name ‘zeer gespecialiseerde technici’. Investeerders zouden staan te dringen. Niet zozeer omdat ze precies weten wat er gaat komen, maar wel uit angst om het volgende grote project van Mark Zuckerberg te missen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple onthult nieuwe MacBook Pro met dunne randen en meer poorten
-
Ex-Fox-presentator Carlson kondigt doorstart op Twitter aan
De conservatieve presentator Tucker Carlson gaat na zijn vertrek bij de Amerikaanse nieuwszender Fox News verder op Twitter. Zijn show verdient een doorstart, zegt de 53-jarige Carlson. In een videoboodschap waarin hij het belang van de vrijheid van meningsuiting benadrukt, zegt hij binnenkort met meer informatie te komen. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Hoe veilig is TikTok voor onze kinderen? ‘Ontworpen om ze dom te houden’
Als politici om veiligheidsredenen van TikTok af gaan, kunnen mijn kind en ik er dan nog wel op blijven? ,,De app is in China zelf verboden”, zegt een expert. ,,Dat zet toch aan het denken.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUMCOLUMN
De tijd dat techbedrijven kunnen doen wat ze willen moet voorbij zijn
-
-
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
Twitter moet ‘directe actie en serieuze stappen‘ nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Deskundigen spreken van een kansloze oproep. ,,We weten allemaal hoe Elon Musk is met dit soort dingen.” -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.