Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.
Volledig scherm
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. © AP

'Facebook hing nog veel hogere boete boven hoofd'

De boete die Facebook krijgt voor de privacyschandalen had nog veel hoger kunnen uitvallen. De Amerikaanse toezichthouder FTC overwoog een straf van tientallen miljarden dollars, meldt The Wall Street Journal. Uiteindelijk bedraagt de schikking 5 miljard, zo wordt waarschijnlijk deze week officieel bekendgemaakt.

Ook zou overwogen zijn om topman en medeoprichter Mark Zuckerberg deels persoonlijk aansprakelijk te stellen, aldus de zakenkrant. Uiteindelijk is echter gekozen voor een lichtere straf. De boete van 5 miljard dollar is een record voor de waakhond FTC, maar aandeelhouders reageerden opgelucht na het uitlekken van het bedrag. Het aandeel Facebook ging zelfs omhoog.

Volgens persbureau Dow Jones wordt de schikking van 5 miljard dollar nog deze week officieel bekendgemaakt, vermoedelijk voor het sluiten van de beurs op woensdag. De FTC en Facebook wilden allebei niet reageren.

De boete is onder meer bedoeld voor het grote lek waarbij gegevens van gebruikers bij campagnebureau Cambridge Analytica terechtkwamen. Eerder werd bekend dat Cambridge Analytica ongeoorloofde toegang had tot persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Die informatie werd onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

2011

Zo zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. De FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die meermaals in de fout gaan. Als onderdeel van de nieuwe schikking moet Facebook een interne commissie optuigen die zich gaat bezighouden met toezicht op privacy van gebruikers.

Social media-analist Jaap van Zessen legt uit hoe je je privacy op Facebook (een beetje) kunt beschermen:

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.