Facebook onthult Libra: vanaf 2020 betalen met nieuwe cryptomunt

Facebook lanceert in 2020 de nieuwe cryptomunt Libra. Na maanden van geruchten onthulde de techreus vandaag de plannen om de hele wereld te laten betalen met de cryptomunt.

Het bedrijf kondigde ook meteen de digitale portemonnee, ofwel ‘wallet’, Calibra aan. Deze wallet, die als losse app te downloaden is in de Play Store of App Store, kun je vervolgens gebruiken in bijvoorbeeld WhatsApp.

Met Calibra hoopt Facebook vooral van waarde te zijn in landen waar bankrekeningen, spaarrekeningen en krediet niet vanzelfsprekend te zijn. ,,Met een internetconnectie heb je toegang tot ontelbare waardevolle services, maar het beheren, sparen en het uitgeven van geld is nog niet gemakkelijk gemaakt. Ook is het voor veel mensen wereldwijd simpelweg onmogelijk om toegang te krijgen tot de standaard economische services, zoals het openen van een bankrekening. Deze uitdaging hopen wij op te lossen met Calibra’’, stelt een woordvoerder van Facebook. Welke landen Facebook precies bedoelt, is onduidelijk.

In eerste instantie is het de bedoeling dat de munt vooral wordt gebruikt om geldtransacties af te handelen tussen particulieren. Vervolgens wil Facebook dat bedrijven de munt omarmen om kleine betalingen te doen, zoals een kop koffie.

Volgens Facebook moet Calibra het mogelijk maken om Libra naar bijna iedereen met een smartphone te sturen ‘net zo snel als het versturen van een tekstbericht tegen lage of geen kosten’. Op termijn moeten gebruikers zo ook hun rekeningen en producten kunnen kopen, onder andere via het scannen van codes.

Het sociale netwerk belooft vergelijkbare verificatie, ondersteuning en fraudebescherming te bieden als banken en creditcardbedrijven. Ook belooft het bedrijf het te vergoeden als kwaadwillenden toegang tot hun Libra-accounts krijgen. Verder is de belofte dat Facebook betaalgegevens van Calibra niet gaat gebruiken voor advertentiedoeleinden maar wel voor andere doeleinden zoals fraudebestrijding en het kunnen verrichten van transacties. Calibra gaat omgekeerd Facebook-gegevens inzetten om ‘aan de wet te voldoen, accounts te beveiligen, risico in te dammen en criminele activiteiten te voorkomen’.

Blockchain

De app is vanzelfsprekend gebaseerd op de blockchain-technologie. De hele infrastructuur van Libra en Calibra wordt momenteel gebouwd. Naar verwachting is de app klaar voor een lancering in 2020. De geruchten rondom de cryptocurrency gingen al maanden rond. Ook de Bitcoin profiteert daarvan: de prijs steeg afgelopen weekend naar 9000 dollar.

Volledig scherm
Facebook Libra © Facebook
 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.