Volledig scherm
© ANP

Feit of fictie: verhogen shops hun prijzen voorafgaand aan Black Friday?

Het is een vaak gehoorde klacht: shops verhogen in aanloop naar een kortingsfestijn als Black Friday de prijzen, om daarna tientallen procenten korting te beloven op deze verhoogde prijs, om zo uiteindelijk weer op het originele bedrag uit te komen. Nepkorting dus, sommigen spreken zelfs over ‘Fake Friday’. Maar is dat ook echt zo? Onze collega's van Hardware.Info zochten het uit.

In de Prijsvergelijker houden we niet alleen de huidige prijs van elektronicaproducten bij alle bekende webshops bij, maar we bewaren ook alle historische prijzen in onze database. Daardoor hebben we honderden gigabytes aan prijsdata om te analyseren. 

In ons eigen Black Friday-aanbiedingsoverzicht gebruiken we ook die historische data: we tonen alleen producten die minimaal 15 procent in prijs zijn gezakt ten opzichte van vorige week én die ook in de afgelopen drie maanden niet voor de aanbiedingsprijs of lager beschikbaar waren. Dat levert nu al een imposante lijst aanbiedingen op en komende vrijdag vermoedelijk nog veel meer.

Data

Voor ons onderzoek pakten wij de 150 meest populaire consumentenelektronicaproducten uit de Hardware.Info Prijsvergelijker en daarvan bepaalden we de op dit moment laagste prijs van alle webshops. Uit historische data haalden we de laagste prijs één week geleden, twee weken geleden, drie weken geleden, en zo door tot aan zes weken terug. Voor al die data berekenden we een gemiddelde van die laagste prijzen. Wat blijkt: bij die 150 producten zien we een continu dalende lijn, die vermoedelijk komende vrijdag nóg verder doorgezet zal worden. 

Oftewel: dat shops stelselmatig hun prijzen verhogen in aanloop naar Black Friday blijkt absoluut niet waar. Het zal wellicht incidenteel voorkomen, dat zien we ook sporadisch wanneer we inzoomen op individueel productniveau, maar het is zeker niet iets wat veel gebeurt. Voor de incidentele gevallen is niet uit te sluiten dat het een andere reden heeft.

Wel goedkoop

Dat betekent echter niet dat iedere Black Friday-aanbieding die je ziet bij een shop ook daadwerkelijk een goede aanbieding is. Het kan best zo zijn dat een specifieke online shop 20 procent of zelfs 30 procent van zijn prijs af haalt, maar daarmee op dezelfde prijs uitkomt als een andere shop, die gedurende het jaar het product altijd al goedkoper aanbiedt. Een goedkope shop die geen of beperkte korting geeft kan nog altijd een betere deal hebben dan een dure shop die procentueel veel korting heeft. 

Zodoende loont het altijd de moeite om meerdere shops te vergelijken als je een aanbieding ziet. Idealiter gebruik je natuurlijk een prijsvergelijker, waarbij je op Hardware.Info als voordeel hebt dat je onder het prijsoverzicht op alle productpagina’s een grafiekje vindt met het prijsverloop van de laagste prijs over de tijd. Zo kun je eenvoudig checken of een aanbieding ook écht scherp is.

Beperkt aantal

Quote

Zie je op vrijdag een aanbieding van het door jou gewenste product: sla dan zo snel mogelijk toe!

Ten slotte nog een laatste tip: veel Black Friday-aanbiedingen zijn een samenwerking tussen fabrikant en shop. In zo’n geval verkoopt de fabrikant een (beperkt) aantal exemplaren van een specifiek product voor een lagere prijs aan een shop, waarna die shop het product op zijn beurt voor een lagere prijs aan jou als consument kan aanbieden. Is het aantal producten dat de shop voor de verlaagde prijs kon inkopen op, dan zal de shop genoodzaakt zijn de aanbieding te staken en de prijs terug te zetten naar het originele niveau.

Wij zullen de laatste zijn die mensen aanraden om impulsaankopen te doen. Ons advies is wel: bedenk je in de dagen vóór Black Friday goed welke zaken je graag wil kopen en maak daar een lijstje van. Zie je op vrijdag een aanbieding van het door jou gewenste product: sla dan zo snel mogelijk toe!

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.
  2. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

    Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

    Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.