Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichting onder naam van de Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk is de plek om gevallen van, of pogingen tot oplichting te melden. De site die in 2011 werd opgericht in opdracht van de toenmalige minister van Justitie, Hirsch Ballin, biedt fraudeslachtoffers de helpende hand en maakt mensen alert op actuele risico's. Maar wat als de fraudeurs opereren onder naam van de helpdesk zelf? Ook dan klinkt er een waarschuwing, zoals nu.
,,Wij ontvangen meldingen van mensen die telefonisch benaderd worden uit naam van de Fraudehelpdesk. De beller geeft expliciet aan te bellen namens de Fraudehelpdesk’’, leest het op de website van de helpdesk. Eerder vandaag werd de oplichtingsmethode via Twitter gecommuniceerd. Het potentiële slachtoffer wordt door de beller gewaarschuwd voor een ‘digitale bedreiging’ of ‘fraude’ en gemaand zijn geld ‘veilig te stellen’.
‘Hoe?’, is de logische vraag. Daarvoor hebben de hulpvaardige oplichters een oplossing bedacht. De pecunia moet worden overgemaakt naar een zogenaamde ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening, of een variant daarop. Logischerwijs betreft het hier rekeningen die een stuk minder ‘veilig’ zijn dan de naam doet vermoeden. In sommige gevallen willen de redders in nood het geld zelf wel overmaken en vragen om inloggegevens.
Verbreek de verbinding
De snoodaards raden hun slachtoffers zelfs aan om op de website van Fraudehelpdesk te kijken voor meer informatie. Om te voorkomen dat mensen bellen met de dienst wordt er buiten de openingstijden van de helpdesk gebeld, zodat deze telefonisch niet bereikbaar is via het algemene nummer. Die sluitingstijd is meteen ook tekst en uitleg bij het feit dat de oplichters bellen met een afwijkend nummer, zo blijkt.
,,Fraudeurs kunnen zich telefonisch heel overtuigend voordoen als medewerkers van uw bank’’, schrijft de helpdesk elders op de site. ,,Ze bellen bijvoorbeeld met een eng verhaal over de veiligheid van uw rekening en vragen u bijvoorbeeld uw geld naar een ‘veilige rekening’ te verplaatsen. Onthoud dat banken u nooit met een dergelijk bericht zullen bellen en dat u op geen enkele manier moet handelen op basis van zo’n verhaal.’’
Maak er melding van
‘Word je gebeld door deze sluwe lieden, verbreek dan de verbinding’, is het korte maar krachtige advies. ‘Ook als het telefoontje van Fraudehelpdesk lijkt te komen.’ De helpdesk heeft helemaal geen inzage in bankgegevens. In eerdere gevallen van oplichting, via e-mail, sms of WhatsApp, hebben banken ook aangegeven nooit om inloggegevens of andere persoonlijke codes te vragen. Evenmin wordt gevraagd om geld over te maken.
Ben je benaderd door de oplichters - of zelfs in een vorm van oplichting of phishing getuind - maak er dan melding van, meldt de site Veiliginternetten.nl. Bij de bank, maar ook bij een site als Fraudehelpdesk. Ook wordt geadviseerd om, mocht je gereageerd hebben op een duister telefoontje, e-mail of appje, bankcodes en wachtwoorden te veranderen. Voorkomen is beter dan genezen, dus ophangen of wegklikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Namen duizenden Nederlandse slachtoffers cryptobeurs op straat
De namen van duizenden Nederlandse slachtoffers van de failliete cryptobeurs MtGox liggen op straat. BNR meldt een databestand met de namen in handen te hebben. De gegevens van de klanten van MtGox stammen uit 2014, toen de beurs op de fles ging. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Europa werkt aan AI-wet, want de slimme zelflerende robot is niet meer in de hand te houden
Nu ook de makers zelf waarschuwen voor de risico’s van kunstmatige intelligentie wordt de vraag steeds dringender: hoe beteugel je slimme software die zichzelf voortdurend verbetert en diep in ons leven doordringt? De EU komt als eerste met wetgeving. Een expert heeft advies voor ons allemaal. -
PREMIUM
Dit zijn de vijf nieuwste phishingtrucs en dít kun je ertegen doen
Internetfraudeurs lichten mensen op door ze te lokken met valse links in e-mails, sms’jes en malafide telefoontjes. Willem Janssens, expert cybersecurity, weet hoe je die herkent.
-
Radiostilte voorbij: sofwarebedrijf Nebu moet van rechter nu écht meer info over hack geven
-
-
-
Dit is de beste én goedkoopste smartphone
Wat is de beste smartphone? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.