Volledig scherm
© AFP

Gamer schuldig aan uitlokken politie-inval met dodelijke afloop

Tyler Barriss, een 26 jarige Amerikaan uit Californië, heeft bekend dat hij verantwoordelijk is geweest voor een valse melding over een misdrijf, die leidde tot een politie-inval met dodelijk afloop. De onschuldige Andrew Finch (28) kwam bij die inval om het leven.

Het verhaal begint bij gamer Casey Viner, die vanwege een weddenschap online ruzie kreeg met gamer Shane Gaskill. Viner benaderde gamer Tyler Barriss om Gaskill te ‘swatten'. Dit fenomeen krijgt zijn naam door het SWAT-team dat de politie meestal afstuurt op meldingen van ernstige misdrijven. Het komt vaker voor dat zo’n politie-inval onterecht wordt ingeschakeld. Door het gemak kan vrijwel iedereen ‘swatten’: men hoeft alleen het adres van het slachtoffer te kennen.

Gaskill en Barriss kwamen via Twitter met elkaar in contact en Gaskill daagde Barriss in een persoonlijk bericht uit de politie maar op zijn dak te sturen. ‘Probeer me te ‘swatten', ik wacht..', reageerde Gaskill in een van zijn tweets. Hij gaf daarbij een oud adres op, een adres in de stad Wichita in de staat Kansas, maar hetzelfde adres dat Barriss in eerste instantie ook van Viner had gekregen.

Barriss belde de politie en deed allerlei beschuldigingen. Zo zou er op het adres een ontvoering en een schietincident plaatsvinden. De politie rukte vanzelfsprekend meteen uit. Eenmaal daar maakte de onschuldige Andrew Finch - die helemaal niets met het tweetal te maken had en toevallig op het opgegeven adres woonde - een onverwachte beweging met zijn handen, waarna hij werd doodgeschoten.

Volgens de rechter heeft Barriss - ondanks dat die 1000 kilometer verderop was - de dood van de man veroorzaakt. ,,De verdachte heeft een chaotische situatie veroorzaakt zonder ook maar één voet in Wichita te zetten. Zijn redenen waren weerzinwekkend”, aldus de rechter. Vermoedelijk moet de man zeker twintig jaar de gevangenis in.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.