Getest: de A50 is een waardig alternatief voor de prijzige Galaxy S10
MWCDe Samsung Galaxy S10 en S10+ zijn gave toestellen, maar wel behoorlijk aan de prijs. Voor het duurste model leg je al gauw 1599 euro neer. Gelukkig heeft Samsung ook een alternatief aangekondigd: de Galaxy A50. Maar lever je voor die 350 euro niet te veel in? Tweakers bekeek het toestel in Barcelona.
De Galaxy A-serie doet al enkele jaren goede zaken. De toestellen die we testten, hadden vaak een degelijke bouwkwaliteit en een eigentijds ontwerp, een prima accuduur, waterdichtheid en de nodige uitbreidingsmogelijkheden. Soms waren ze wat prijzig in relatie tot telefoons met gelijke specificaties en leek er te worden bezuinigd op de camera. Samsung heeft de A-serie nu een soort reboot gegeven en de Galaxy A50 is het toestel uit die serie dat naar de Benelux komt. We konden op het Mobile World Congress 2019 een eerste indruk opdoen.
De A50 is het toestel dat wat prijs betreft direct onder de S10-serie valt. Hij kost minder dan de helft van de S10e, zo’n 350 euro, terwijl hij een oledscherm heeft met dezelfde beelddiagonaal als de Galaxy S10+. Best interessant dus, op het eerste gezicht.
Inleveren
Natuurlijk lever je daar wel wat voor in. Een van de verschillen tussen de S10-serie en de A50 is de behuizing. De Galaxy A50 heeft geen glazen behuizing, maar is opgetrokken uit kunststof. Vermoedelijk is dit een van de dingen waardoor deze telefoon zo licht aanvoelt voor zijn schermgrootte. De telefoon maakt geen fragiele indruk, maar buigt wel behoorlijk mee wanneer je er kracht op uitoefent. Het materiaal zal ook een stuk sneller krassen dan de glazen behuizing van de S10-serie; de achterkant is natuurlijk niet gemaakt van het beschermende Gorilla Glass.
De coating die op het toestel zit, is wel interessant. Deze breekt het licht op een bijzondere manier, zoals je op de onderstaande foto kunt zien. Of je dat mooi vindt, is persoonlijk. Het komt natuurlijk niet heel zakelijk over, zeker niet als je de blauwe of roze variant kiest. Dankzij de regenboogkleuren die ontstaan, is het in elk geval geen dertien-in-een-dozijntelefoon. Bij elke kleur is de breking van het licht net even anders. De roze variant krijgt een gloed die overwegend geel met lila is, terwijl de blauwe het licht weer niet echt brak tijdens onze hands-on.
Prachtig scherm
Het scherm is een van de paradepaardjes van de A50: het oledscherm is met 6,4 inch lekker groot. De beeldverhouding is iets langwerpiger dan bij de S10-serie, 19,5:9 ten opzichte van 19:9. Het scherm heeft een resolutie van 1080x2340 pixels. De kleuren spatten van het scherm en het is erg contrastrijk; we denken dat veel mensen het verschil met een S10-scherm in eerste instantie niet eens zullen merken.
Achter het scherm huist een vingerafdrukscanner. Volgens de Samsung-medewerker op de stand gaat het wel degelijk om een ultrasonische. Deze techniek werkt beter wanneer je bijvoorbeeld natte vingers hebt. In de S10 is hij erg snel. Helaas was de software op de A50 zo ingesteld dat we hem niet konden testen op de beurs. Vermoedelijk zal hij trager werken dan bij de S10, omdat de snelheid van de soc hierin ook een factor is.
Haperen
Een van de dingen waaraan je kunt merken dat het om een goedkoper toestel gaat, is de snelheid bij het navigeren door Android. Door een slechtere chip kan het besturingssysteem soms haperen. De camera wordt vaak gezien als een onderdeel dat verraadt dat je een prijsvechter in handen hebt. Als eerste merken we dat, ook in dit geval, aan de sluitervertraging. Het focussen viel ons mee; dat gaat nog behoorlijk vlot.
De foto van de frontcamera is een stuk minder dan die van de camera achterop. Die laatste heeft meer detail. Ook geven de kleuren daarvan de werkelijkheid iets beter weer. Toch is de frontcamera op het eerste gezicht niet slecht. Hij heeft een grotere beeldhoek dan de camera achterop, zodat je bij selfies meer in een beeld kunt vangen.
De portretmodus laat wel iets te wensen over als je goed gaat kijken. De A50 maakt wat kleine foutjes bij het scheiden van voorgrond en achtergrond, en de randen zijn wat te vaag. De foto’s die we maakten met de toestellen zijn desondanks best acceptabel. De A50 heeft ook een ultragroothoeklens achterop, om meer op een foto te krijgen. Helaas zien we weer een groot verschil in witbalans tussen beide camera’s. De ultragroothoek is wel handig, want soms is het lastig om meer afstand te nemen tot een object, zoals een groot gebouw.
Conclusie
We hopen dat we een goed beeld hebben kunnen schetsen van hoeveel je inlevert als je voor een Galaxy A50 kiest in plaats van een toestel uit de S10-serie. Natuurlijk moeten de mindere punten van de A50 je net liggen, maar als we alles zo naast elkaar leggen, kunnen we ons goed voorstellen dat een gemiddelde consument goed uit de voeten kan met dit toestel. Hij heeft immers een mooi en groot scherm, een handige camera met groothoek, ziet er niet goedkoop uit en is waterdicht. Het zal ons niet verbazen als de A50 een verkoophit blijkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Zo voorkom je dat hackers op afstand meekijken via je webcam
Microsoft Teams, Google Meet, Zoom: videobellen is een vrijwel dagelijkse bezigheid geworden. Maar terwijl je webcam overuren draait, kijken hackers maar al te graag met je mee; of het nu is om te gluren of om op zoek te gaan naar materiaal om je mee te chanteren. Zo maak je het hackers niet te makkelijk. -
Waarom je soms beter geen abonnement kunt afsluiten via je iPhone
Sluit jij je app-abonnementen af via de App Store van Apple? Dat kan je zomaar onnodig extra geld kosten. Dit is waarom je een abonnement soms beter rechtstreeks via de website van de appmaker kunt afsluiten. -
Hoe krijg je een app op de App Store of Play Store?
Je had een goed idee voor een app en hebt vervolgens van dat idee een concreet product gemaakt. Maar als je mensen wil bereiken moet de app in een appwinkel terecht komen. Hoe gaat dat in zijn werk? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMTechnische Dienst
Komt er een einde aan administratieve rompslomp? ‘Zorgsoftware eindelijk naar de 21e eeuw’
De zorg staat onder druk. Zorgwerkers hebben hun handen vol. Daarom besloten deze programmeurs uit Delft om een handje te helpen, in dit geval met de administratie. Want hoe soepeler dat gaat, hoe makkelijker het voor iedereen is. -
EU-hof schrapt boete van bijna 1 miljard euro voor Amerikaanse chipmaker Qualcomm
De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft de strijd gewonnen tegen een boete van 997 miljoen euro die werd opgelegd door de Europese Commissie. Qualcomm kreeg de boete vier jaar geleden omdat het techfabrikant Apple betaalde om exclusief zijn chips te gebruiken in zijn iPhones en iPads.