Volledig scherm
© AFP

Het is definitief: iTunes stopt er echt mee

Apple stopt met iTunes in de huidige vorm. De dienst, gelanceerd in 2001, wordt ontmanteld en vervangen door drie losstaande apps: voor muziek, voor tv en voor podcasts. Apple heeft dat vandaag aangekondigd op een jaarlijks congres voor ontwikkelaars, de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Jose in de Verenigde Staten.

Eerder dit weekend meldde persbureau Bloomberg al dat Apple hoogstwaarschijnlijk ging stoppen met de dienst. Het is nog niet duidelijk wanneer iTunes precies zal verdwijnen. De drie vervangende apps zijn al langer te vinden op de nieuwste iPhones en iPads, maar zullen in de toekomst ook beschikbaar zijn op de computers van Apple.

iTunes begon als platform voor digitale muziek. Later werden ook films, tv-programma’s, e-boeken en radiodiensten beschikbaar om te downloaden. iTunes zorgde bovendien voor het synchroniseren van verschillende apparaten met hetzelfde account, zodat er op iemands iPhone en iPad dezelfde apps staan. Dat kan voortaan via het vernieuwde Finder.

Donkerder scherm

Apple onthulde ook de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 13 krijgt onder meer een Dark Mode, een donkerder scherm dat rustiger voor de ogen is en de accu spaart. De plattegronden van Apple Maps krijgen binnenkort foto’s van straatbeelden, vergelijkbaar met Street View van Google.

Daarnaast werd een nieuwe Mac Pro aangekondigd. De desktop heeft een behuizing en handgrepen van roestvrij staal, kan worden verplaatst via wielen, is ontworpen voor modulariteit en heeft zeer krachtige specificaties. Apple komt ook met een Retina-32-scherm met 6k en hdr-ondersteuning.