Het is vandaag internationale CAPSLOCKDAG: ‘Parodie op kleingeestige individuen’
Dikke kans dat je bij een bezoekje aan Twitter, Facebook of Instagram vandaag heel veel mensen met grote letters ziet typen: het is namelijk INTERNATIONAL CAPSLOCK DAY.
Het kan wel eens voorkomen: je hebt per ongeluk de capslocktoets ingedrukt en een deel of je hele e-mail naar een collega is getypt in boos lijkende hoofdletters. Of je gebruikt ze misschien wel bewust, bijvoorbeeld om een onderwerp van een e-mail extra dringend te laten overkomen.
Maar vandaag hebben ze een heel andere strekking: verspreid over het hele internet tikken mensen op 28 juni in kapitalen berichten naar elkaar.
Internationale capslockdag
De feestdag is een onlinegrap die tweemaal per jaar voorbij komt. Naast 28 juni is ook 22 oktober een internationale capslockdag.
Derek Arnold, een softwareontwikkelaar uit de Amerikaanse staat Iowa, verzon op 22 oktober 2000 de feestdag als een parodie op de ‘kleingeestigheid van bepaalde westerse individuen’. Hij stoorde zich aan het feit dat veel mensen zonder goede kennis van het schrift zomaar dingen opschrijven en naar elkaar mailen.
Als reactie ging hij op 22 oktober mensen daarom expres mailen in grote letters. Op 28 juni is de extra tweede dag in het leven geroepen als eerbetoon aan de Amerikaanse reclame-icoon Billy Mays, die op die dag in 2009 overleed. Mays werd beroemd door zijn enthousiaste ‘buy now’-aansporingen op een populaire thuiswinkelzender in de Verenigde Staten.
Ouderwetse typemachines
Voordat we computers en capslocktoetsen in ons leven kregen, produceerden de meeste ouderwetse schrijfmachines enkel en alleen hoofdletters. In 1870 bedacht schrijfmachinefabrikant Remington een slimme manier om zowel hoofdletters als kleine letters te typen. Dat deed men door twee symbolen of letters, zoals hoofdletters en kleine letters, op elke typebalk te plaatsen, het stuk metaal dat de letters op het papier slaat.
Om tussen de twee symbolen te wisselen, gebruikten schrijvers een shifttoets, die de hele balk als het ware optilde om het juiste lettertype of symbool in te drukken.
Vandaag de dag nemen de capslock- en shifttoetsen ons veel werk uit handen. Sowieso hebben de gewone lettertoetsen op toetsenborden van pc’s, laptops en smartphones meerdere functies. Druk de ‘e’ voor een langere periode in op een smartphone, en je krijgt alle varianten te zien met verschillende accenten of trema’s.
Doe je vandaag mee aan de hoofdletterfeestdag? Gebruik op sociale media dan wel de hashtag #CapsLockDay, voordat mensen misschien nog gaan denken dat je altijd zo’n schreeuwlelijk bent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Met deze apps kun je ieder pdf-document bewerken
Iedereen ontvangt vroeg of laat wel een pdf-document om te ondertekenen of in te vullen. Met deze editors doe je dat in een handomdraai. -
Zo wijzig je de settings van je wifirouter (en waarom je dat zou doen)
Veel mensen weten niet zo een, twee, drie, hoe ze de settings van hun wifirouter kunnen wijzigen. Terwijl dat best handig kan zijn. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
met video
Geen tijd voor perfecte plaatjes en poses: nieuwe app BeReal razend populair
De social media app BeReal wordt steeds populairder, voornamelijk onder jongeren. Maar verwacht bij deze app geen platform vol perfecte plaatjes en poses. ‘Als je influencer wil worden, blijf dan gerust op TikTok en Instagram’.
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Bang voor het 'blauwe scherm des doods'? Zo los je het op
Vroeg of laat overkomt het iedereen met een Windows-pc: een blauw scherm verschijnt met de melding dat er een probleem is met je computer. Dit ‘Blue Screen of Death’ komt altijd ongelegen. Zo los je het op. -
Zo krijg je toegang tot je pc met je telefoon, waar je ook bent
Je bent niet altijd in dezelfde ruimte als je computer, ook niet als je die computer nét even nodig hebt. Gelukkig zijn er manieren om je computer op afstand te bedienen. Zo krijg je toegang tot je pc vanaf een ander apparaat, ook als je van huis bent.