Huawei onthult alternatief voor besturingssysteem Android: HarmonyOS
Chinees technologiebedrijf Huawei heeft vrijdag zijn langverwachte eigen besturingssysteem gelanceerd. De naam: HarmonyOS. Het besturingssysteem moet een alternatief vormen voor Googles Android als president Trump de sancties tegen Huawei niet verlicht, zei Richard Yu, ceo van de consumentendivisie. ,,Als het moet kunnen we Harmony morgen uitrollen”.
Hij hoopt desalniettemin dat het niet zo ver komt. ,,Wij willen Android graag houden, vanwege het wereldwijde ecosysteem.”
Huawei onthulde Harmony tijdens een groot evenement voor appontwikkelaars in Dongguan, in het zuiden van China. Het bedrijf heeft er sinds 2017 aan gewerkt. Volgens Yu is Harmony niet gelanceerd door de problemen met de VS, dat Huawei van spionage bericht. Wel is de ontwikkeling er flink door versneld.
De topman stelde dat de huidige besturingssystemen, waaronder Android en Apple’s OS, te gecompliceerd zijn en niet veilig genoeg. Zo telt besturingssysteem Android liefst 100 miljoen regels programmeercode, terwijl maar een fractie daarvan in praktijk wordt gebruikt.
Internet of Things
HarmonyOS zit slimmer in elkaar en is gemaakt met het oog op komende 5G-netten en het internet of things. Idee is dat apps niet voor elk apparaat of gadget apart meer ontwikkeld hoeven te worden. Dat scheelt appmakers veel werk. Ook laat HarmonyOS apparaten veel intuïtiever - harmonieuzer dus - samenwerken, claimt Huawei. In Dongguan toonde Huawei hoe een smartphone moeiteloos communiceerde met een drone 1300 kilometer verderop.
Toch lijkt de naam ook een bewust signaal naar de buitenwereld dat Huawei graag samenwerkt met iedereen, in goede harmonie dus.
Pijn
Ceo Yu gaf toe dat de Amerikaanse sancties het bedrijf pijn doen. ,,Zonder deze situatie zouden we dit jaar de grootste smartphonemaker op de wereld worden. Nu eindigen we 2019 waarschijnlijk als tweede.” Het Koreaanse Samsung is momenteel de nummer één.
Vorig jaar verkocht Huawei 206 miljoen smartphones. Dit jaar denkt het bedrijf ondanks alle moeilijkheden op nog zo’n 25 procent groei uit te komen. Dat is desalniettemin flink lager dan gehoopt en verwacht. De eerste drie maanden van dit jaar groeide Huawei nog bijna 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het tweede kwartaal kwam daar vanwege de Amerikaanse sancties flink de klad in.
Huawei zegt dat er inmiddels ruim 500 miljoen telefoons en andere Huawei-apparaten door klanten zijn geregistreerd. Liefst 910.000 ontwikkelaars zouden mobiele apps en toepassingen voor het Chinese techbedrijf ontwikkelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minder iPhones en Samsung Galaxy's in 2023: ‘Markt smartphones krimpt door inflatie’
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie. -
Delen van broncode van Twitter gelekt op internet
Volgens Twitter zijn delen van de belangrijke broncode van het social mediaplatform online gelekt, zo schrijft The New York Times. Twitter lichtte vrijdag het online platform voor softwareontwikkelaars GitHub in dat de code daar gepost was. Github verwijderde de broncode nog dezelfde dag, meldt de krant, die juridische documenten erover inzag. -
‘Huawei werkte tot handelsverbod aan eigen slimme speaker’
Huawei werkte volgens bronnen aan een eigen slimme speaker, vergelijkbaar met die van Google of Amazon. De speaker zou werken met Google Assistant, maar de plannen zijn in de ijskast gezet door het Amerikaanse handelsverbod. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek. -
Review
De Honor 20 Pro met vier camera's onder de loep: kopen of overslaan?
De Honor 20 Pro is het nieuwe toptoestel van het dochterbedrijf van Huawei. Weet de smartphone van 599 euro te imponeren? Of kun je deze telefoon beter overslaan? Hardware Info nam een kijkje.