Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Instagram grijpt in bij kwetsende teksten: Weet je zeker dat je dit wilt plaatsen?

Instagram gaat een nieuwe functie introduceren in de strijd tegen online intimidaties en pesterijen. Het bedrijf wil op die manier een veiligere omgeving creëren voor gebruikers. De functie, die eerst in Groot-Brittannië en later waarschijnlijk in de rest van de wereld wordt uitgerold, komt er globaal op neer dat een programma dat op de achtergrond draait zinsneden herkent die vaak door gebruikers worden gerapporteerd als ongepast. 

Zo zullen gebruikers die een beledigende opmerking willen plaatsen een melding krijgen met de vraag of ze dat bericht echt willen posten. Die tool wordt gegenereerd door artificiële intelligentie. ,,Deze tussenkomt geeft mensen de mogelijkheid om na te denken en hun opmerking te annuleren, en zo komt de kwetsende opmerking uiteindelijk niet bij de ontvanger”, verklaart Adam Mosseri, topman bij Instagram.

Een andere tool, die de naam ‘Restrict’ kreeg, geeft gebruikers de mogelijkheid om bepaalde accounts restricties op te leggen. Zo zullen de berichten van de gebruikers nog geplaatst worden, maar kan alleen de afzender het bericht zien. Op die manier kan een slachtoffer de schade beperken door hatelijke opmerkingen van iemand anders niet zichtbaar te maken. Als een gebruiker iemand een restrictie heeft opgelegd, kan de ander niet zien wanneer de gebruiker online is, verklaart Mosseri.

Volledig scherm
Een voorbeeld van de nieuwe functie. © Instagram
Volledig scherm
© AFP