De nieuwste telefoons van 2020 kunnen ook elkaar opladen!
Volledig scherm
De nieuwste telefoons van 2020 kunnen ook elkaar opladen! © AP

Je smartphone draadloos opladen? Dit moet je weten

Draadloos oplaadbare smartphones zijn intussen al een beetje de hype voorbij, maar dat wil ook zeggen dat ze meer ingeburgerd raken. Bij de grote smartphones is de optie nu gewoon deel van het pakket. Ben je nog niet helemaal zeker of het wel de investering waard is? Lees dan even de volgende vijf aandachtspunten.

1. Welke smartphones kunnen het?

Vrijwel alle merken kunnen draadloos opladen. De meeste Androidmerken (Samsung, Huawei en LG) laden draadloos op, en ook de meest recente iPhones. Het totale aantal is de afgelopen jaren flink gestegen. Er zijn ook al zogenaamde ‘wireless receivers’ op de markt voor smartphones waarbij de functie niet is ingebouwd, maar je kan er donder op zeggen dat de technologie de komende jaren bij álle smartphones - ook de goedkopere - zal worden ingebouwd.

2. Waarmee doe je het?

Je hebt wel speciale apparatuur nodig om je smartphone draadloos te kunnen opladen. In de handel vind je honderden accessoires: meestal gaat het om een magnetisch geladen plaatje, waarop je je smartphone kunt leggen. Maar er zijn ook volwaardige ‘docks’, waarin je het toestel naast andere apparaten kunt leggen. De winkelprijzen variëren tussen 40 en 70 euro. Sommige autofabrikanten zijn ook al om; zo vind je in de nieuwe BMW’s een draadloze lader aan boord. Het is dus een redelijk dure investering, maar wetende dat goedkope, niet originele laders steeds vaker voor brand zorgen, kan het ook een veilige investering zijn.

3. Hoe werkt het?

Draadloos opladen gebeurt via inductie: het plaatje waarover we het hadden, wekt via een magnetisch veld elektrische spanning op, waardoor er stroom wordt overgedragen naar het apparaat. Leg je apparaat op het plaatje en je telefoon laadt direct op. Zo kun je de draadloze oplader - die meestal een mooi design heeft - in het midden van jouw huiskamer leggen. Zo heb je altijd een manier om op te laden en hoef je niet op zoek te gaan naar een draadje.

4. Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel: toch weer minder gedoe met kabels. De QI-standaard (geen afkorting, maar een Chinees woord) werkt voor alle toestellen die je op het laadplaatje of in de dock legt. De kabels kunnen ook niet meer kapotgaan, en de oplaadconnector - een van die smartphone-onderdelen die traditioneel het snelst aan vervanging toe is - slijt minder snel.

5. En nadelen?

Op reis is een kabel toch handiger. Het is gewoon onpraktisch om zo’n laadstation ergens heen te moeten slepen. In veel gevallen gaat draadloos opladen ook nog wel wat trager dan opladen via een kabel.

  1. Duitsland klaagt Nederlanders aan die ‘oude NAVO-bunker gebruikten voor cybercrime’

    Duitsland klaagt Nederlan­ders aan die ‘oude NA­VO-bun­ker gebruikten voor cybercrime’

    Vier Nederlanders zijn in Duitsland aangeklaagd voor cybercrime. Ze zouden een oude NAVO-bunker hebben gebruikt als onderkomen voor een zogeheten bulletproof host. Dat is een serverdienst die gebruikers uit het zicht van justitie probeert te houden. Beheerders van zo'n dienst zien meer door de vingers dan reguliere servers. De host werd in september uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Ook drie Duitsers en een Bulgaar zijn aangeklaagd.