Last van je ogen bij het computeren? Zo los je het op
We brengen dagelijks al snel meer dan vijf uur achter een computerscherm door. Dat kan leiden tot hoofdpijn of vermoeide ogen, al zijn er enkele trucjes en toestellen die dat kunnen vermijden. Onze techredacteur legt je uit wat je kunt doen.
Lang naar een computerscherm staren is een ware aanslag op je ogen. Het blauwe licht zorgt ervoor dat ze voortdurend geprikkeld raken. Let er daarom in eerste instantie op dat je voldoende afstand tot je scherm houdt. Eigenlijk zou je het een high five moeten kunnen geven: een armlengte afstand is ideaal.
Zet je scherm ook niet te hoog of te laag. Idealiter moet je een klein beetje naar beneden kijken om het middelpunt van het scherm te kunnen zien. Bij laptops staat je toestel vaak te laag, wat tot nekpijn kan leiden. Koop daarom een standaard om je laptop op te plaatsen. Je hebt er al voor minder dan 20 euro, zoals deze van Fellowes.
Inspannen en ontspannen
Net zoals je tijdens het sporten niet aan één stuk door gaat rennen, is het ook belangrijk om je ogen af en toe rust te gunnen. Neem iedere 20 minuten de tijd om 20 seconden in de verte te staren. In de instellingen van je scherm kan je verder de intensiteit van het licht aanpassen of je kan software installeren die blauw licht filtert. Het is even wennen, maar het belast je ogen een stuk minder.
Veel opticiens bieden trouwens ook brilglazen aan die blauwe lichtstralen met een korte golflengte tegenhouden. Wie echt het zekere voor het onzekere wil nemen, kan een specifiek computerscherm in huis halen.
Asus PB278QV
Wie intensief aan een computer zit -gamers of grafisch vormgevers, bijvoorbeeld- kan een scherm als de Asus PB278QV wel gebruiken. Het is niet alleen een goede monitor met een pixeldichtheid van 109 ppi, maar het heeft ook een aantal functies die handig zijn voor wie snel last heeft van oog- of hoofdpijn. Zo is het in hoogte verstelbaar en maakt het gebruik van twee interessante technologieën van Asus: ‘Flicker free’ en ‘Blue Light Filter’. Zoals de namen al doen vermoeden zorgen die voor een stuk minder flikkeringen en blauw licht.
Samsung C32T550
Ook de Samsung 32T550 maakt gebruik van technologieën die flikkeringen tegengaan en blauw licht filteren, maar dit scherm heeft nog een extra troef. Het is namelijk een gebogen scherm! Daardoor is de afstand tot je ogen over het hele scherm gelijk en moet je je hoofd minder bewegen. Het gevolg? Minder last van pijn in je nek of vermoeide ogen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit zijn de beste laptops voor ieder type student
Nu de schoolpoorten bijna weer opengaan, is het voor heel wat middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten tijd voor een nieuwe laptop. We nemen drie producten uit het ruime aanbod onder de loep, gericht op drie soorten studenten. -
Dit is de beste Chromebook voor op school
Op steeds meer scholen worden Chromebooks ingezet. Zo gek is dat niet: de Google-laptops zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, zonder dat ze snel langzaam worden door allerlei gekke software. Wat is de beste van dit moment? We zochten het samen met de redactie van Tweakers uit. -
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij. -
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Medeoprichter Intel Gordon Moore (94), van ‘de Wet van Moore’ overleden
Gordon Moore, medeoprichter van de techreus Intel, is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”