Leegloop bij World of Warcraft na overstap door populaire streamer
Er is een grote transfer gaande in gameland. Veel spelers van het populaire World of Warcraft stappen over naar concurrent Final Fantasy XIV, nadat de populaire streamer Asmongold besloot de game te gaan spelen.
Het online rollenspel World of Warcraft was bij verschijning in 2004 een fenomeen. Miljoenen spelers doken op de nieuwe game, waarin je met z’n allen één grote online wereld deelt. In de daarop volgende jaren kreeg de game meerdere grote updates en uitbreidingen, waardoor het voor uitgever Activision-Blizzard een belangrijke omzetmachine is gebleven.
Toch wist een concurrent in de afgelopen weken een deuk in die populariteit te slaan. Het Japanse Final Fantasy XIV zag ineens zijn spelersaantal gigantisch groeien. De digitale editie van de game raakte uitverkocht, terwijl de gameservers overvol begonnen te raken. De pc-versie bij gameswinkel Steam werd bovendien door meer mensen dan ooit tegelijkertijd gespeeld.
Final Fantasy XIV is net als World of Warcraft een online rollenspel. De game was bij verschijning in 2010 een flop, maar ontwikkelaar Square Enix besloot het gehele project opnieuw te starten. Het zorgde voor een ommekeer. Ieder jaar groeit het spel in populariteit: steeds meer spelers loggen in, terwijl op grote festivals in bijvoorbeeld Tokio en Londen gamers samenkomen om hun online Final Fantasy-vrienden te ontmoeten.
Tekst gaat verder onder video.
Een streamer achterna
Die forse groei in spelers lijkt uit het niets te komen. De game heeft geen grote update gekregen vol met nieuwe functies en het volgende uitbreidingspakket komt pas in november. Iedereen rekende op een rustige periode voor het spel, maar nu blijkt het tegendeel waar.
Kijk je naar discussiefora over de game, dan zie je dat veel van de recente nieuwe spelers afkomstig zijn van World of Warcraft. Ze noemen zichzelf ‘WoW-vluchtelingen’, die besloten hebben hun vertrouwde game in te ruilen voor iets nieuws en hopelijk beters. Daar lijkt één drijvende kracht achter te schuilen: de populaire streamer Asmongold, die besloot World of Warcraft tijdelijk in te ruilen voor Final Fantasy.
Eén van de grootste Warcraft-spelers
Asmongold zendt sinds 2014 zijn speelsessies in World of Warcraft uit. In de afgelopen jaren groeide hij uit tot de meest invloedrijke speler van de game. Zijn livestreams trekken soms honderdduizenden mensen tegelijk. Vooral bij de meest recente uitbreiding van de game zag hij zijn kijkersaantal flink groeien.
Zijn streamplan komt precies op het moment waarop het sentiment rond World of Warcrafts meest recente uitbreiding een dieptepunt lijkt te bereiken. Spelers reageren gefrustreerd op veel recente keuzes van ontwikkelaar Blizzard. Discussiefora zoals Reddit staan vol met kritische berichten over de game, waarin onder meer staat dat het spel zijn hoogtijdagen voorbij is.
Groots met Fortnite en Minecraft
Asmongolds eerste Final Fantasy-livestreams waren een groot succes, met opnieuw honderdduizenden kijkers. De 10 uur durende livestream is daarnaast door bijna 3 miljoen fans teruggekeken. De game stond hierdoor ineens in de top vijf van populairste spellen op Twitch, naast titels zoals Minecraft en Fortnite.
Omdat Final Fantasy een online game is, loopt Asmongold rond in dezelfde wereld waar andere spelers in rond bewegen. Het maakt de streamer een soort popster. Tijdens het gamen wordt hij gestalkt door personages van honderden andere games, die door te springen en in de chat te schreeuwen zijn aandacht proberen te krijgen. Beheerders van de game, een soort virtuele bodyguards, moesten de vervelendste spelers tijdens zulke sessies zelfs verbannen.
Geïnspireerd door World of Warcraft
Die plotselinge groei in populariteit is ergens vreemd, want World of Warcraft was juist een grote inspiratiebron voor Final Fantasy XIV-producent Naoki Yoshida. ,,Zonder Warcraft zou Final Fantasy XIV nooit hebben bestaan”, zei hij afgelopen week nog in een interview op een Japanse livestream.
,,Het is ook best raar dat spelers de populariteitscijfers van beide games gebruiken om te zien wie er wint of verliest. Zij hebben 12 miljoen abonnees, dat halen we echt niet zomaar in. Daarnaast is het best eng om te zien hoe iedere dag duizenden nieuwe spelers naar ons toe komen.”
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw in WhatsApp: binnen 15 minuten na verzenden berichten bewerken
-
PREMIUM
Hoe veilig is TikTok voor onze kinderen? ‘Ontworpen om ze dom te houden’
Als politici om veiligheidsredenen van TikTok af gaan, kunnen mijn kind en ik er dan nog wel op blijven? ,,De app is in China zelf verboden”, zegt een expert. ,,Dat zet toch aan het denken.” -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden. -
De beste beamers die gewoon op je tv-meubel passen
De markt voor beamers is compleet veranderd sinds de komst van de ‘short throw-projector’, die ervoor zorgt dat je niet langer zo’n apparaat middenin je kamer hoeft te zetten. Wat zijn de beste modellen in deze high-end-categorie? We zetten ze op een rij.