Volledig scherm
Still uit de livestream van de terrorist die in maart een aanslag pleegde op twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. © AFP

Live kijken naar terreur moet onmogelijk worden: regels Facebook Live aangescherpt

Precies twee maanden geleden liet een terrorist via een livestream op Facebook zien hoe hij 51 mensen doodde in een bloederige aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Vanaf vandaag gelden er strengere regels rondom livestreamen op Facebook, omdat het platform niet wil dat iets dergelijks nog eens getoond wordt.

Facebook liet gisterenavond weten dat de regels rondom Facebook Live strakker  worden. De techgigant gaat met een zogenaamde ‘one strike‘ policy werken, wat er op neerkomt dat gebruikers die de regels van Facebook Live overtreden meteen een tijdelijke ban krijgen. Ook gaat Facebook met een aantal onderzoekers en universiteiten in zee om onder andere de technologie rondom analyses van video's te verbeteren en te versnellen. 

In het verlengde van deze ontwikkelingen ontmoeten enkele techbazen en wereldleiders elkaar vandaag in Parijs om te spreken over het beter monitoren en rapporteren van schadelijke content op social media. 

De directe aanleiding voor dit overleg en de nieuwe regels van Facebook was de livestream van de terroristische aanslag op twee Nieuw-Zeelandse moskeeën in maart. Pas na een uur verwijderde het platform de video, maar die was toen al door talloze mensen bekeken en naar meerdere sites doorgespeeld.