Apple IIe van John Pfaff
Volledig scherm
Apple IIe van John Pfaff © John Pfaff

Man ontdekt op dertig jaar oude Apple II brief van zijn overleden vader

Een wel heel bijzonder vondst in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde. Een professor uit New York vond namelijk een nog functionerende Apple IIe-computer uit de jaren 80. Hij deelde de foto's van de 30-jarige iconische machine op Twitter.

John Pfaff vond de computer op zolder bij zijn ouderlijk huis. Tot zijn verrassing ging het apparaat gewoon aan. Sterker nog, de bestanden op het apparaat zijn intact. ,,Ik stopte er een oude game-cd in en ik werd gevraagd of ik wilde zoeken naar een opgeslagen gamebestand. En hij vond er een!‘’, aldus de professor op Twitter.

Pfaff besloot een aantal spellen te spelen op de voorloper van de iMac. Ook kwam hij oud huiswerk tegen. Het meest indrukwekkende was echter een brief van zijn inmiddels overleden vader. ,,Ik heb net deze brief van mijn vader uit 1986 gevonden. Ik was toen elf en was op een zomerkamp. Hij overleed afgelopen jaar. Het is ongelooflijk om zoiets normaals tegen te komen van hem.”

Pfaff liet de computer natuurlijk ook zien aan zijn kinderen. Die waren minder onder de indruk. ,,Dat is een computer? En wat zijn die rare schijfjes?’’, zeiden de kids. ,,Dat waren dus floppydisks”, aldus Pfaff.

Revolutionair

De computer was de derde in de wereldberoemde Apple II-serie en werd uitgebracht in 1983. Dat was toentertijd met revolutionaire functies als het gebruik van de Shift- en Capslock-knop. Ook kon de computer hoofdletters gebruiken, iets wat nog helemaal niet vanzelfsprekend was. De productie werd in 1993 gestaakt.

AD Tech is benieuwd naar jouw mening! Klik hier om mee te doen.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”