Volledig scherm
© Shutterstock

Met deze gadgets geef je inbrekers geen kans tijdens je vakantie

Bijna klaar om op vakantie te gaan, maar een beetje ongerust om de woning onbeheerd achter te laten? Deze beveiligingsoplossingen kun je nog snel installeren en kunnen bijna allemaal geïntegreerd worden in jouw smarthome.

1. Losstaande beveiligingscamera

Volledig scherm
Nest Cam, een bewakingscamera van Google. © kosteloos

Het efficiëntste is natuurlijk een geïntegreerd camerasysteem, maar de Nest Cam is een bijzonder handige tussenoplossing die je voor een paar honderd euro in huis haalt. Of je neemt meteen de Nest Cam Duo (€349), waarmee je twee toestellen hebt. Die werken allebei naadloos samen met de bijbehorende smartphone-app, zodat je op elk moment even kunt nagaan hoe het aan het thuisfront is. Of je wordt gewaarschuwd als er iets vreemds gebeurt, want er zit een bewegingssensor in. Het beeld dat ze genereren is in klassieke ‘Full HD’ (1.920 op 1.080 beeldpunten). Dat is misschien laag wanneer je ze vergelijkt met de resolutie die camera’s in een geïntegreerd systeem leveren, maar voor dit geld is het echt wel prima. Overigens moet je wel betalen als je de beelden wil bewaren, dus die kosten moet je bovenop de aanschafprijs rekenen. De eerste maand is echter gratis.

We bekeken de Nest Cam en rivaal Ring eerder op deze site. Lees de uitkomst hier.

2. Slimme verlichting

Volledig scherm
© RV

De klassieke truc om ongenode gasten te weren: regelmatig ’s avonds de lichten laten branden. Je kunt daar natuurlijk een behulpzame buur voor inschakelen, maar het gaat nog makkelijker met slimme verlichting. De inmiddels overbekende Philips Hue-lampen, bijvoorbeeld, of concurrerende producten van Ikea, Lifx of het Chinese Yeelight. Via de app laat je ze aan- en uitspringen, en je kunt ze ook zo programmeren dat ze zichzelf op gezette tijden aanzetten, en weer uit. Het zijn ledlampen, dus over energiebesparing hoef je je geen zorgen te maken.

3. Videodeurbel

Volledig scherm
© RV

Ook wanneer zich legitieme bezoekers aandienen aan de voordeur, om bijvoorbeeld iets af te leveren tijdens je afwezigheid, wil je dat wellicht graag weten. Met een slimme deurbel, zoals deze van fabrikant Ring, kun je niet alleen op je smartphonescherm zien wie er precies voor de deur staat, maar kun je er ook mee converseren. De grote concurrent van de Ring Video Doorbell Pro is de Nest Hello. Die werkt, wanneer je die ook in huis hebt, op hetzelfde systeem en in dezelfde app als de slimme bewakingscamera, of eventueel ook je slimme thermostaat en slimme rookmelder.

4. Sensoren

Een stapje verder in de beveiliging van je woning: sensoren installeren die beweging detecteren. Die komen in allerlei soorten, maten en gewichten. Je moet wel al wat technisch onderlegd zijn om die op een efficiënte manier te integreren in een Smart Home-systeem zoals ZigBee, Apple HomeKit of IFTTT.

5. Geïntegreerd alarmsysteem

Mag het toch allemaal wat meer kosten? Dan kun je natuurlijk wél een volledig alarmsysteem laten installeren - gesteld dat je nog snel een installateur vindt - en de diverse toegangswegen tot je huis laten beveiligen. De productprijs van die systemen is dan wel degelijk zonder het uurtarief van de installateur gerekend, maar je kunt wel met volledige zekerheid op vakantie.