Met een nieuwe smartphone 2022 in: dit zijn de beste modellen van maximaal 200 euro
Een smartphone hoeft geen enorme investering te zijn. We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste toestellen van hooguit 200 euro op een rij.
Lees de volledige vergelijking op Tweakers.
Je zou misschien verwachten dat een basismodel niet zo veel kan, maar toch vind je ook in de prijsklasse tussen 100 en 200 euro al toestellen met een lekker scherp full-hd-scherm, verschillende camera’s, grote accu’s en zelfs 5G-ondersteuning.
Fabrikanten moeten voor dit geld harde keuzes maken en dat betekent vaak dat een luxer onderdeel op het ene vlak elders een besparing met zich meebrengt, zeker in het goedkopere deel van deze categorie. Welke concessies jij wilt doen, is natuurlijk aan jou. Houd er ook rekening mee dat fabrikanten in deze prijsklasse soms besparen op voorzieningen die op duurdere modellen standaard zijn, bijvoorbeeld NFC (Near Field Communication, een manier om op korte afstand informatie over te brengen tussen twee smartphones) of een kompas.
Budgetsmartphones maken dezer dagen geen grote stappen qua verbetering van functies en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Wat je nu kunt kopen voor minder dan 200 euro, heeft over het algemeen minder goede specificaties dan driekwart jaar geleden. Interessante toestellen zijn soms slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie, dus je zult ook een beetje moeten zoeken.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro
De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is nogal een oudje aan het worden, maar is nu wel gunstig geprijsd. Net als de Redmi 9T is hij voorzien van eigenschappen die je in dit segment meestal niet tegenkomt. Denk aan een full-hd-scherm waar de concurrentie vaak een lagere resolutie heeft, een relatief snelle Snapdragon-processor en een camerasysteem met 64-megapixelhoofdcamera en een ultragroothoekcamera, die elders vaker ontbreekt.
De mooie glazen behuizing bevat ook nog een ruime 128GB opslag. Jammer is het gebrek aan stereoluidsprekers, maar wel aanwezig zijn NFC en een infraroodblaster. De MIUI-software is niet onze favoriet, bijvoorbeeld vanwege de ingebouwde advertenties en de soms onoverzichtelijke brij aan keuzemogelijkheden, maar de eerste kun je uitzetten en met de tweede kunnen we leven, gezien de prijs van het toestel.
Oppo A53s
Stel je vooral prijs op een zeer lange accuduur? Dan is de Oppo A53s misschien iets voor je. In onze accutests is het een van de best scorende modellen. Dat terwijl de accu met 5000mAh zeker niet klein is, maar ook niet tot de grootste behoort.
De processor van de Oppo A53s is niet bepaald high-end te noemen. Tegelijk biedt het beeldscherm wel een hoge ververssnelheid van 90 beeldjes per seconde, waar beide andere aanraders op 60 blijven steken. Bovendien is de helderheid voor een toestel van dit bedrag behoorlijk hoog, waar de afleesbaarheid bij veel zonlicht bij andere modellen weleens een probleem kan vormen.
Oppo heeft niet bespaard op stevig glas voor het scherm, stereoluidsprekers en een NFC-antenne. De ColorOS-software heeft een heel ander uiterlijk dan stock-Android. Pas later in 2022 volgt de Android 12-update, maar het is in ieder geval fijn dát hij komt.
Motorola Moto e20
Ben je op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief, dan verdient de nieuwe Moto e20 een plek op je shortlist. Hij kost bij grote aanbieders nu al minder dan 100 euro. Allicht koop je daarvoor een nogal simpel apparaat, zelfs in vergelijking met andere toestellen in dit prijssegment, waar een paar tientjes meer een groot verschil maken.
De Moto e20 draait Android Go, een speciale, lichte versie van het OS voor budgettelefoons. Motorola heeft niet te veel tierelantijnen toegevoegd aan de interface. Zodoende worden de basale processor, het kleine werkgeheugen en de weinige opslag niet te veel belast.
De camera is een simpel 13-megapixelexemplaar, het scherm had helderder gekund, maar de kleurweergave is wel erg goed. De accuduur is nogal wisselend en in sommige gevallen best kort. Dat is het voornaamste nadeel van dit toestel. Wel heeft de e20 een waterafstotende coating en een vingerafdrukscanner, zeer praktische extraatjes die zeker niet standaard zijn voor dit bedrag. Let erop dat deze smartphone geen NFC heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
C2000 / Met video
Noodknop politie al 20 jaar een ict-nachtmerrie: ‘Al ruim 1 miljard euro uitgegeven’
Duizenden klachten van agenten, meerdere officiële meldingen bij de Arbeidsinspectie en talloze storingen op cruciale momenten. Het communicatiesysteem van de hulpdiensten C2000 is al twintig jaar een van de grootste hoofdpijndossiers van de overheid. Een project dat al ruim een miljard euro heeft gekost. En het einde is nog niet in zicht, vreest Michiel Steltman, directeur van stichting Digitale Infrastructuur Nederland. ,,Er is iets drastisch mis met onze manier van besturen.” -
Dit waren de smartphonetrends van 2021 (en dit staat ons volgend jaar te wachten)
Van de sinterklaasviering tot de oliebollen: we luiden het oude jaar uit met bekende tradities. Zo ook de jaarlijkse samenvatting van wat dit jaar ons aan smartphones bracht – en de vooruitblik op wat er komen gaat. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Microsoft integreert ChatGPT in eigen zoekmachine: ouderwets googelen snel verleden tijd?
De lancering van ChatGPT zet ook de wereld van zoekopdrachten op internet op zijn kop. Microsoft integreert de kunstmatig intelligente chatbot in zijn eigen zoekmachine Bing, zo maakte het dinsdagavond bekend. Bij Google, nu nog de absolute marktleider, rinkelen de alarmbellen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
-
-
Dit zijn ze: de 7 beste smartphones van het jaar
Ook het voorbije jaar zijn we massaal smartphones blijven kopen. Daar heeft onder meer het Covid Safe Ticket heel wat mee te maken. Zo weet tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt. Hij geeft in dit overzicht de beste smartphones van 2021 mee, opgedeeld in zeven verschillende categorieën: van de snelste tot de stevigste en alles daartussen. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’