Misbruik geraffineerd: fraude met WhatsApp bijna verviervoudigd
VIDEOHet aantal gevallen van WhatsAppfraude explodeert, zo blijkt uit de cijfers van de Fraudehelpdesk, die op 1 oktober van dit jaar al 9605 meldingen heeft ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019.
Delen per e-mail
In totaal werden 1154 van deze mensen daadwerkelijk slachtoffer van deze gehaaide vorm van fraude. Zij werden opgelicht voor een bedrag van 3,3 miljoen euro.
WhatsAppfraude begint vaak met een bericht dat een familielid of goede vriend van het slachtoffer een nieuw nummer heeft. Bijvoorbeeld: ‘Hoi pa, dit is mijn nieuwe nummer. Graag het oude weggooien.’
Vriend-in-nood-fraude
Daarna volgt meestal een verzoek om vanwege een acuut probleem geld over te maken, bijvoorbeeld via een Tikkie. Bijvoorbeeld omdat het familielid zijn bankpas is verloren en in de winkel staat, of huur moet betalen maar niet kan inloggen bij internetbankieren. Het is de reden dat de politie ook wel spreekt van ‘vriend-in-nood-fraude’.
Hoewel het overgrote deel van de slachtoffers de truc doorziet, zwicht zo’n 12 procent voor het verzoek en maakt geld over. Het zijn vooral 55-plussers die overstag gaan.
Vertrouwen
Volgens Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk gaan de oplichters uiterst geraffineerd te werk. Ze doen er alles aan om vertrouwen te winnen. ,,Sommigen bellen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren. Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op. Mocht een slachtoffer wantrouwend zijn en het zogenaamde nieuwe nummer opbellen, hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend.”
In 242 van de 9605 gevallen wisten de oplichters zelfs het hele WhatsAppaccount van het slachtoffer te hacken. Ze doen net alsof ze een WhatsAppaccount overzetten naar een andere telefoon. Whatsapp verstuurt vervolgens een verificatiecode naar het oude nummer, maar ook die code ontfutselen de oplichters weer. Ze hebben dan iemands volledige contactenlijst in handen.
Overheid
Ook de overheid heeft te kampen met de opmars van WhatsAppfraude. Toen duidelijk werd dat het aantal gevallen onder ambtenaren toenam, heeft de overheid afgelopen week rijksbreed gewaarschuwd om nooit een verificatiecode af te staan. Desondanks werden afgelopen week nog twaalf ambtenaren van Buitenlandse Zaken slachtoffer.
Een goede manier om jezelf te beschermen tegen WhatsAppfraude is om bij de instellingen ‘Verificatie in twee stappen’ in te schakelen. Ook op Fraudehelpdesk.nl staan tips om je te wapenen tegen WhatsAppfraudeurs en wat je moet doen als je account is gehackt.
Welke leeftijdsgroep heeft het vaakst te maken met cybercrime? Check het hieronder via de onafhankelijke vergelijker Independer:
Bekijk hieronder onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple iPad Air 2020 nader bekeken: hoe goed is deze tablet?
De iPad Air vult sinds enige jaren het midden van de line-up van Apples iPad. Waar in het verleden dit model vaak als afdankertje van high-end iPads voelde, gooide Apple het design afgelopen najaar helemaal om. Hoe goed is de nieuwste iPad Air? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Interview Explosieve toename WhatsAppfraude: van 100 aangiften per week naar 100 per dag
Criminelen zijn tijdens de coronaperiode massaal overgestapt op WhatsAppfraude. Het aantal aangiften steeg van honderd per week naar honderd per dag, blijkt uit de misdaadcijfers over het eerste halfjaar van de politie. Ook de overlast rondom huis nam enorm toe. De politie had de handen vol aan burenruzies, ellende met jongeren in de wijk en geluidsoverlast. -
PREMIUM
Winactie Speel de eindejaarsquiz en maak kans op een Samsung QLED TV
Het jaar 2020 gaat hoe dan ook de geschiedenisboeken in, maar er gebeurde nog veel meer naast de wereldwijde pandemie. Test je kennis in de grote 2020 eindejaarsquiz en maak kans op een Samsung QLED TV. -
Op zoek naar een nieuwe tablet? Kijk goed naar de kenmerken
Voor veel mensen blijven tablets de perfecte combinatie van smartphone en laptop. Ideaal om in de luie stoel naar een film te kijken, te gamen of om op kantoor notities mee op te nemen. We stelden een checklist op waar je aan moet denken bij de aankoop van een nieuwe tablet.
-
Nieuwste generatie identiteitsbewijzen bevat chip voor inloggen DigiD
De nieuwste generatie identiteitskaarten bevatten een chip waarmee kan worden ingelogd op websites van de overheid via DigiD. De identiteitsbewijzen zijn vanaf maandag te bestellen. -
WhatsApp stelt aanpassing gebruikersvoorwaarden uit na ophef
WhatsApp gaat de geplande aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden uitstellen, na ophef omdat dan meer gebruikersinformatie door de chatapp zou worden gedeeld met moederbedrijf Facebook. Volgens WhatsApp is er veel verwarring bij gebruikers over die veranderingen en is meer tijd nodig om uitleg te geven over datagebruik. -
WhatsApp werkt vanaf 1 januari niet meer op deze oudere smartphones
WhatsApp zal vanaf 1 januari niet meer werken op een aantal oudere smartphones. Dat kondigt Facebook, de eigenaar van de berichtenapp, aan. De kans is klein maar mocht je nog gebruik maken van deze toestellen, dan wordt het tijd voor een upgrade.