Moet je bluetooth altijd aan laten staan op je telefoon?
Wearables zoals smartwatches en draadloze koptelefoons zijn standaard accessoires in het leven van smartphonegebruikers. Veel van deze apparaten werken via bluetooth, waarbij het vrijwel altijd noodzakelijk lijkt om bluetooth aan te hebben staan op je smartphone. Is dat wel goed voor je telefoon?
Smartphones hebben tegenwoordig steeds grotere batterijen of gaan vaak efficiënter om met de accu, waardoor je batterij minder snel leeg gaat. Voor veel mensen is het een reden om bluetooth standaard aan te laten staan. Slurpt dat je batterij leeg?
Geen extra batterijverbruik
Het korte antwoord is: nee. In de afgelopen jaren zijn veel praktische onderzoeken gedaan naar hoeveel stroom bluetooth gebruikt op een hedendaagse smartphone.
Wanneer je de bluetooth-connectie van je telefoon aan laat staan, kost dat je over een dag zo’n 2 procent meer batterijverbruik dan wanneer je de verbinding uitgeschakeld hebt. In deze situatie is de smartphone niet verbonden met een ander apparaat via bluetooth.
Wanneer je wel verbonden bent met draadloze oortjes om muziek te luisteren, is het verbruik ook nauwelijks meer. Je smartphone verbruikt dan slechts 0,2 procent meer batterij.
Wat misschien nog wel het meest opvallend is, is dat je telefoon de meeste stroom verbruikt wanneer bluetooth aanstaat, maar niet verbonden is met een ander apparaat. Het verbruik is dan 1,6 procent hoger dan wanneer je telefoon verbonden is met draadloze oortjes.
Wel beveiligingsrisico’s voor je smartphone
De batterij van je smartphone verbruikt dus niet veel meer energie wanneer je bluetooth aan hebt staan. Toch kun je niet zomaar je bluetooth altijd aan laten staan. Dan loopt je smartphone namelijk een groot beveiligingsrisico.
Hackers hebben een nieuwe methode gevonden om in te breken op telefoons: via de bluetoothverbinding. Wie die aan heeft staan zonder dat er apparaten verbonden zijn, heeft als het ware de voordeur wagenwijd open staan. Specifiek heeft het te maken met hoe de software van de functie werkt op moderne smartphones.
Wanneer Bluetooth aanstaat op je telefoon, zoekt deze constant naar andere apparaten die ook van de verbinding gebruikmaken. Je nodigt als het ware andere apparaten (of gebruikers) uit om verbinding te maken met je eigen apparaat en daar kunnen hackers van profiteren.
Ook werd in de Verenigde Staten ontdekt dat sommige bedrijven de technologie gebruiken om potentiële klanten te volgen en hun winkelervaring te verbeteren zonder dat ze dit zelf door hebben. Onderaan de streep valt het dus aan te raden om je bluetoothverbinding uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt: anders maak je het hackers wel heel gemakkelijk.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KNVB reageert op hack: ‘Cyberinbraak had geen impact op bedrijfsvoering’
-
Je eigen podcast starten? Deze vijf tips helpen je op weg
De afgelopen jaren sprongen nieuwe, Nederlandse podcasts als paddenstoelen uit de grond. Wil je er ook één beginnen? We zetten vijf tips op een rij die je op gang helpen. -
Ouders gooien privacy van hun kinderen te grabbel op sociale media
Bijna drie op de vier ouders zetten hun kinderen via foto’s en filmpjes op sociale media. Veel vaders en moeders denken daarbij totaal niet na over de privacy van hun kroost, blijkt uit een nieuw onderzoek van VPNGids.nl. Ze vragen hen ook niet om toestemming. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Hier moet je op letten bij het kopen van een universele afstandsbediening
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Vervelend en kwetsend: moederdagreclames. Zo zet je ze uit
De aanbiedingen voor boeketten, parfums en sieraden vliegen je weer om de oren nu Moederdag in aantocht is. Extra pijnlijk voor mensen die ongewenst kinderloos zijn of net hun moeder hebben verloren. Met deze stappen schakel je ongewenste advertenties eenvoudig uit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer