Niet leuk, maar wel nodig: zo regel je je digitale erfenis
Een gezellige vraag is het niet, maar stel dat je nu komt te overlijden: kunnen geliefden dan bij je digitale erfenis? Wat moet er bijvoorbeeld met je LinkedIn-profiel of vakantiefoto’s op Instagram gebeuren? En wie krijgt je cryptomunten?
Uit onderzoek blijkt dat zo’n zeventig procent van de Nederlanders niets voor hun digitale erfenis regelen. Dat is knap lastig voor nabestaanden, want het leven is en wordt steeds meer digitaal. Omdat er nog geen wettelijke regels voor digitale erfenissen zijn is het belangrijk dat je zelf het voortouw neemt.
Neem zelf de beslissing
Ten eerste is het belangrijk dat je beslissingen neemt. Maak een document met daarin per account, profiel en document wat ermee moet gebeuren. Zo hebben nabestaanden duidelijke instructies.
Kom je te overlijden, dan kunnen Facebook en Instagram bijvoorbeeld een speciale herdenkingspagina inrichten. Nabestaanden kunnen zo nog een berichtje voor je (familie) achterlaten, of naar foto’s kijken.
Ieders rouwproces is echter anders. Je kunt er daarom ook voor kiezen om profielen na de dood helemaal te verwijderen. Hiervoor moeten nabestaanden een verzoek indienen bij sociale mediabedrijven. Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter hebben hier contactformulieren voor.
Dood op Google
Google heeft een speciale website voor het regelen van je digitale erfenis. Je begint door aan te geven wanneer Google je account als ‘inactief’ mag beschouwen en het hele proces in werking wordt gezet. De keuze bestaat uit drie, zes, twaalf of achttien maanden.
Geef vervolgens je telefoonnummer op. Google stuurt één maand voor verwijdering van het profiel een sms naar dit nummer om vergissingen te voorkomen.
Op de volgende pagina selecteer je maximaal tien nabestaanden. Deze mensen krijgen na overlijden toegang tot je persoonlijke gegevens. Extra handig is dat je per persoon kunt kiezen welke informatie je wel/niet wil delen, zoals agenda-afspraken en e-mailberichten.
Tot slot moet je kiezen of het Google-account na overlijden wordt verwijderd. De nabestaanden hebben drie maanden de tijd om jouw persoonlijke gegevens te downloaden.
Wil je helemaal van Google verdwijnen? Dat kan ook tijdens je leven. Dit artikel legt uit hoe dat werkt.
Overlijden en Apple
Apple heeft een speciale functie om nabestaanden toegang te geven tot jouw Apple ID. Zij krijgen hierdoor na het overlijden toegang tot allerlei persoonlijke bestanden, waaronder berichten en foto’s. Daarvoor moet je wel eerst één of meerdere erfeniscontacten toevoegen. Dat gaat met een paar simpele stappen.
Pak je iPhone erbij en open de Instellingen-app. Tik op je naam bovenaan en kies ‘Wachtwoord en beveiliging’. Selecteer ‘Erfeniscontact’ en druk op ‘Voeg erfeniscontact toe’. Eventueel moet je jezelf verifiëren met een code, gezichtsscan (Face ID) of vingerafdruk (Touch ID) om een toegangssleutel aan te maken. Deel tenslotte deze qr-code met je zojuist geselecteerde erfeniscontact(en) en je erfenis is in goede handen.
Op een Mac-computer werkt het ongeveer hetzelfde, maar ga je eerst naar het Apple-menu (herkenbaar aan het appeltje). Klik vervolgens op ‘Systeemvoorkeuren’, kies ‘Apple ID’ en ga naar ‘Wachtwoord en beveiliging’. Vervolgens kun je de bovenstaande aanwijzingen vanaf stap drie volgen.
De toegangssleutel is heel belangrijk. Nabestaanden hebben deze, naast een overlijdensakte, nodig om toegang te krijgen tot je Apple ID-gegevens. Hebben de achterblijvers geen Apple-apparaat? Print de toegangssleutel dan.
Zodra je komt te overlijden dienen de achterblijvers een aanvraag in bij Apple. Wanneer deze wordt goedgekeurd hebben nabestaanden drie jaar de tijd om de digitale erfenis te downloaden. Hierna worden alle gegevens gewist.
Wachtwoorden overdragen
Met een wachtwoordmanager hoef je maar één wachtwoord te onthouden: die van de digitale kluis zelf. Je kunt er daarom voor kiezen om het moederwachtwoord aan je nabestaanden te geven. Vergeet ook het wachtwoord van je computer niet.
Deze optie is echter riskant, want de kans op misbruik neemt toe. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een digitale kluis in de wachtwoord-app aan te maken. Plaats hierin belangrijke wachtwoorden, pincodes en documenten (zoals bankpapieren of verzekeringspolissen) en deel deze met nabestaanden. Dit werk kun je eventueel ook (tegen betaling) uitbesteden aan een daarin gespecialiseerde online executeur.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Uren geen Teams, Outlook en Office 365 door storing Microsoft, ook problemen bij Nederlandse overheden
Microsoft kampte sinds vanmorgen ongeveer 08.00 uur met een flinke storing in de online diensten van Office 365. Wereldwijd konden bedrijven lastig opstarten en in Nederland hadden onder meer ook de Tweede Kamer en gemeenten er last van. Na 13.30 uur meldde het techbedrijf dat de problemen opgelost zouden moeten zijn. -
Meta: Trump is weer welkom op Facebook en Instagram
De socialemediaplatforms Facebook en Instagram maken een einde aan de schorsing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, meldt moederbedrijf Meta. Trumps accounts, die Meta na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 opschortte, worden ‘in de komende weken’ gereactiveerd. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
iPhone 14 wordt mogelijk 7 september gepresenteerd: dit weten we erover
Apple zou van plan zijn om de nieuwe iPhone 14 op 7 september aan te kondigen, tijdens zijn jaarlijkse presentatie. Doorgaans komen we in de aanloop naar het evenement al veel te weten: dit is wat er nu bekend is over de iPhone 14. -
PREMIUM
Veilig belastingaangifte of andere zaken regelen? Op deze 3 manieren log je in met DigiD
De beveiliging van DigiD is opgeschroefd. Inloggen met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord is er niet meer bij. Hoe krijg je dan de belastingaangifte toch op tijd de deur uit?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer