OnePlus 9 (Pro) review: Wat merk je van de Hasselblad-camera's in deze smartphones?
Met de OnePlus 9 en 9 Pro heeft het Chinese telefoonmerk zijn belangrijkste telefoons van het jaar uitgebracht. Toestellen die het vooral van de nieuwe camera’s moeten hebben.
Dit is een ingekorte review. Het volledige artikel lees je op Tweakers.
OnePlus heeft voor de OnePlus 9 en 9 Pro samengewerkt met Hasselblad. Dat is ook terug te zien in het ontwerp: de naam van de cameramaker staat groot bij de lenzen achterop, waarbij de twee belangrijkste camera’s zijn omringd door een glimmende rand.
Het is een logische stap: OnePlus stond de afgelopen jaren niet bekend om de allerbeste smartphonecamera’s, al is er de afgelopen jaren het nodige verbeterd. De vraagt rijst natuurlijk wel of deze samenwerking meer betekent dan een naam achterop het toestel, maar het toont in elk geval ambitie en focus en hopelijk levert dat ook daadwerkelijk een betere camera op.
Volgens OnePlus zijn de camerasensors samen met Hasselblad-medewerkers gekalibreerd en de kleuren zijn getweakt met fotografen die aan Hasselblad gelieerd zijn. Van het iconische fotografiebedrijf mag je dan de term Hasselblad Natural Solution voeren.
De primaire camera van beide toestellen heeft een resolutie van 48 megapixel, met daarnaast een ultragroothoek van 50 megapixel. Het Pro-model heeft met zijn telelens een derde camera.
We hebben veel foto’s gemaakt met de verschillende camera’s van de OnePlus 9 en 9 Pro. Bij goede lichtomstandigheden maken de OnePlus 9 en 9 Pro, zoals het hoort bij high-end smartphones, prima foto’s met de hoofdcamera. Over het algemeen is het detailniveau ongeveer van het niveau van de Samsung Galaxy S21+ en dat is netjes.
Bij nacht is er iets vreemds aan de hand helaas. We zien beduidend minder detail bij zowel de OnePlus 9 als de 9 Pro in veel shots. Wellicht gaat er iets niet goed bij het combineren van de foto’s. Als er minder licht is, doen al deze toestellen dat, ook los van de nachtmodus. Hopelijk is dit iets dat opgelost kan worden in een software-update, maar voor nu is het ondermaats.
Alleen onscherp als je héél goed kijkt
De Oneplus 9 heeft een OLED-scherm met een beperkte resolutie van 2400x1080 pixels en een pixeldichtheid van 402 pixels per inch. Dat is ongeveer gelijk aan de Samsung Galaxy S21+ en hetzelfde verhaal geldt hier: als we heel goed kijken en op de minimale afstand dat onze ogen nog kunnen focussen naar het scherm staren, kunnen we verschil zien tussen dit scherm en een 1440P-scherm. Bij randen van app-iconen zie je dan bijvoorbeeld dat deze wat hoekiger zijn, maar op normale kijkafstand hebben we er geen erg in dat het ‘slechts’ een 1080P-scherm betreft.
De OnePlus 9 Pro heeft een OLED-scherm met een resolutie van 1440x3216 pixels en een pixeldichtheid van 525 ppi. Dat is sowieso scherp genoeg. Beide schermen verversen met maximaal 120 beeldjes per seconde, wat moet zorgen voor vloeiendere animaties.
De minimale helderheid is in orde en de schermen van de toestellen zijn dan ook niet vervelend fel aan de ogen in een verduisterde kamer. De automatische helderheid werkt overigens erg fijn op deze smartphones. We hebben hem niet zelf hoeven bij te stellen. Het heeft ons wel verbaasd dat de OnePlus 9 kleuren accurater weergeeft dan de OnePlus 9 Pro. Toegegeven: het is allemaal binnen de marges en de meeste mensen zullen er geen erg in hebben, maar van toptoestellen verwacht je dat ze het beter doen dan de mindere goden.
De fabrikant claimt dat de prestaties van de nieuw gebruikte 25 procent hoger liggen dan bij het vorige model. Daarnaast is de telefoon voorzien van 8 tot 12 gigabyte werkgeheugen en 128 tot 256 gigabyte opslag.
Glipt makkelijker uit je vingers
De vingerafdrukscanner van de OnePlus 9 en 9 Pro zit een stuk lager dan bij de OnePlus 8 Pro. Dat is wennen, want de plek waar hij eerst zat, is veel makkelijker te bereiken met de duim. Bij de nieuwe toestellen moet je je duim vrij ver naar beneden bewegen om de scanner te bedekken.
Als je er eenmaal aan gewend bent, pak je de telefoon wat lager vast en kun je er makkelijker bij. Het probleem daarvan is echter dat de toestellen in deze grip vrij topzwaar zijn, dus als je het even wat te nonchalant doet, kan hij wel eens uit je vingers glippen.
De luidsprekers van de 9 en 9 Pro zijn volgens OnePlus aangepakt. We horen dat in het volume terug, maar ook in de geluidskwaliteit. De bastonen klinken weer een stukje dynamischer en de algehele geluidskwaliteit kruipt weer een stukje richting de kwaliteit van de Samsung- en Apple-toestellen, die koplopers zijn op dit gebied.
Meer apps open
Nieuw is de functie Turbo Boost 3.0, die volgens de telefoonmaker ervoor zorgt dat je een kwart meer apps open kunt houden in de achtergrond. We hebben de OnePlus 8 Pro naast de OnePlus 9 Pro gelegd, beide zijn versies met een 12 GB werkgeheugen. Vervolgens hebben we dezelfde apps opgestart op beide apparaten en daarna gekeken tot hoe ver terug de apps nog direct beschikbaar zijn uit het werkgeheugen.
De verbetering is goed merkbaar, want we konden diverse apps terughalen zonder dat ze opnieuw hoefden in te laden. Het aantal zegt natuurlijk niet zoveel, aangezien elke app een andere geheugengrootte in beslag neemt. De claim van 25% extra is naar ons idee wel iets aan de hoge kant en misschien waar in ideale omstandigheden, maar we zijn blij met de verbetering.
Accuduur valt tegen
In het algemeen is de accuduur van de nieuwe OnePlus-toestellen niet enorm goed te noemen. We komen goed de dag door, maar het houdt soms niet over. De OnePlus 9 gaat in onze tests iets langer mee, maar die heeft ook een lagere minimale maximale resolutie dan de 9 Pro.
Dat lijkt in lijn met een bredere trend. We zagen de afgelopen tijd wisselende accuresultaten bij onze accutests. We kunnen de voorzichtige conclusie trekken dat de accuduur in 2021 eerder iets achteruit, dan vooruit is gegaan.
Gelukkig laden OnePlus 9 en 9 Pro snel op. De fabrikant heeft besloten om een snellader mee te leveren. Die krijg je er standaard niet meer bij als een Samsung Galaxy S21-smartphone of iPhone koopt.
Conclusie
De OnePlus 9 is een vloeiende en fijne smartphone in gebruik. De accuduur valt iets tegen, maar hij is wel erg snel op te laden. Het camerasysteem presteert niet altijd even goed en mist optische beeldstabilisatie, maar de ultragroothoekcamera is wel een grote stap vooruit.
De OnePlus 9 is niet direct de allerbeste deal, maar nog steeds interessant voor liefhebbers van snelheid, een goed scherm en prettige software met handige snufjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Gebruikers WhatsApp kunnen binnenkort chatgesprekken beveiligen
Gebruikers van berichtendienst WhatsApp kunnen binnenkort hun gesprekken beveiligen. Door een chatgesprek te selecteren kunnen gebruikers dit in een aparte map onderbrengen. Die map is voorzien van een wachtwoord of kan worden ontgrendeld met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Ambitieuze plannen voor elektrisch vliegen: ‘Technologie die wereld kan veranderen’
Elektrische vliegtuigen die honderden passagiers tegelijk van de ene kant van de wereld naar de andere brengen? Dat is voorlopig nog sciencefiction en zal het misschien altijd wel blijven. Maar met een kleiner toestelletje van Budel naar Brighton? Dát kan wel.Eindhoven -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Nederlandse waakhond bekijkt ‘enorm’ datalek bij Tesla, gegevens klanten en bedrijfsgeheimen op straat
-
-
-
PREMIUM
Zo zien ‘perfecte’ man en vrouw eruit volgens AI: ‘Opvallend vriendelijk, maar ook banaal’
Wat als... de perfecte man en vrouw zouden worden gecreëerd door kunstmatige intelligentie? Dan krijg je een donkerharige knapperd en een blonde schoonheid. ,,Geruststellend is wel dat ze niet écht perfect zijn, het gezicht van de man is asymmetrisch”, analyseert een plastisch chirurg. ,,Maar verder missen ze een tikje karakter.” Wat valt uit deze beelden te leren? -
Goedkoop is niet altijd miskoop: dit zijn de beste smartphones onder de 250 euro
Een smartphone kopen die minder dan 250 euro kost, koop je dan niet gewoon rommel die waarschijnlijk snel stukgaat? En mis je dan geen belangrijke functies die je eigenlijk wel nodig hebt? Onze techredacteur zocht vijf goedkope toestellen uit die toch goed scoren op kwaliteit.