Op zoek naar een nieuwe tablet? Kijk goed naar de kenmerken
Voor veel mensen blijven tablets de perfecte combinatie van smartphone en laptop. Ideaal om in de luie stoel naar een film te kijken, te gamen of om op kantoor notities mee op te nemen. We stelden een checklist op waar je aan moet denken bij de aankoop van een nieuwe tablet.
Delen per e-mail
De belangrijkste vraag bij de selectie van een tablet is natuurlijk wat je ermee wil doen. Een illustrator die op zoek is naar een toestel om op te tekenen zal sneller voor een iPad Pro kiezen, dan een moeder die een tablet voor haar 13-jarige kind wil kopen.
Die keuze heeft ook invloed op de grootte en het gewicht van de tablet. Bij tablets met een standaard moet je minder op het gewicht te letten, maar zonder een houder is de kans groot dat je de tablet voor langere tijd zal vasthouden.
Wie een tablet koopt om als werktool te gebruiken, kan het beste kiezen voor een toestel met een schermdiagonaal van minstens 10 inch (25,4 in centimeter). Niet alleen de grootte van het scherm speelt een rol, ook de resolutie. Een goed startpunt is 1280 × 800 pixels. Nog beter is 1920 × 1080 pixels of hoger.
Onder de motorkap
In vergelijking met een laptop heeft een tablet minder opslagcapaciteit. Goedkope modellen, zoals de Huawei MediaPad T5 (155 euro), moeten het met een paar gigabyte doen. Daartegenover vind je modellen als de Microsoft Surface Pro 7 (1679 euro) en de iPad Pro (1149 euro) die tot 512 GB of meer hebben. Naast het interne geheugen hebben sommige toestellen ook plaats voor een micro SD-kaart.
Sowieso sla je ook foto’s en video’s op in de cloud, al moet je tablet dan ook verbonden zijn met internet.
Let verder op de processors en de batterijduur van de tablet: dit bepaalt sterk wat je wel en niet met je toestel zal kunnen doen. De Samsung Galaxy Tab S6 Lite (349 euro) is met zijn batterij van 7040 mAh bijvoorbeeld prima om voor langere tijd notities op te nemen.
Android, iOS of Windows?
Naast de hardware is ook het besturingssysteem van belang. Net als bij smartphones zijn Android en iOS twee grote spelers, maar ook Windows kun je niet negeren. Met de Microsoft Surface-lijn boren ze een markt aan die zweeft tussen laptop en tablet. Ze zijn vooral populair bij professionals die hun tablet als werkinstrument gebruiken. Een extra toetsenbord dat je kan vastklikken aan de tablet, is in dat geval wel een handig hebbeding.
iPads zijn dan weer interessant voor wie sowieso al andere Apple-toestellen heeft, terwijl Androidtoestellen afhankelijk van de fabrikant in alle vormen en kleuren komen.
Prijzen
Het laatste criterium is de prijs. De belangrijkste merken hebben zowel budgettablets als high-end modellen. Zo heeft Apple iPad Mini’s van circa 300 euro en iPad Pro’s van circa 1600 euro. Microsoft verkoopt dan weer een Surface Go van circa 500 euro en een Surface Pro X van 1990 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Valt je spelletjesavond dit jaar in het water? Niet met deze online opties
Tijdens de feestdagen komen in veel families en vriendenkringen de gezelschapsspellen op tafel, maar erg coronaproof is het aanraken van dobbelstenen, pionnen en speelkaarten niet. De oplossing? Schuif online bij elkaar aan en klap het spelbord digitaal open. -
Shell en Eneco leveren windenergie aan Amazon
Shell en Eneco gaan windenergie leveren aan de Amerikaanse webwinkel Amazon. De energie zal komen van het windmolenpark CrossWind dat wordt aangelegd voor de Nederlandse kust. -
Bitcoin verliest meer dan 10.000 dollar in twee dagen
De prijs van de bitcoin is gisteren en vandaag flink gezakt. Sinds het begin van de week verloor de digitale munt zo’n 20 procent van de waarde, meer dan 10.000 dollar (ruim 8200 euro). -
‘Kans op identiteitsfraude na datalek GGD is klein’
De kans dat kwaadwillenden, die persoonsgegevens hebben bemachtigd uit de coronasystemen van de GGD, identiteitsfraude kunnen plegen is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). -
Communicatie Australische hulpdiensten ingeperkt door Facebook
De beperkingen die Facebook in Australië heeft ingesteld op het delen van nieuws treffen ook de Australische hulpdiensten. Onder meer Facebookpagina’s waarop wordt gewaarschuwd voor corona-uitbraken, bosbranden en tyfoons werken niet meer naar behoren.
-
Bitcoin bereikt weer grote mijlpaal: 50.000 dollar per munt
Bitcoin blijft records breken. De belangrijkste cryptomunt bereikte vanmiddag de waarde van 50.000 dollar (41.000 euro). Kort daarna schoot de prijs weer iets onder die mijlpaal. -
Bekende youtuber (34) beschuldigd van veroorzaken beursgekte: ‘Dit is belachelijk’
Een particuliere Amerikaanse belegger die op YouTube een kanaal met 420.000 abonnees beheert, wordt aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de opmerkelijke stijging van de aandelen van computerspellenwinkel GameStop. De 34-jarige Keith Gill zou zijn volgers op YouTube en Reddit hebben opgeroepen op grote schaal de financiële markt te manipuleren. In een schriftelijke verklaring weerspreekt Gill alle aantijgingen. ‘Ik behoor niet tot groepen die probeerden de prijs op te drijven.’ -
25 gemeenten gebruiken algoritmes voor risicoprofilering van inwoners
Zeker 25 gemeenten gebruiken slimme systemen met algoritmes om in te schatten welke burgers mogelijk een risico vormen om bijvoorbeeld fraude te plegen. Daarbij worden inwoners automatisch ingedeeld in profielen om fraude op te sporen of juist te bekijken wie dreigt te bezwijken onder schulden. Het systeem geeft dan een seintje als een hoog risico wordt verwacht, waarna het dossier extra kan worden onderzocht door een ambtenaar.