Programmeur David Niemeijer geeft mensen met een spraakstoornis een stem
Vandaag is het voor de elfde keer Global Accessibility Awareness Day, de dag die aandacht vraagt voor digitale toegankelijkheid en inclusie. Een van dé succesverhalen komt uit Nederland, waar David Niemeijer met zijn apps tienduizenden kinderen en volwassenen met een spraakstoornis een stem geeft.
In de echte wereld valt die rolstoelhelling, dat tikkende stoplicht of die geribbelde geleidelijn niet meer op. Maar hoe toegankelijk is het digitale domein voor mensen die minder of niet mobiel zijn, of slechtziend of -horend? Daar dreigen een miljard mensen door hun beperkingen buiten de boot te vallen. Vandaag, op Global Accessibility Awareness Day (oftewel GAAD), wordt voor de elfde keer aandacht gevraagd om ook digitale drempels en obstakels te verwijderen.
Voor het Nederlandse AssistiveWare is het een dag als alle andere - het bedrijf dat zeer specialistische software voor mensen met beperkingen maakt bestaat al twee keer zo lang als GAAD. In die tijd hielp het honderdduizenden mensen met een beperking, aandoening of handicap om digitaal mee te kunnen doen, of het nu gaat om aandoeningen zoals een dwarslaesie en ALS tot Down en autisme.
Auto-ongeluk
Het succesverhaal van de marktleider begon met een noodlottig ongeval, vertelt directeur en oprichter David Niemeijer: ,,Ik promoveerde als milieugeograaf op woestijnvorming, toen een vriend van me een ernstig auto-ongeluk kreeg. Hij was designer en muzikant. Op de terugweg van een optreden in Frankrijk lag hij op de achterbank te pitten, toen het busje plots over de kop sloeg. Hij brak zijn nek en door de opgelopen verlamming kon hij als vormgever Photoshop niet meer bedienen.” Niemeijer, autodidact en whizzkid, schoot zijn vriend te hulp door ‘wat te programmeren’.
Toen Niemeijer besefte dat zijn vriend niet de enige was die baat had bij zijn digitale knutselwerk, maakte hij zijn software gratis beschikbaar. Naast zijn vriend waren er al snel zeshonderd andere gebruikers, en niet lang daarna ontving Niemeijer ook specifieke verzoeken. Vanwege het arbeidsintensieve karakter besloot hij om voor de nieuwe versie een bescheiden bedrag te vragen: 45 dollar.
,,Bijna niemand kocht het!” lacht hij. ,,In 2000 was de creditcard nog geen gemeengoed. Maar het grootste struikelblok was dat gebruikers het niet van hun verzekering terugkregen.” Het financiële debacle had zo maar het einde van de prille onderneming kunnen zijn, als een fan niet een mailtje aan Apple-opperhoofd Steve Jobs had gestuurd. Plots hing Apple aan de lijn, met de vraag of ze konden helpen Niemeijers software naar hun nieuwe besturingssysteem OSX te brengen. Het softwarepakket kwam nu met een prijskaartje van tweehonderd dollar, wat het interessant voor resellers en toeleveranciers maakte. Het duurde niet lang voordat Niemeijers software over de virtuele toonbank vloog. ,,Ik begon heel idealistisch, voor een goede vriend, maar moest leren dat er ook een commerciële kant aan het verhaal zit.”
Eigen ervaring
AssistiveWare werd groot met twee apps waar de meeste mensen nog nooit van gehoord hebben: Proloquo2Go en Proloquo4Text. Het zijn communicatie-apps, waarmee gebruikers die zelf niet kunnen spreken op icoontjes tikken of tekst typen. De software kan deze keuze vervolgens verwoorden met verschillende stemmen. Nederlands en Vlaams, bijvoorbeeld, maar ook het hoffelijk Brits van koningin Elisabeth of de dreigende tonen van een klassieke schurk. Dat is niet alleen nuttig voor mensen die de controle over hun stembanden kwijt zijn, maar ook voor non-verbale kinderen met autisme. ,,De kinderstemmen moesten we speciaal opnemen, want die waren er in 2012 nog niet. Terwijl misschien wel 80 procent van onze gebruikers kinderen zijn, het merendeel jonger dan twaalf. Je wilt niet dat die allemaal met een volwassen stem moeten praten.”
Volgens Niemeijer is het belangrijk dat zijn bedrijf niet alleen producten voor mensen met een beperking maakt, maar ook echt met deze doelgroep samenwerkt. ,,Een deel van onze medewerkers gebruiken óf zelf onze hulpmiddelen, of hebben kinderen die ze gebruiken. Ons supportteam bestaat grotendeels uit mensen met een handicap en ouders van kinderen met spraakproblemen. Onze mensen weten hoe een beperking voelt en wat het inhoud. Dat is mogelijk een betere verklaring voor ons succes dan technologische innovatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Deze games zijn ook goed speelbaar met een fysieke beperking
De game-industrie houdt gelukkig steeds meer rekening met gamers met een handicap. Deze games geven het goede voorbeeld. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Waarom je soms beter geen abonnement kunt afsluiten via je iPhone
Sluit jij je app-abonnementen af via de App Store van Apple? Dat kan je zomaar onnodig extra geld kosten. Dit is waarom je een abonnement soms beter rechtstreeks via de website van de appmaker kunt afsluiten.
-
De oorlog in Oekraïne via 'Streetview': VVV van Kiev biedt virtuele tours door verwoeste steden
Kapotgeschoten flatgebouwen, overal puin, gaten in wegen, uitgebrande auto's en tanks, maar vooral een ongelooflijke doodse stilte. Met nieuwe virtuele tours door Oekraïense steden als Boetsje en Irpin brengt het toerismebureau van de regio en de stad Kiev de (gevolgen van de) oorlog in het land akelig scherp in beeld. -
PREMIUMTechnische Dienst
In de kassen controleren drones voortaan de tomaten en aardbeien
Nederland is met duizenden hectares kassen een belangrijke speler in de glastuinbouw, maar om die positie te behouden zijn robots nodig. Dat stelt de start-up Mapture, die samen met de TU Delft en Royal Brinkman werkt aan ‘bio-geïnspireerde’ drones. -
Veel sites onbereikbaar door storing ddos-bescherming Cloudflare
Veel grote internetsites zijn vandaag slecht bereikbaar. Dat komt door een storing bij het softwarebedrijf Cloudflare, dat vooral bekend is van zijn dienst om ddos-aanvallen af te slaan. Cloudflare zegt dat de oorzaak van de storing is gevonden en dat wordt gewerkt aan een oplossing. Wat de oorzaak is, is nog niet bekend.