Volledig scherm
Facebook moet het nepnieuwsbericht van Singapore aanpassen, terwijl de plaatser niet uit de stadstaat komt. © REUTERS

Singapore eist dat Facebook bericht over gesjoemel bij verkiezingen aanpast

Facebook moet van Singapore een kritisch bericht van een gebruiker aanpassen. Alex Tan Zhi Xiang had geschreven dat Singapore sjoemelt met stemmen bij verkiezingen en dat een klokkenluider is opgepakt. Dat bericht is nepnieuws, vinden de autoriteiten.

Alex Tan Zhi Xiang beheert de Facebookpagina States Times Review. Vorige week had hij daar over Singapore geschreven. Hij kreeg een opdracht van Singapore om het bericht aan te passen, maar dat weigert hij. Tan zegt dat hij niet in Singapore woont en Australisch staatsburger is. Daarom stapt Singapore nu naar Facebook zelf.

Singapore heeft sinds anderhalve maand een strenge wet tegen nepnieuws, de Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act (POFMA). Als de regering vindt dat een bericht op sociale media niet klopt, kunnen de plaatsers opdracht krijgen om het bericht aan te passen of te verwijderen. De enige voorwaarde is dat het bericht over Singapore moet gaan, maar ook mensen buiten het land kunnen worden aangepakt.

Overtredingen kunnen worden bestraft met boetes van honderdduizenden euro's of gevangenisstraffen tot tien jaar. Volgens critici schendt dat het recht op vrije meningsuiting. Vorige week had een oppositiepoliticus opdracht gekregen om een bericht aan te passen. Hij gehoorzaamde.

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.