Smartphonetrends in 2020: dit zijn de voorspellingen
Een nieuw jaar betekent een nieuwe lichting smartphones. We blikken alvast vooruit en voorspellen de belangrijkste trends voor 2020.
5G
Wereldwijd is 5G, de nieuwste generatie mobiele dataverbindingen, is nu toch echt aan het doorbreken. De nieuwe technologie belooft onder meer veel snellere downloadsnelheden. Waar het gemiddelde bij 3G ergens tussen 5 en 10 megabit per seconde ligt, zit dat bij 4G ergens tussen 30 en 50, 5G zou mogelijk honderd keer sneller zijn.
Twee dingen zijn wel essentieel. Ten eerste: je hebt een smartphone nodig die kan verbinden op dat netwerk. Eerder dit jaar werden de eerste 5G-smartphones gelanceerd, en volgens marktstudiebureau Gartner zullen tegen eind 2020 zo’n 10 procent van de gebruikers er zo een op zak hebben. Bekijk hier de eerste smartphones die 5G ondersteunen.
Daarnaast staan 5G-netwerken nog nauwelijks op poten. Telecombedrijven beginnen nu nog maar druppelsgewijs te investeren in een nieuw 5G-netwerk, een oefening die (volgens schattingen van koepelorganisatie GSMA) zo’n 500 miljard euro zal kosten aan Europese operatoren alleen.
Smartphonegekte is voorbij
Na jaren van explosieve groei, ziet het ernaar uit dat we in 2020 minder smartphones gaan kopen! 3,2% minder, volgens onderzoeksbureau Gartner ,,Consumenten houden hun huidige telefoons langer op zak, omdat nieuwe technologie slechts beperkt nieuwe gebruikers aantrekt.”
Dat betekent voor 2020 dat de verhoudingen wellicht gewoon blijven zoals ze zijn: met Samsung als de grootste (met 20 procent marktaandeel), Huawei op de tweede plaats (17 procent), en Apple een relatief verre derde (10 procent). Sowieso zullen de grote merken weer met nieuwe ‘flagship’-smartphones op de proppen komen volgend jaar. Ze zullen met ingrijpende innovaties moeten komen om de smartphonegekte van de afgelopen jaren weer op gang te krijgen. Zo heeft Nokia onlangs een smartphone op de markt gebracht van amper 100 euro.
Augmented reality
Een digitale ‘laag’ toevoegen boven de tastbare werkelijkheid is een functie die smartphones al een dik decennium kunnen leveren. Gewoon via de camera en het scherm, maar de functie kon - op een eenzame Pokémon Go!-hype na - weinig gebruikers bekoren. Toch blijven marktonderzoeksbureaus augmented reality-toepassingen een gouden toekomst toeschrijven.
Volgens hen hangt AR gewoon nog even in de zogenaamde ‘trough of disillusionment’ (de ‘put van desillusies’) in de hypecyclus, en gaat het nadien in een fase komen waar de technologie wél toepassingen krijgt waar het grote publiek ook het nut van inziet. Er gonzen trouwens ook geruchten dat AR via een draadloos op de smartphone aangesloten bril in 2020 zijn terugkeer zal maken. Naast de bestaande Microsoft HoloLens en Google Glass Enterprise Edition bijvoorbeeld, en ook Apple zou bezig zijn met een slimme bril.
M-health
Het aantal gezondsheidsapps is de afgelopen jaren flink toegenomen. Steeds meer gebruikers monitoren dagelijks hun stappen via een stappenteller. Het helpt dat zowel Apple als Google de gezondsheidfuncties in hun systemen open stelden voor andere app-makers, die daar gretig gebruik van maakten: het aantal beschikbare mobile health-apps, kortweg m-health, steeg tussen 2015 en vandaag met 15 procent.
De gestage groei van wearables zoals smartwatches en fitnesstrackers zal m-health nog een duwtje in de rug geven. Het is niet voor niets dat Google onlangs twee miljard euro betaalde voor de overname van de populaire activiteitstrackersfabrikant Fitbit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met dit trucje zie je nooit reclame bij Instagram Stories
Dagelijks worden miljoenen Stories op Instagram gedeeld waar gebruikers iedere keer weer trouw doorheen tikken. De foto-feed is ook doorspekt met advertenties, maar met een simpel trucje kun je die reclameberichten vermijden. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Tv-ontvanger, soundbar, spelcomputer: zo bespaar je op je dagelijkse stroomverbruik
Het leven wordt de afgelopen tijd steeds duurder en veel mensen proberen geld te besparen. Je huis staat waarschijnlijk vol met elektrische apparaten: helpt het om die wat vaker uit te zetten? -
Trump zegt niet op Twitter te zullen terugkeren na overname Elon Musk
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal niet terugkeren op Twitter, zelfs als hij zijn account als gevolg van de overname van het socialmediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk terugkrijgt. Dat zei hij maandag op de Amerikaanse zender Fox News. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
Beste koop
Met deze budget-smartphones tot 250 euro schiet je de beste foto's
Wil je echt mooie foto’s maken, dan moet je een topmodel smartphone aanschaffen – of beter nog, een losse camera met een forse sensor en een verzameling dito lenzen. Niet iedereen zal zich die luxe kunnen of willen veroorloven. Vandaag bekijken we daarom de fotokwaliteit van een elftal minder dure toestellen: smartphones die voor minder dan 250 euro te koop zijn. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUM
Iedere 200 meter een 5G-mast: wat zijn de gezondheidsrisico's?
Met 5G is het downloaden van een film secondewerk. Critici vrezen echter dat het nieuwe netwerk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar is dat echt zo?