Wie apps koopt voor de smartphone of tablet betaalt 30 procent van de prijs aan Apple of Google, onterecht vinden velen.
Volledig scherm
Wie apps koopt voor de smartphone of tablet betaalt 30 procent van de prijs aan Apple of Google, onterecht vinden velen. © AP

Stichting sleept Apple en Google voor de rechter vanwege te dure apps

Apple en Google maken zich schuldig aan machtsmisbruik waardoor Nederlandse consumenten 1 miljard euro te veel hebben betaald in de app-stores van de bedrijven. Een nieuwe stichting eist dat geld terug en wil de giganten voor de rechter slepen.

 1. Fortnite uit App Store en Google Play Store verwijderd: ontwikkelaar slaat terug met rechtszaak
  Play

  Fortnite uit App Store en Google Play Store verwijderd: ontwikke­laar slaat terug met rechtszaak

  Apple heeft het populaire schietspel Fortnite uit zijn App Store verwijderd. Dit gebeurde enkele uren nadat de maker van de game, Epic Games, met een nieuw betaalsysteem was gekomen voor mobiele spelers. Met dat nieuwe systeem probeerde Epic bepaalde verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen. Epic heeft de techgigant uit Cupertino aangeklaagd en op de hak genomen met een wel heel bekende commercial.
 2. Amerikaanse rechter zet streep door machtspositie Apple bij aankopen in App Store

  Amerikaan­se rechter zet streep door machtsposi­tie Apple bij aankopen in App Store

  Een Amerikaanse rechter heeft een streep gezet door de machtspositie van Apple, die in de App Store eist dat consumenten het betalingssysteem van Apple zelf gebruiken, iets dat de tech-gigant veel inkomsten oplevert. De rechter vindt dat Apple app-ontwikkelaars niet mag verbieden om klanten gebruik te laten maken van een eigen betaalsysteem. Zoals de maker van het beroemde spel Fortnite bijvoorbeeld wilde.