Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen.
A.I. staat voor artificial intelligence, het nabootsen van onze eigen intelligentie door systemen. Die kunnen taken uitvoeren en tegelijk hun betrouwbaarheid verbeteren door verzamelde informatie te ‘stapelen’. Zo bestaat er al software die in een zaal met publiek, via het analyseren van gezichtsuitdrukkingen, precies kan inschatten hoe een boodschap overkomt die een spreker overbrengt op het podium.
De laatste jaren zijn wetenschappers op universiteiten vooral bezig geweest met het begrijpen en uitwerken van deze zelflerende algoritmes. Per september start aan de Hogeschool van Amsterdam de master Applied Artificial Intelligence, een eenjarig voltijds programma in het Nederlands - omdat nu ook de behoefte in de markt groeit aan mensen die complete systemen kunnen maken op basis van vragen uit de praktijk.
Beeld- en tekstverwerking
Bedrijven lopen er tegenaan dat academici niet altijd die praktische kant in de vingers hebben
Het eerste project tijdens de master gaat over beeldverwerking: studenten kijken wat er nodig is om een app te bouwen die bij de kassa automatisch ziet of je oud genoeg bent om alcohol te kopen. Het tweede project draait om taalverwerking en desinformatie. Kunnen studenten een toepassing ontwikkelen die van een nieuwsbericht kan aangeven of dit echt of nep is, op basis van tekst?
Volgens initiatiefnemer Pascal Wiggers is dit de eerste master in Nederland die zich richt op toegepaste A.I. ,,Modellen werkten aanvankelijk niet goed genoeg om in de praktijk toe te passen; daarvoor ontbrak het nog aan data en rekenkracht. Dat is veranderd, en A.I. rukt nu op in alle sectoren.”
Wiggers ziet ook: ,,Bedrijven lopen er tegenaan dat academici niet altijd die praktische kant in de vingers hebben. Zij hebben met name mensen nodig die bijvoorbeeld software kunnen bouwen waar A.I. onderdeel van is, en mensen die met toegepaste A.I. een specifiek vraagstuk kunnen oplossen.”
De master Applied Artificial Intelligence is een doorstroommaster, waarvoor studenten toelaatbaar zijn met een bètatechnische bacheloropleiding. Er kunnen komend jaar maximaal dertig studenten starten aan deze opleiding. Inschrijvingen moeten uiterlijk 30 juni zijn afgerond.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze gadgets raakt je koffer niet kwijt op Schiphol
Ik ga op reis en neem mee: een locatietracker. Dat gadget blijkt de ideale reisgezel in tijden van kofferchaos en vermiste bagage. Al is het maar vanwege de gemoedsrust dat je weet dat jouw spullen op dezelfde vlucht zitten als jij. -
PREMIUM
Zo kun je spelen met artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie vinden we steeds vaker op steeds meer plekken terug. Wil jij weten hoe ver de ontwikkeling van deze slimme computers is gekomen? Probeer dan eens deze grappige AI-toepassingen. -
Niet meer in Google gevonden worden? Zo haal je jezelf uit de zoekmachine
Wat als er over jou allerlei informatie te googelen valt, terwijl je dat helemaal niet wil? Dan kun je deze persoonlijke data laten verwijderen. Zo dien je bij de techreus een verzoek in. -
PREMIUM
‘Digitale mensen’ Universiteit Twente helpen ook Facebook met avatars
ENSCHEDE/MENLO PARK - Het is regelrechte science fiction, zo lijkt het: de Universiteit Twente creëert ‘digitale mensen’, om ze complexe bewegingen te leren. Een beetje beangstigend wellicht: dat doet de UT in samenwerking met Facebook, toch niet van geheel onbesproken gedrag, bijvoorbeeld voor wat betreft het verzamelen van persoonlijke gegevens. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Review
Samsungs nieuwe opvouwtelefoons zijn amper veranderd - en dat is oké
Eerder deze week presenteerde Samsung de opvolgers van zijn opvouwtelefoons: de Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4. Beide lijken verdacht veel op hun voorgangers. Weinig vernieuwend, maar met deze twee toestellen is dat goed te begrijpen. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.