Techbedrijven vrezen uitspraak Hooggerechtshof VS over rol YouTube bij verspreiden IS-video's
Techbedrijven vrezen een kritische uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over hun algoritmen, nu Google-moeder Alphabet is aangeklaagd om content die door gebruikers online wordt gezet. Nabestaanden van een Amerikaanse die omkwam door een terreuraanslag uitgevoerd door Islamitische Staat (IS) stellen dat de aanslagplegers met behulp van Alphabet-product YouTube konden radicaliseren.
De zaak diende dinsdag en werd aangespannen door de nabestaanden van Nohemi Gonzalez (23), een Amerikaans slachtoffer van de aanslagen in Parijs in 2015. De algoritmen van YouTube, die content aanbevelen op basis van het kijkgedrag van gebruikers, hebben IS geholpen door radicale video’s aan jihadisten aan te bevelen, menen zij. Hierdoor konden de aanslagplegers steeds verder radicaliseren. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse antiterrorismewet.
Maar daarmee staat ook Section 230, een wetsartikel uit 1996 dat internetbedrijven beschermt tegen rechtszaken over berichten van hun gebruikers, ter discussie. Het is dankzij dit artikel aan de techbedrijven zelf om te bepalen welke content zij behouden of verwijderen, en ze kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor berichten van individuele gebruikers. Google en andere websites menen dat een overwinning voor de aanklagers in de huidige zaak niet alleen kan leiden tot een stroom van rechtszaken tegen platforms, maar ook de werking van het internet kan verstoren. De zaak is een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, menen zij.
De rechters waren bezorgd over de mogelijke gevolgen van een beperking van de immuniteit voor internetbedrijven, al gaven ze ook toe dat ze geen experts zijn op het gebied van internetprotocollen. Rechter Brett Kavanaugh denkt dat er een taak is weggelegd voor het Amerikaanse Congres, waar politici wat hem betreft beter kunnen bepalen waar de verantwoordelijkheid van techbedrijven en -platforms begint en ophoudt. De rechters erkenden dat het veranderen of inperken van de regels rondom YouTube's algoritmen ook invloed kan hebben op platforms als Facebook en Twitter, hetgeen de angst van de techbedrijven rechtvaardigt.
Rechter Elena Kagan stipte aan dat het huidige wetsartikel uit 1996 is opgesteld voordat algoritmen grotendeels bepalen wat gebruikers online te zien krijgen. In het huidige internetklimaat schiet de wet daarom mogelijk tekort. Rechter Clarence Thomas merkte op dat de suggesties van YouTube wat hem betreft als zodanig moeten worden opgevat, en niet als aanbevelingen, zoals de nabestaanden van Nohemi Gonzalez beweren.
De uitspraak van het Hooggerechtshof wordt eind juni verwacht.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Musk zet oud plan van Twitter door: inactieve accounts worden verwijderd
Twitteraccounts die al enkele jaren inactief zijn, zullen worden verwijderd. Dat heeft Elon Musk maandag aangekondigd. ,,We verwijderen accounts die al jaren niet meer actief zijn, dus je zult waarschijnlijk je abonneebestand zien dalen’’, waarschuwde de baas van het sociale netwerk in een tweet. -
Onderling wantrouwen ouders en docenten over AI: ‘We moeten het zélf maar uitzoeken’
Ouders en docenten vertrouwen elkaar slecht als het gaat om het beschermen van kinderen tegen slimme chatbots zoals die van Snapchat. De ontwikkeling van deze zogeheten kunstmatige intelligentie (AI) gaat zó snel en is zó ingewikkeld dat het voor zowel ouders als docenten niet meer is bij te houden. Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 3000 docenten en ouders. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
YouTube stopt met verwijderen leugens over verkiezingen VS
-
-
-
Musk ziet Twitter verder leeglopen: belangrijke bestuurder neemt ineens ontslag
Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk. -
Met video
Als het aan Apple ligt gaat deze nieuwste gadget de wereld weer radicaal veranderen
Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een compleet nieuw product gepresenteerd. Het gaat om een speciale bril die apps voor de ogen laat zweven.