Uitvinder van gif-plaatjes Stephen Wilhite (74) overleden
Computerwetenschapper Stephen Wilhite, die de op internet immens populaire bewegende gif-plaatjes uitvond, is op 74-jarige leeftijd overleden.
Hij stierf vorige week aan de gevolgen van het coronavirus, zegt zijn vrouw Kathaleen tegen persbureau AP. De man won in 2013 een oeuvreprijs bij de Webby Awards, die bekendstaan als de ‘Oscars van het internet’, vanwege het uitvinden van het graphics interchange format, kortweg het gif-bestandsformaat.
Wilwhite bedacht de gifjes, een kort videofragment en een soort bewegende foto, in 1987 toen hij werkte bij CompuServe. ,,Ik zag de vorm die ik wilde in mijn hoofd voor me en begon te programmeren’’, zei hij. De Engelse uitspraak van het woord is overigens met een ‘zachte’ g, klinkend als ‘dj’. Alle andere vormen zijn simpelweg fout, stelde Wilhite.
Jaren na de uitvinding werden gif-plaatjes populair op internet, vaak gebruikt in de vorm van grappen. Zijn eigen favoriet was de bekende dansende baby, ook bekend als Baby Cha-Cha of de Oogachacka Baby. ,,Hij is veel meer dan de uitvinder van gifjes’’, zegt zijn vrouw. Hij was gek op kamperen en op treinen, hij had zelfs een volledige treinkamer in de kelder van hun huis met ‘enorme’ banen. Maar na zijn pensioen in 2001 is hij altijd blijven programmeren, aldus zijn vrouw.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
-
Onderling wantrouwen ouders en docenten over AI: ‘We moeten het zélf maar uitzoeken’
Ouders en docenten vertrouwen elkaar slecht als het gaat om het beschermen van kinderen tegen slimme chatbots zoals die van Snapchat. De ontwikkeling van deze zogeheten kunstmatige intelligentie (AI) gaat zó snel en is zó ingewikkeld dat het voor zowel ouders als docenten niet meer is bij te houden. Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 3000 docenten en ouders. -
Twitter en Brazilië in conflict over berichten over dodelijk geweld op school
Brazilië beschuldigt Twitter ervan dat het berichten die aanzetten tot geweld op scholen op hun beloop laat. Na een plotselinge piek in het aantal moorden in onderwijscentra in heel Brazilië en vooral een fatale steekpartij op een crèche waarbij vier jonge kinderen werden gedood, zijn de autoriteiten deze week begonnen met het aanpakken van socialemediaplatforms die berichten hosten waarin de aanvallen worden geprezen. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
Musk dreigt Microsoft in tweet met rechtszaak
-
-
-
KNVB reageert op hack: ‘Cyberinbraak had geen impact op bedrijfsvoering’
De cyberinbraak bij de KNVB van begin deze maand heeft geen noemenswaardige impact gehad op de bedrijfsvoering. Dit laat de voetbalbond weten in een recente update over de zaak. ,,De bedrijfsvoering heeft geen noemenswaardige impact gekend en de voetbalwedstrijden konden gewoon doorgaan.” -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.