Volledig scherm
© AFP

Verdwijnen binnenkort de likes op Facebook?

Onder berichten op Facebook zijn straks misschien geen likes meer te vinden. Volgens technieuwssite TechCrunch overweegt Facebook om te testen met het verbergen van likes. Dat moet voorkomen dat mensen meer bezig zijn met het aantal omhooggestoken duimpjes dat ze krijgen dan met wat ze posten.

Het moet ook voorkomen dat ze jaloers worden op mensen met meer likes. Als ze zich zo voelen, is de volgende stap namelijk dat ze Facebook verlaten. Facebook laat aan TechCrunch weten dat het overweegt om de likes weg te halen, maar dat de proef nog niet is ingevoerd. Facebook-dochter Instagram doet al zo’n proef. Gebruikers in zeven landen, waaronder Australië, Canada, Italië en Japan, kunnen niet meer zien hoeveel likes een foto heeft.

Test

,,We willen dat Instagram een plek is waar gebruikers zichzelf kunnen uitdrukken’’, zei een woordvoerder van Instagram tegen Daily Mail. ,,We hopen dat we met deze test de sociale druk wegnemen en dat mensen zich kunnen focussen op datgene waar ze écht van houden.’’

De test is voorlopig nog echt een test. Instagram meldt dat het kijkt naar de feedback en dat er na afloop pas een knoop wordt doorgehakt. Influencers en zelfbenoemde Instagramberoemdheden hoeven niet bang te zijn voor de verandering: de test heeft geen invloed op reclame-inkomsten.