Waarom het belangrijk is om je apparaten regelmatig te updaten
Je hoort en leest vaak het advies om je apparaten, zoals smartphones, tablets en computers, regelmatig van een update te voorzien. Maar waarom is dat zo belangrijk?
Beveiligingsupdates
Je smartphone, tablet en laptop staan vol met privacygevoelige informatie, maar ook andere apparaten hebben daar een handje van. Deze gegevens wil je liever niet op straat hebben, en door altijd de laatste updates toe te passen verklein je de kans dat dit gebeurt. Software-updates brengen namelijk niet alleen nieuwe functies met zich mee, maar dichten ook beveiligingslekken. Via zo’n kwetsbaarheid kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot je gegevens, zoals je e-mailadres, telefoonnummer en wachtwoord, maar ook tot eventuele (live) camerabeelden.
Het is daarom vaak niet aan te raden om gebruik te blijven maken van verouderde apparaten die verbonden zijn met het internet. Na enkele jaren worden er doorgaans geen updates meer uitgebracht, waardoor eventuele beveiligingslekken niet meer worden gedicht.
Bij Android-smartphones brengen fabrikanten soms al twee jaar na de release geen nieuwe updates meer uit. De exacte periode verschilt per fabrikant en per model. Samsung en Google geven hun vlaggenschepen een langere tijd updates, namelijk drie tot vier jaar na release. De iPhones van Apple krijgen minstens vijf jaar aan updates.
Bij het kopen van een tweedehandstoestel is het dus belangrijk om op deze ‘houdbaarheidsdatum’ te letten. Een verouderd toestel dat geen beveiligingsupdates meer krijgt, is wellicht beter af ter recycling.
Prestatieverbeteringen
Het installeren van de laatste software-updates kan ook eventuele prestatieproblemen oplossen. Mogelijk loopt de accu van je smartphone sneller leeg dan je lief is, of is het navigeren door apps en menu’s een stuk langzamer dan je gewend bent. Updates kunnen deze problemen verhelpen, maar het is ook mogelijk dat de prestaties verminderd zijn doordat je toestel al wat ouder is. Een accu slijt namelijk naar verloop van tijd, waardoor de capaciteit kan verminderen.
Nieuwste functies
Het updaten van je toestel zorgt er niet alleen voor dat je gegevens veilig zijn, maar brengen je ook de nieuwste functies. Zo voegt iOS 16, de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple, verschillende nieuwigheden toe, zoals extra Focus-modi, het tonen van het batterijpercentage op het thuisscherm en een vernieuwd toegangsscherm. Met de komst van Android 13 kun je weer verschillende talen instellen per app en moeten apps voortaan toestemming vragen voordat ze pushmeldingen mogen sturen.
Compatibiliteit
Ontwikkelaars voorzien hun apps vaak van updates om mee te kunnen met de nieuwste versie van het besturingssysteem van een apparaat. Het kan zijn dat een app na verloop van tijd niet meer werkt met oudere versies van het OS. Als je je smartphone of tablet niet van een update voorziet, kan het zijn dat je een bepaalde app niet langer kunt gebruiken. Dit is ook de reden waarom oudere smartphones vaak geen gebruik meer kunnen maken van WhatsApp.
Welke apparaten moet ik updaten?
Naast een smartphone, tablet en laptop zijn er een hoop andere apparaten waarbij het updaten van de software van belang is. Denk maar aan je smart-tv, slimme lampen of slimme vaatwasser. Elk apparaat dat verbinding kan maken met het internet, is een potentieel beveiligingsrisico als je niet de nieuwste updates installeert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat. -
Musk: ‘Verlieslatend Twitter speelt na maart weer quitte’
Elon Musk verwacht dat het door hem gekochte socialmediaplatform Twitter tussen april en juni weer evenveel geld verdient als dat het uitgeeft. Nu geeft het door hem geleide bedrijf nog honderden miljoenen dollars meer uit dan er binnenkomen, onder andere doordat adverteerders Twitter links laten liggen na de overname vorig jaar. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Microsoft integreert ChatGPT in eigen zoekmachine: ouderwets googelen snel verleden tijd?
De lancering van ChatGPT zet ook de wereld van zoekopdrachten op internet op zijn kop. Microsoft integreert de kunstmatig intelligente chatbot in zijn eigen zoekmachine Bing, zo maakte het dinsdagavond bekend. Bij Google, nu nog de absolute marktleider, rinkelen de alarmbellen.
-
Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.