Waarom iedereen kon meekijken naar aanslag Nieuw-Zeeland
VideoFacebook heeft meer details gegeven over hoe de video van de aanslag in Nieuw-Zeeland op het sociale netwerk verspreid kon worden. Het bedrijf zegt onder andere dat de software die geweld in livestreams moet detecteren, niet reageerde op de video van het bloedbad in Christchurch.
In een statement legt Facebook uit dat veel mensen zich afvragen waarom het systeem op basis van artificiële intelligentie (AI) de video niet automatisch detecteerde. Hoewel er veel vooruitgang werd geboekt met zulke software, is deze ,,niet perfect”, luidt de verklaring. Zo is er weinig videomateriaal beschikbaar om het systeem te ‘trainen’ om aanslagen te herkennen. Om de software dat te laten doen, ,,moeten we eerst enorme hoeveelheden gegevens van dergelijke inhoud leveren, wat moeilijk is aangezien gelijkaardige incidenten gelukkig zeldzaam zijn”, verklaart Facebook.
Een andere uitdaging voor de software is om onderscheid te maken tussen video’s van echt geweld en video’s van geweld in videospellen of films. ,,Als onze systemen bijvoorbeeld alarm sloegen bij de duizenden uren aan video’s van live gestreamde games, dan kunnen onze reviewers belangrijke video’s van de echte wereld missen”, klinkt het nog.
Livestream
De dader van de schietpartij in twee moskeeën in Christchurch, waarbij vijftig mensen het leven lieten, zond de aanslag live uit op Facebook. Het bedrijf herhaalde nog eens dat de 17 minuten durende livestream door minder dan 200 mensen gezien is en dat niemand tijdens de livestream de beelden gerapporteerd heeft.
De eerste melding kwam binnen twaalf minuten nadat de video was geëindigd. Ook nadat een livestream is gestopt, blijven de beelden online staan.
Geen melding van kijkers
Het blijft onduidelijk hoelang de video beschikbaar was totdat Facebook ingreep en hem verwijderde. Volgens het sociale netwerk zou dat sneller gebeurd zijn als iemand tijdens de livestream een melding had gemaakt. In totaal is de originele video zo’n 4000 keer bekeken - inclusief de 200 kijkers van de livestream - voordat hij verwijderd is van het sociale netwerk.
Verschillende gebruikers hadden ondertussen al kopieën naar andere diensten geüpload. In de eerste 24 uur verwijderde Facebook meer dan 1,2 miljoen video’s van de aanval voordat ze werden geüpload. Ongeveer 300.000 kopieën werden verwijderd nadat ze gepost waren.
Facebook meldt ook dat het stappen onderneemt om dergelijke incidenten te vermijden. Het is onder andere van plan om de technologie te verbeteren, sneller te reageren op livestreams en de strijd tegen online haat op te voeren.
Nieuw-Zeeland herdenkt de slachtoffers van de aanslag. Bekijk hier de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
De digitale vrijmarkt op met Koningsdag? Zo vermijd je oplichters op Marktplaats
Voor je tweedehands waren hoef je allang niet meer te wachten op de vrijmarkt met Koningsdag, want online kun je ook het nodige halen. Maar dat is niet zonder risico: het internet wemelt van de oplichters die je met nepaanbiedingen geld afhandig proberen te maken. We geven een paar tips om dat te voorkomen. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Geluid van alle kanten: zo werken verschillende surroundsets
Een goede surroundsound-geluidsinstallatie kan jou middenin je favoriete game of film plaatsen, maar hoe weet je welk systeem bij jou past? Met termen als 5.1, 7.1, Dolby Atmos en Spatial kun je soms door de bomen amper het bos meer zien. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil en welke past bij jou? -
PREMIUMmet video
Nerds zoeken vrouwen om mee te spelen: ‘Op Magic-avonden komen bijna alleen mannen af’
Bloeddorstige vuurspuwende draken, huiveringwekkende kerkers en toverachtige landschappen. Het strategische kaartspel Magic: the Gathering is al bijna 30 jaar een wereldwijd succes bij echte nerds. Van de 40 miljoen spelers zijn verreweg de meesten man. ,,De vrouwen blijven nog weg. Daar hopen we verandering in te brengen.”
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Weg van Twitter omdat Elon Musk het koopt? Deze alternatieven zijn er ook
Tech-entrepreneur Elon Musk koopt het populaire sociale medium Twitter voor een slordige 41 miljard euro. Sommige critici willen het platform daarom verlaten. Maar waar kan je heen?