Waarom zelf een sinterklaasgedicht schrijven, als deze AI het ook kan?
Het is nog enkele uren voor pakjesavond start, dus wie nog geen gedicht heeft geschreven zit nu geheid te zweten. Maar geen nood: er is een kunstmatige intelligentie (AI) die een handje helpt.
ChatGPT is de nieuwste hit op sociale media. In een chatscherm kun je de AI vragen iets voor je te schrijven, waarna het programma er verbazingwekkend accurate teksten uitpompt. De schrijfopdracht kan van alles zijn: je kunt vragen om een leuk verhaal, een stukje code voor je website of zelfs een compleet gedicht.
De kunstmatige intelligentie maakt gebruik van zogeheten ‘machine learning’. De software heeft een gigantische hoeveelheid teksten van het internet gelezen, om op basis daarvan te leren hoe hij bepaalde verhalen kan schrijven.
Het maakt ChatGPT een geweldig hulpmiddel bij het maken van een sinterklaasgedicht. Want hoewel het gedicht dat deze AI voor je maakt niet meteen zonder aanpassen te gebruiken is, draait hij wel in een handomdraai een goede basis uit die je zelf kunt perfectioneren.
Zo maak je een gedicht met ChatGPT
Om ChatGPT te gebruiken heb je een account nodig, dat je maakt op de website van OpenAI. Vervolgens kun je op diezelfde pagina inloggen om met de schrijfassistent te praten.
De webapp ziet eruit als een soort chatvenster. Jij kunt een opdracht typen naar ChatGPT, waarna de kunstmatige intelligentie onmiddellijk een resultaat zal produceren. Tik je bijvoorbeeld ‘schrijf een leuk verhaal over twee peuters die op avontuur gaan’ dan krijg je onderstaand resultaat:
Het schrijven van een gedicht is net zo simpel, met bijvoorbeeld het commando ‘schrijf een sinterklaasgedicht’ of ‘schrijf een gedicht’. Bevalt het resultaat niet, dan kun je op ‘Try again’ klikken om het nog eens te proberen.
Voor een persoonlijker gedicht zouden we een specifieker commando gebruiken. Is het gedicht voor een man die bijvoorbeeld graag op zijn boot vaart en met zijn hond en gitaar speelt? Vraag dan iets als ‘schrijf een sinterklaasgedicht over een man die graag vaart met zijn hond en daarnaast gitaar speelt’. Hoe specifieker het commando, hoe beter de AI weet wat hij moet schrijven.
Wisselende resultaten met rijm
Het kan zijn dat je gedicht niet op rijm is. Soms is dat op te lossen door ChatGPT te vragen ‘een gedicht op rijm te schrijven’, maar bij ons zijn ervaringen daarbij wisselend. Nederlandse rijmwoorden lijkt de AI nog niet perfect te begrijpen.
Het kan daarom zijn dat je AI-gegenereerde sinterklaasgedicht nog wat nazorg vereist. Ga er doorheen met een rijmwoordensite ernaast om het een volwaardig gedicht te maken.
AI maakt steeds meer creatieve dingen
Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker ingezet om creatieve dingen te maken. Naast gedichten zien we al langere tijd hoe computers bijvoorbeeld kunstwerken maken die verdacht veel lijken op mensenwerk. De smartphone-app Lensa was onlangs nog een klein hitje, waarmee je voor een klein bedrag honderden profielfoto’s op basis van je oude selfies kan genereren.
Het werkt buitengewoon goed, maar leidt in sommige sectoren ook tot zorgen. Illustrators vrezen bijvoorbeeld dat zij minder vaak worden ingehuurd, omdat het goedkoper is om een computer het werk te laten doen. Datzelfde zou kunnen gebeuren met de technologie achter ChatGPT. Als een computer in enkele seconden een artikel kan schrijven en daar goed genoeg in wordt, kan dat het werk van menselijke schrijvers vervangen.
Waarom is ChatGPT gratis?
ChatGPT is volledig gratis te gebruiken en toont ook geen advertenties. Daarmee lijken de makers geen geld te verdienen aan iedereen die er gebruik van maakt.
De software is volgens OpenAI vooral bedoeld als experiment. Iedereen die er nu gebruik van maakt, is in feite een tester die op nieuwe manieren probeert het uiterste te halen uit de kunstmatige intelligentie. En hoe meer dat gebeurt, hoe slimmer de software wordt en hoe beter de onderzoekers die begrijpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje. -
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen. -
Techbeurs CES trapt deze week af: dit kun je verwachten
Een nieuw jaar kan maar één ding betekenen: CES staat weer voor de deur. De jaarlijkse Consumer Electronics Show vindt dit jaar van 5 tot en met 8 januari plaats in Las Vegas en geeft alvast een voorproefje van wat de grootste techbedrijven in 2023 van plan zijn. We zetten de belangrijkste verwachtingen op een rij. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Met deze sites maak je supersnel een sinterklaasgedicht
De Sint is weer in het land – we zijn opnieuw bij surprises en gedichten maken aanbeland. Om jezelf niet met stress te overstelpen, zullen onderstaande tips je een handje helpen -
Nieuwe profielfoto nodig? Deze slimme app maakt er in een handomdraai tweehonderd voor je
Je hebt op sociale media al een tijdje dezelfde profielplaat en wilt een nieuwe. Zelf maken? Welnee, vraag een app met kunstmatige intelligentie even om er tweehonderd voor je te maken. Binnen een halfuur zijn ze klaar.