Weg van Twitter omdat Elon Musk het koopt? Deze alternatieven zijn er ook
Tech-entrepreneur Elon Musk koopt het populaire sociale medium Twitter voor een slordige 41 miljard euro. Sommige critici willen het platform daarom verlaten. Maar waar kan je heen?
Twitter is wat we een ‘microblogging-platform’ noemen: een plek waar je korte updates plaatst over waar je zoal mee bezig bent. De nadruk ligt op tekst. Ben je meer geïnteresseerd in beeld of juist in langere teksten, dan kun je al lang terecht bij bekende apps als Instagram, TikTok en Reddit.
Twitter is sinds het debuut in 2006 populair bij politici en journalisten, die een belangrijk deel vormen van de 206 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat maakt Twitter tot een klein maar invloedrijk medium.
Eerder vertrokken groepen gebruikers al uit onvrede om hun eigen alternatieven op te starten, zoals de rechtse microblogsites Parler en Gab. Met de overname door Elon Musk zoeken nu nog meer mensen naar een alternatief dat bij hun past.
Dat is lastig: er is geen enkel ander platform dat op Twitter lijkt dat hetzelfde bereik heeft. Voor wie echt weg wil, zetten we toch een paar mogelijkheden op een rij.
Mastodon (https://joinmastodon.org/)
Mastodon is een geliefd ‘alternatief Twitter’ met een twist. De app lijkt erg op Twitter qua vormgeving: zo kun je gemakkelijk korte ‘toots’ plaatsen en die van anderen lezen in je feed. Qua structuur zit Mastodon echter veel ingewikkelder in elkaar.
De app maakt namelijk gebruik van een zogeheten federalistisch systeem. Op Twitter komen alle tweets in dezelfde bak terecht, waar Twitter controle over heeft. Mastodon bestaat uit veel verschillende bakken. Die zijn aan elkaar verbonden, zodat je toch met elkaar kan communiceren.
Zo’n bak heet een ‘instance’, en per instance kun je een nieuwe identiteit aanmaken. Je hebt algemene bakken die op Twitter lijken, zoals mastodon.cloud of het Nederlandstalige mastodon.nl. Andere eilandjes hebben een speciale insteek, zoals economie, My Little Pony of koken. Via een site als instances.social kun je zoeken naar eentje die bij jou past.
Het beheer verschilt nogal van instance tot instance. Zo kan je in de ene bak wel, en in de andere geen naaktfoto’s plaatsen. Ook bepaalt de beheerder met wie de instance communiceert - is de baas van de My Little Pony-bak boos op de kookinstance, dan kan je vanuit je My Little Pony-account geen kookaccounts meer volgen.
Plurk (https://www.plurk.com)
Plurk ontstond slechts twee jaar na Twitter, in 2008. Dit microbloggingplatform stamt uit Taiwan en heeft vrij veel gebruikers die Aziatische talen spreken. De insteek is ongeveer hetzelfde als Twitter - je kan korte updates van maximaal 360 tekens plaatsen.
Het verschil zit hem in de vormgeving. Open je Plurk, dan krijg je een horizontale tijdlijn te zien, die begint in het nu en naar rechts verder terug in de tijd gaat. Je krijgt doorgaans de bovenste Plurk uit een draadje te zien. Klik je daarop, dan ontvouw je alle reacties.
Het platform probeert hiermee de nadruk te leggen op conversaties. Voor goede reacties krijg je ‘karma-punten’ toebedeeld, die je toegang geven tot emoji’s.
Tumblr (https://www.tumblr.com)
Even leek bloggingsite Tumblr net zo groot te worden als Twitter of Facebook. Op het hoogtepunt van de populariteit van deze site in 2013 betaalde Yahoo er zo’n 1,1 miljard dollar voor bij een overname. Het bewind van Yahoo viel niet in de smaak bij gebruikers. Zes jaar later werd Tumblr voor slechts 3 miljoen dollar weer van de hand gedaan.
Toch is de blogsite nog altijd zeer actief. Fans verzetten zich tegen de komst van moderniseringen uit andere apps. Zo gebruikt Tumblr nog steeds een chronologische feed, waarbij je de nieuwste berichten van gevolgde accounts bovenaan ziet staan - al vermeldt de site niet duidelijk datum en tijd.
Tekstberichten kunnen zo lang zijn als je dat wil, maar zijn meestal kort. Veel gebruikers maken en verspreiden graag ‘gifsets’, collecties van aan elkaar gerelateerde GIF-animaties, tekeningen en foto’s. Centraal staat de reblog-knop, waarmee je een bericht van iemand anders doorzet naar je eigen Tumblr-feed en die desgewenst van beschrijvende tags of commentaar voorziet.
Let op: Tumblr heeft in de afgelopen jaren een zeer eigenzinnige cultuur opgebouwd. De kat uit de boom kijken kan geen kwaad.
Minds (https://minds.com)
Minds bestaat sinds 2015, en gaat prat op zijn geloof in de vrijheid van meningsuiting. De app is open-source, wat betekent dat iedereen de code kan inzien en deze kan gebruiken. Je krijgt met Minds een minimalistische versie van de vormgeving van Twitter voor ogen. De app werkt verder bijna hetzelfde.
Er zijn slechts een paar grote verschillen: zo kun je op Minds ook langere blogposts maken, naast Twitter-achtige berichten. Je kunt het algoritme van de app zelf afstellen, zoals door te zeggen hoe vaak je geconfronteerd wil worden op meningen die niet die van jou zijn.
Ten slotte maakt Minds gebruik van cryptotechnologie en cryptomunten. Eén nadeel voor sommige gebruikers: er wordt niet scherp gemodereerd.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Cordcutten’ in Nederland: zo kijk je zonder tv-abonnement toch televisie
Hoewel steeds meer mensen ervoor kiezen om zonder televisie-abonnement te leven, blijft het aantal ‘cordcutters’ in Nederland laag. Terwijl het niet moeilijk is om zonder tv-abonnement toch televisie te kijken. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? ‘Een paprika print je niet, die teel je’
Een paprika uit de 3D-printer, metalen gereedschap gevormd uit poeder, een geprinte medicijnpil of - ja echt, in Meerhoven staat er een - een geprint betonnen huis. De 3D-printer lijkt het antwoord op alles, maar is dat ook zo? Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Drie deskundigen aan het woord. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
Met dit trucje zie je nooit reclame bij Instagram Stories
Dagelijks worden miljoenen Stories op Instagram gedeeld waar gebruikers iedere keer weer trouw doorheen tikken. De foto-feed is ook doorspekt met advertenties, maar met een simpel trucje kun je die reclameberichten vermijden. -
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.