WhatsApp beveiligen: zo blijven je appjes achter slot en grendel
We delen lief en leed via WhatsApp, dus je wil niet dat deze persoonlijke berichten, foto’s en video’s op straat komen te liggen. Hier enkele handige tips om WhatsApp stukken veiliger te maken.
Tweestapsverificatie: veiliger inloggen
Een goede eerste stap is het aanzetten van tweestapsverificatie. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je bij het registreren van een WhatsApp op een andere telefoon een toegangscode nodig hebt. Alleen wanneer deze (zelfgekozen) pincode klopt, worden de chatgesprekken overgezet.
De tweestapsverificatie van WhatsApp werkt net even anders dan bij andere apps. Normaal gesproken heb je namelijk een tijdelijke toegangscode nodig tijdens het aanmelden. Bij de tweestapsverificatie van WhatsApp kies je zelf de code: deze verandert dus alleen wanneer jij dat wil.
Ga naar de instellingen van WhatsApp en tik op ‘Account’. Kies ‘Verificatie in twee stappen’ en druk op ‘Inschakelen’. Kies een zescijferige pincode en tik op ‘Inschakelen’. Vervolgens kun je nog een e-mailadres toevoegen. Mocht je de pincode vergeten, dan kun je ervoor kiezen om deze via dit adres te resetten.
Beveiligen met vinger of gezicht
Een pincode is niet per definitie uniek, maar een vingerafdruk wel. Je kunt WhatsApp daarom biometrisch beveiligen. Iedere keer dat je de app opent, moet je een vingerafdruk maken om toegang te krijgen. En heeft jouw iPhone een gezichtsscanner (Face ID)? Ook deze kun je gebruiken om WhatsApp extra veilig te maken.
Dat doe je zo. Ga naar het instellingenscherm van WhatsApp en kies ‘Privacy’. Mensen met een Android-telefoon scrollen naar beneden, kiezen ‘Vingerafdrukvergrendeling’ en verschuiven de schakelaar. Vervolgens is het een kwestie van de aanwijzingen op het scherm volgen.
Heb je een iPhone? Kies in het privacyscherm dan voor ‘Schermvergrendeling’. Schakel dan ‘Vraag om Touch ID’ of ‘Vraag om Face ID’ in. Daarna selecteer na hoeveel tijd WhatsApp vergrendelt en je dus weer een vingerafdruk of gezichtsscan moet maken om de app te ontgrendelen.
Hoe veilig app jij?
WhatsApp is automatisch al behoorlijk veilig. De app verstuurt chatberichten namelijk via end-to-end-encryptie. Het komt erop neer dat berichten standaard versleuteld worden en alleen jij en de ontvanger de sleutel hebben (en de inhoud dus kunnen zien).
Je kunt vrij makkelijk controleren of encryptie daadwerkelijk aanstaat. Open simpelweg een WhatsAppgesprek en tik op de naam van die persoon. Scrol vervolgens naar beneden en kies ‘Versleuteling’. Je krijgt nu een qr-code te zien met daaronder een aantal cijferreeksen.
Is de gesprekspartner in de buurt? Dan kun je elkaars qr-code scannen. Bij een groen vinkje weet je zeker dat jullie chat beveiligd is. Je kunt dit ook handmatig controleren door elkaars cijferreeksen te vergelijken. Als deze overeenkomen, is de chat beveiligd.
Die cijferreeksen zijn dus heel belangrijk. Daarom heeft WhatsApp een ingebouwde functie die laat weten wanneer iemands encryptiecode verandert, bijvoorbeeld als diegene een nieuwe telefoon koopt of de app opnieuw installeert.
Je zet de functie aan via het instellingenmenu van WhatsApp. Kies ‘Account’ en tik op ‘Beveiliging’. Selecteer vervolgens ‘Beveiligingsmeldingen weergeven op dit apparaat’.
Een versleutelde back-up
Over encryptie gesproken: wist je dat je WhatsAppback-ups kunt versleutelen? Op die manier is je reservekopie alleen voor jou zichtbaar. Zelfs Google en WhatsApp kunnen deze niet inzien.
Ga naar het instellingenscherm van WhatsApp, kies ‘Chats’ en ga naar ‘Chat back-up’. Tik vervolgens op ‘End-to-end versleutelde back-up’ en kies inschakelen. Volg de aanwijzingen op het scherm om de reservekopie extra veilig te maken.
WhatsApp-fraude voorkomen
Tot slot is het belangrijk om je voicemail goed te beveiligen. Veel WhatsApp-fraudeurs maken namelijk gebruik van berichtenboxen met makkelijk te raden wachtwoorden.
Tijdens het aanmelden bij WhatsApp kun je ervoor kiezen een aanmeldcode per bericht te ontvangen, maar je kunt ook gebeld worden. Wanneer je vervolgens niet opneemt komt de code in de voicemailbox terecht.
Is deze slecht beveiligd, bijvoorbeeld met een wachtwoord als 0000 of 1234, dan is het voor hackers heel makkelijk om deze te ontfutselen. Vervolgens kan de hacker je WhatsAppaccount overnemen en zich voordoen als jou.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Google lanceert chatbot ‘Bard’ na enorm succes ChatGPT
Als we analisten mogen geloven is de artificieel intelligente chatbot ChatGPT van start-up OpenAI een enorm succes. Met honderd miljoen gebruikers twee maanden na lancering zou het de snelst groeiende internetapp voor consumenten ooit zijn. Dat zorgt voor zenuwen bij Google en dus maakt de technologiegigant een bocht: binnenkort is een gelijkaardige chatbot bruikbaar voor het brede publiek. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij. -
Hands-on
De nieuwe VR-bril van de PlayStation 5 is indrukwekkend
De ontwikkelingen in virtual reality hebben elkaar de laatste jaren in hoog tempo opgevolgd, dus de PlayStation VR is met zijn meer dan zes jaar al bijna bejaard te noemen. Gelukkig komt dit jaar de PSVR2, die we op techbeurs CES in Las Vegas getest hebben.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet.