Winterblues? Zo kan technologie je door de donkere maanden heen helpen
Ben je moe? Geen zin om naar buiten te gaan? Gebrek aan concentratie? Misschien heb je last van een winterdip. Wij laten je zien hoe technologie kan helpen om de winterblues te bestrijden.
Voor sommige mensen is de winter de gelukkigste tijd van het jaar. Sneeuwpret, warme chocolademelk en daarna met een dekentje op de bank. Op papier klinkt het fijn, maar in de praktijk wordt niet iedereen happy van de winter. Voel jij je tijdens deze korte, donkere dagen juist vermoeid, lusteloos en misschien zelfs somber? In dat geval heb je mogelijk last van een winterdip.
Gelukkig kun je zo’n winterdip – zolang er geen sprake is van een echte winterdepressie – zelf verlichten. En daar kan technologie je goed bij helpen.
1. Zorg voor voldoende (dag)licht
In de winter is het niet alleen minder lang licht buiten, ook is het weinige daglicht dat je ziet zwakker dan in de zomer. Zie je te weinig (dag)licht? In dat geval blijft je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaken. Met als gevolg dat je de hele dag moe blijft.
Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten – zie ook onze volgende tip. Is dat niet mogelijk? Misschien kan een daglichtlamp uitkomst bieden. Zoals de naam al doet vermoeden, bootst een daglichtlamp daglicht na, waardoor de aanmaak van melatonine onderdrukt wordt.
2. Zorg voor voldoende beweging
Als je moe bent en je somber voelt, daalt je motivatie om te bewegen natuurlijk tot ver onder het nulpunt. Pas echter op voor een vicieuze cirkel: bewegen is namelijk juist belangrijk bij een winterdip. Ga bij voorkeur naar buiten, want met wat extra daglicht voorkom je zoals gezegd dat je lichaam te veel melatonine aanmaakt.
Kleed je dik aan, neem een thermosfles thee mee én bind je smartwatch om je pols. Het bijhouden van je voortgang op je smartwatch, kan motiverend werken. Zeker als daarbij gebruik wordt gemaakt van spelelementen, zoals het verdienen van beloningen.
3. Eet en drink gezond
Een winterdip kan ook je eetlust verstoren. Sommige mensen ervaren minder honger, anderen hebben juist veel meer zin in eten. Helaas gaat het dan voornamelijk om ongezond eten. Natuurlijk mag je jezelf best eens iets lekkers gunnen, zolang je er maar op let dat je wel voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Verschillende apps kunnen je helpen om te controleren wat de voedingswaarde van etenswaren is. Vergeet ook niet voldoende te drinken. Een slimme waterfles helpt je eraan herinneren dat het tijd is om weer een slokje water te nemen.
4. Zorg voor een vast ritme
Wanneer het buiten koud en donker is, is het extra verleidelijk om je ’s ochtends nog even een paar keer om te draaien. Het is bij de winterblues echter belangrijk om je dag-en-nachtritme te onderhouden. Dat betekent: op een vast tijdstip opstaan én op een vast tijdstip gaan slapen.
Bij dat laatste kan slimme verlichting je helpen. Vermijd ‘s avonds het blauwe licht van je beeldschermen. In plaats daarvan laat je je slimme verlichting het natuurlijke verloop in lichtkleur nabootsen. Stel je lampen ’s avonds in op 2700K, waarmee je het warme licht van een zonsondergang nabootst.
5. Doe leuke dingen
Een winterdip is tijdelijk en gaat vanzelf weer over. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Plan af en toe een leuk uitje en zet dat ook echt in je digitale agenda. Je slimme assistent kan je er dan op gezette tijden aan herinneren.
Negatieve gevoelens krijgen minder kans als je kunt uitkijken naar een leuke activiteit. Vergeet ook niet om te ontspannen, bijvoorbeeld met een massage of een luisterboek, en zet eens wat vaker muziek aan. Kies bijvoorbeeld voor een muts met ingebouwde speakers. Die kun je morgen dan mooi opzetten tijdens die o zo gezonde ochtendwandeling.
Onderschat een winterdepressie niet
Ondanks dat een winterdip erg vervelend kan zijn, is het vaak niet nodig om medische hulp te zoeken. Dat moet je natuurlijk wel doen als je denkt dat je een winterdepressie hebt. Als je klachten minstens twee weken lang bijna dagelijks aanhouden, twijfel dan niet om contact op te nemen met je huisarts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoek je een goedkope laptop? Dit is de beste onder de 500 euro
Ook voor een klein budget zijn er prima laptops te vinden waar je nog een tijdje mee vooruit kunt. Samen met Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 500 euro kunt kopen. -
Zo voorkom je dat je per ongeluk een telefoongesprek beëindigt
Als je midden in een belangrijk telefoongesprek zit, wil je niet per ongeluk ophangen. Met deze tips verklein je de kans dat dit gebeurt. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Batterij smartwatch kan tien keer langer meegaan dankzij deze chip die in Delft wordt ontwikkeld
Smartwatches en andere fitnesstrackers hebben elk jaar weer meer nieuwe functies en kunnen steeds nauwkeuriger meten. Hoe meer functies de gebruiker aanzet, hoe sneller de batterij leeg laat. Het Delftse Qualinx ontwikkelt microchips die ervoor zorgen dat de batterijduur tot weken langer mee gaat.Den Haag, Delft -
Dit zijn goede opties voor slimme kerstverlichting
Of je dit jaar nu wel of geen kerstboom zet, in de decembermaand zorgen lampjes voor sfeer in huis. Dit zijn goede opties voor slimme kerstverlichting.
-
Je smartphone is vatbaar voor kou: vijf tips om je apparaten te beschermen
Koud winterweer heeft invloed op de conditie van elektronische apparaten. Niet alleen extreme warmte, maar ook kou kan voor een defecte accu, een storende processor en zelfs barsten in het scherm zorgen. Vijf tips om defecte smartphones door het winterse weer te voorkomen. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.