Volledig scherm
© REUTERS

YouTube verbiedt video's die 5G aan corona linken na brandstichting in antennes

YouTube treedt hard op tegen video's met complottheorieën over het coronavirus. Zo worden video's die corona en 5G aan elkaar linken meteen verwijderd, meldt het techbedrijf aan de Britse krant The Guardian.

Het bedrijf neemt die stap nadat afgelopen week meerdere telefoonmasten met 5G-antennes in brand werden gestoken in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde onder andere in Birmingham, Liverpool en Melling. Overigens zijn video's met theorieën over het ‘gevaar ‘ van 5G nog wel toegestaan, maar trekt YouTube een grens als er een link met corona wordt gelegd. 

Dat past volgens de site in het huidige beleid. Video's waarin ongefundeerde medische methodes worden getoond, zijn altijd verboden, aldus een woordvoerder.

Samen tegen nepnieuws

YouTube meldt overigens dat het bedrijf al sinds februari duizenden video's heeft verwijderd met nepnieuws over corona. De grote techbedrijven spraken eerder af om samen te gaan werken tegen nepnieuws. Bedrijven als Facebook, Twitter, Microsoft, Google en Reddit, Youtube en LinkedIn hebben daartoe een verklaring ondertekend.

De ondertekenaars roepen andere bedrijven op om mee te doen. Facebook zegt in een eigen verklaring dat het al maatregelen heeft genomen, zoals het verbieden van advertenties die angst kunnen zaaien of die reclame maken voor onbewezen geneesmiddelen.

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.