Zet deze ene instelling aan op je tv tijdens sportwedstrijden (en schakel hem daarna meteen weer uit)
Heel Nederland zit dit weekend voor de buis gekluisterd bij de Grand Prix in Zandvoort, maar een slim voorbereide kijker zorgt dat de televisie goed is afgesteld. En daarbij is vooral één instelling van groot belang.
Er zijn een hoop instellingen om op een pas aangeschafte televisie te veranderen. Helderheid, contrast en kleuraanpassingen zorgen ervoor dat het beeld er soms beter in jouw woonkamer uit kan zien, mits je weet wat je moet veranderen.
Er is één optie in de tv-opties die de meeste experts afschuwelijk vinden: Motion Smoothing. Dit zorgt ervoor dat de televisie verzint wat er tussen frames in gebeurt in, waardoor een bewegend beeld ineens vloeiender oogt.
Op papier een goed idee, maar films en tv-series zien er bij Motion Smoothing onnatuurlijk uit. Dat staat wereldwijd bekend als het ‘Soap Opera-effect’, omdat video’s ogen alsof je naar een oude soap zit te kijken.
Wél ideaal voor sportwedstrijden
Waar Motion Smoothing voor lelijke speelfilms zorgt, is het wel de uitgelezen technologie om tijdens bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd te activeren. Dat heeft in eerste instantie te maken met de snelle bewegingen bij een wedstrijd die je wil volgen, zoals een langsrazende wagen. De beeldoptie zorgt er dan voor dat deze vloeiender beweegt en beter te volgen is.
Tegelijkertijd helpt Motion Smoothing bij snelle, bewegende camerashots. Bij dat soort shots zul je minder snel last hebben van een schokkend beeld.
De beste 55 inch-televisies volgens de redactie van Tweakers:
Waar zet je Motion Smoothing aan?
Motion Smoothing zit meestal in de beeldinstellingen van je televisie verstopt. Druk op de afstandsbediening op de configuratieknop (vaak een tandwiel) en ga naar de video-opties.
Wellicht moet je verder navigeren naar de ‘Geavanceerde instellingen’ op dit scherm. Soms heeft de optie ook een andere naam, zoals interpolatie. Raadpleeg desnoods de handleiding van je televisie
Dit zijn ook handige instellingen
Naast Motion Smoothing zijn er nog een paar beeldinstellingen om rekening mee te houden, zoals:
Beeldmodus. Veel televisies hebben vooraf ingestelde profielen, zoals ‘Theater’, ‘Levendig’ en ‘Natuurlijk’. Deze veranderen hoe kleuren in beeld worden gebracht. In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor ‘Standaard’. Kleuren ogen dan zoals de regisseur ze bedoeld heeft.
Beeldverhouding. Soms snijdt je televisie het beeld van je apparaat verkeerd af, waardoor je zwarte balken ziet of juist een deel van het scherm lijkt te missen. Bij opties voor de beeldverhouding of aspectratio kun je dit alsnog goed instellen.
Scherpte. Dit lijkt een voor de hand liggende optie: iedereen wil een haarscherp beeld, dus je moet dit toch op de maximale hoogte instellen? Fout. De functie voor scherpte kan averechts werken, waardoor al snel een gekke rand om objecten verschijnt. Wees hier dus voorzichtig mee.
Witbalans. Dit bepaalt hoe geel of wit het scherm er uitziet. Bij een goed ingestelde witbalans moet een puur wit object op tv ook echt wit lijken.
Kom je er niet uit? De Canadese site RTings heeft een gids die helpt bij het kalibreren van een nieuwe televisie.
Dit artikel verscheen eerder dit jaar al tijdens het EK, maar is herschreven en opnieuw gepubliceerd wegens de Grand Prix.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMexperts bezorgd
‘Wulpse vrouwen’ op sociale media zijn oplichters en lastig te bestrijden: dit kun je zelf doen
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Zo gaat de accu van je telefoon (en andere gadgets) veel langer mee
Bijna iedereen heeft er last van: Toen je hem net kocht, ging de batterij van je telefoon met gemak een hele dag mee, maar na verloop van tijd lijkt het alsof je hem steeds sneller weer moet opladen. Met deze bespaartips verbeter je de batterijduur. -
Ouders gooien privacy van hun kinderen te grabbel op sociale media
Bijna drie op de vier ouders zetten hun kinderen via foto’s en filmpjes op sociale media. Veel vaders en moeders denken daarbij totaal niet na over de privacy van hun kroost, blijkt uit een nieuw onderzoek van VPNGids.nl. Ze vragen hen ook niet om toestemming. -
Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
Ticketswap gaat de strijd aan met doorverkopers die winst willen maken op concertkaartjes. Het bedrijf introduceert een nieuwe functie waarmee de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld wordt onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement. Het doorverkoopplatform hoopt daarmee dat er minder frauduleuze of te dure tickets in omloop zullen zijn.
-
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Dit is de beste Chromebook voor op school
Op steeds meer scholen worden Chromebooks ingezet. Zo gek is dat niet: de Google-laptops zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, zonder dat ze snel langzaam worden door allerlei gekke software. Wat is de beste van dit moment? We zochten het samen met de redactie van Tweakers uit. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.