Zo pas je AirPods aan op jouw specifieke gehoor
De AirPods-oordoppen van Apple kunnen worden aangepast op basis van een gehoortest, zodat muziek voor jou beter te horen is. Zo werkt dat.
Niemands oren zijn hetzelfde. De een kan beter sommige hoge tonen horen, terwijl de ander juist lagere tonen beter kan opvangen. Het zorgt ervoor dat de muziek uit oordopjes voor jou ook anders kan klinkt dan voor een ander.
Techreus Apple heeft daar bij zijn AirPods iets op gevonden: door een audiogram in te laden. Dat is in feite het rapport dat na een gehoortest wordt gemaakt, met daarin de feitelijke score van je gehoor. Vervolgens worden je AirPods hierop afgestemd. Zo kun je ineens klanken horen die niet opvallen bij ‘gewone’ oordoppen.
Gehoortest zelf doen
Er zijn twee manieren om zo’n audiogram te bemachtigen. De meest voor de hand liggende is om naar een audicien te gaan en daar je gehoor te laten testen. Dat kost wat, maar je hebt dan wel meteen het meest gedegen resultaat. Als je vraagt om een audiogram, weten ze vaak wel wat ze je moeten geven.
Een tweede optie is om de gehoortest zelf te doen. Er staan meerdere apps in de App Store om dat mee te doen, waaronder de Mimi Hearing Test. Je moet dan met oordopjes in een stille ruimte zitten, waar je op een knop drukt zodra je geluidjes hoort. De app maakt achteraf zelf een audiogram dat je kunt gebruiken. Makkelijk, maar de foutmarge is iets groter dan bij een audicien.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Koppel het audiogram aan je AirPods
Ga vervolgens op je iPhone naar de Instellingen-app en tik op Toegankelijkheid, gevolgd door Audio/Visueel > Aangepaste Koptelefoon. Zet daar de schakelaar bovenin beeld aan en kies ervoor een audiogram te koppelen.
Je krijgt nu de mogelijkheid om je audiogram in de Gezondheid-app te zetten, door er een foto van te maken of een digitaal bestand in te laden. Als dat niet werkt, kun je met de hand alle waarden in het document overtypen op je iPhone.
Hierna zal Apple je het verschil laten horen tussen het gewone geluid en de aangepaste variant. Als je alles goed hebt gedaan, zal de aangepaste versie voller en helderder klinken.
Alleen AirPods en Beats
Op het moment werkt het audiogram alleen bij de AirPods-oordoppen en -koptelefoon van Apple, of met de koptelefoons van Beats. Die laatste worden namelijk ook door Apple gemaakt.
Of andere koptelefoons op termijn ook met de technologie zullen werken, is nog maar de vraag. Vermoedelijk wil Apple zelf het geluid kunnen kalibreren om de functie goed te laten werken.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van technologie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kan de politiek de razendsnelle ontwikkeling van AI wel bijhouden? ‘Wordt moeilijk’
-
AirPods Max-review: hoe geslaagd is dit debuut van Apple?
Het leek duidelijk: voor alles dat met audio te maken heeft, vertrouwde Apple op Beats, het merk van Dr. Dre dat het in 2014 voor een slordige 2,2 miljard euro overnam. Inmiddels lijkt die filosofie overboord gegooid, want Apple kondigde eind 2020 opeens de eerste eigen over-ear-hoofdtelefoon aan: de AirPods Max. De experts van Tweakers bekeken dit debuut van Apple. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMmet video
Apples nieuwste vondst doet wenkbrauwen fronsen: ‘Nog groter dan introductie van smartphone’
Apple heeft met de introductie van een nieuwe bril weer alle ogen op zich gericht. Mensen kunnen ermee bellen, werken, films kijken en een spelletje spelen. Gaat dit de wereld net zo veranderen als de komst van hun allereerste smartphone? ,,Dit is het einde van de computer zoals we die kennen”, voorspellen technologie-experts.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
Onze favoriete oordopjes en koptelefoons
We luisteren massaal muziek en podcasts zijn hot. Maar hoe bescherm je je oren het beste tijdens een luistersessie waarbij je niemand wil storen? Welke modellen van hoofdtelefoons zijn vriendelijk voor je gehoor? En kies je dan voor oordopjes of voor de klassieke koptelefoon? -
Met video
Als het aan Apple ligt gaat deze nieuwste gadget de wereld weer radicaal veranderen
Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een compleet nieuw product gepresenteerd. Het gaat om een speciale bril die apps voor de ogen laat zweven.