Zo snel moet je internet zijn voor Netflix, Spotify, gamen en meer
We belasten onze internetverbinding steeds zwaarder. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van series, films, muziek en tegenwoordig zelfs volledige games. En dat allemaal terwijl er mogelijk een heel gezin tegelijk online wil. Hoe snel moet je internet hier eigenlijk voor zijn?
Het snelste internet dat op dit moment in Nederland beschikbaar is, is glasvezel. En hoewel dit op veel plekken nog niet verkrijgbaar is, maken steeds meer mensen die de mogelijkheid wél hebben daar gebruik van. Met deze aansluiting kun je thuis een snelheid van 1 Gbps per seconde halen. Dat is razendsnel, maar daar hangt ook een aardig prijskaartje aan vast. Het is dus maar de vraag of je het nodig hebt.
De snelheid van ons internet wordt meestal beschreven in ‘Mbps’ of megabit per seconde en tegenwoordig dus ook al in ‘Gbps’ of gigabit per seconde. Belangrijk om te weten is dat het hier gaat om bits en niet bytes. Bij opslagruimte wordt er meestal gesproken over bytes en bij internetsnelheid over bits. Acht bits vormen samen één byte.
Dat betekent dus dat als je een internetverbinding van 1 Gbps hebt, je in theorie maximaal met 125 MB per seconde kunt downloaden. Met 100 Mbits download je maximaal met 12,5 MB per seconde. In de praktijk valt deze snelheid meestal nog iets lager uit.
Om snel internet te gebruiken, helpt het als je ook een snelle laptop hebt. Op BestGetest vind je een overzicht van de beste laptops tot 800 euro.
Muziek en film
Hoeveel je nodig hebt, hangt af van waar je de internetverbinding gebruikt. Neem bijvoorbeeld Netflix. De streamingdienst stelt dat een internetverbinding van 1 Mbps de minimale snelheid is om video in standaarddefinitie te kijken, maar een hogere verbinding wordt aangeraden. Hoe hoger de resolutie, hoe sneller je internetverbinding moet zijn. Voor beelden in 1080p-resolutie (HD) wordt al 5 Mbps aangeraden. Om video in 4K te kijken kijken raadt Netflix een internetverbinding van 15 Mbps aan.
Nieuwe streamingdienst HBO Max gaat nog een stapje verder. Hoewel de dienst ook minimaal 5 Mbps aanraadt voor het streamen van video in HD, raadt HBO Max maar liefst 50 Mbps of meer aan voor streamen in 4K.
Voor muziek zijn de eisen uiteraard een stuk lager. Neem Spotify. Luister je muziek in de hoogste kwaliteit via de dienst, dan lukt dat al met maar 320 Kbits. Dan heb je met een internetverbinding van 1 Mbps al genoeg. Luister je muziek met lossless kwaliteit, zonder compressie, bij onder andere Apple Music, Tidal of Deezer, dan heb je wat meer snelheid nodig als je wil streamen. Maar 5 Mbps is dan meer dan genoeg.
Games
Gaming is een iets ingewikkelder verhaal. Niet alleen heb je een goede internetverbinding nodig om zonder problemen online te gamen, maar steeds vaker worden volledige games gestreamd. Om online te gamen heb je volgens Microsoft minimaal 3 Mbps nodig, maar sneller kan geen kwaad. Een game streamen via Google Stadia kan al vanaf 10 Mbps. Maar als je in 4K een game wil streamen, heb je minimaal 35 Mbps nodig.
Bovenstaande snelheden gelden wel alleen als één persoon in het huishouden streamt of gamet en er geen andere apparaten verbonden zijn met het internet. In de praktijk is dat meestal niet zo. Iemand in het huishouden kan Netflix streamen, terwijl de ander gamet en weer een ander een videogesprek voert. Ook is internet via wifi vaak trager dan de maximale snelheid.
Als je niet vaak grote bestanden downloadt, is rond de 50 en 100 Mbit genoeg voor iemand alleen. Rond de 200 Mbit moet voldoende zijn voor een gezin. Die 1 Gbit-verbinding is dus alleen voor de echte grootverbruikers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Sonos presenteert nieuwe lineup: kleinere soundbars en eigen assistent
Audiobedrijf Sonos toont deze week haar voorjaarsproducten op een exclusief evenement. Hoogtepunten zijn een nieuwe midrange soundbar, een eigen vorm van stembesturing en kleurrijke kleine boxjes. Journalist Yorick Dupon doet verslag.
-
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft. -
PREMIUM
Waarom FIFA-games niet langer FIFA zullen heten: licentiekosten voetbalbond verdubbelen
Gameproducent Electronic Arts stopt na bijna 30 jaar met het gebruik van de FIFA-licentie. Nieuwe delen in de FIFA-voetbalgameserie zullen vanaf nu onder een andere naam verschijnen. Wat zijn de gevolgen voor het voetbalspel en waarom breekt het bedrijf met de beroemde voetbalbond? -
Hackers dringen binnen in systemen Artis en eisen één miljoen euro losgeld
Dierentuin Artis in Amsterdam is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen doen het daardoor niet. De mensen achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in virtueel geld.