Zo verwijder je definitief je Facebook-account (zonder iets kwijt te raken)
Techreus Facebook wordt steeds groter. En naarmate er meer ophef over het bedrijf voorbijkomt, wil niet iedereen nog een account op het sociale netwerk. Hoe verwijder je alles voorgoed? We helpen je op weg.
1. Maak een back-up van je gegevens
Facebook staat vol met persoonlijke gegevens en herinneringen, die je ondanks je vertrek van het sociale netwerk niet kwijt wil. Gelukkig kun je een back-up maken om in eigen beheer op te slaan.
Klik op het pijltje rechtsboven op de site en klik op ‘Instellingen en privacy’, gevolgd door ‘Instellingen. Daar tik je op ‘Je Facebook-gegevens’ en kies je voor de optie ‘Je gegevens downloaden’. Op de vervolgpagina kies je wat er allemaal in de back-up moet staan, waarna je het proces in gang zet.
2. Wis je account op de site
De volgende stap is uiteraard om je account te verwijderen. Dat doe je door op het pijltje rechtsboven op de Facebook-site te drukken, te kiezen voor ‘Instellingen en privacy’ en te klikken op ‘Instellingen’.
In de linker kolom kun je hierna op ‘Je Facebook-gegevens’ drukken. Bij de optie ‘Privacy’ vind je daar de knop ‘Deactiveren en verwijderen’.
Je account is niet meteen helemaal weg. Facebook doet er dertig dagen over om je informatie definitief te wissen, zodat je in feite een maand hebt om je nog te bedenken.
3. Verwijder de apps en blokkeer de site
Je voornemen Facebook te verlaten is één ding, maar ook werkelijk vertrekken is toch een stapje verder. Het is daarom van belang om de apps van het bedrijf van al je apparaten te verwijderen. Dan weet je zeker dat je niet op een onbezonnen moment ineens dat blauwe icoon nog eens aantikt.
Op je laptop of desktopcomputer is het iets lastiger, omdat je Facebook doorgaans bezoekt via de website in plaats van een losse app. Ook daar zijn echter oplossingen voor. In webbrowser Chrome kun je bijvoorbeeld de extensie BlockSite installeren, waarin je vervolgens het webadres van het sociale netwerk invoert. Probeer je daarna de site te bezoeken, dan krijg je een grote foutmelding in beeld te zien.
4. Vermijd de beruchte trackingpixel
Zelfs zonder Facebook-account ben je nog niet af van het techbedrijf. Bezoek je websites die gelinkt zijn aan het advertentienetwerk van het bedrijf, dan kan dat bezoek worden vastgelegd door het bedrijf, waardoor een soort ‘schaduw-profiel’ ontstaat.
Wie liever niet op die manier door Facebook in de gaten wordt gehouden, kan ervoor kiezen die Facebook-link van andere sites automatisch te blokkeren. Door een extensie zoals AdBlock Plus te installeren, kun je ervoor zorgen dat de zogeheten Facebook-pixel niet in jouw browser wordt geladen. En als die pixel niet werkt, ziet Facebook ook niks van jou.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMmet Video
‘Nachtmerrie’ voor KNVB na cyberaanval Russen: ‘Als ze geen losgeld betalen, hebben ze gigaprobleem’
Een berucht Russisch hackerscollectief dreigt gevoelige stukken van de KNVB te publiceren. Experts spreken van een ernstige zaak. De voetbalbond doet er beter aan ‘zo snel mogelijk de onderhandeling te starten met de eisers, anders zijn de gevolgen niet te overzien’, zeggen ze tegen deze site. ,,Dit is een nachtmerrie voor de KNVB.’’ -
De beste smartphone voor hooguit 350 euro
Op zoek naar een smartphone, maar wil je niet meteen tegen de 1000 euro betalen voor een redelijk toestel? Samen met de redactie van Tweakers selecteren we de beste modellen van hooguit 350 euro. -
PREMIUMtips
Praat met kinderen over de nieuwe chatbots, ‘de minimumleeftijd zou 13 jaar moeten zijn’
Chatbots zoals My AI van Snapchat en ChatGPT komen steeds meer onze samenleving binnen. Wat doet dat met kinderen en hoe leer je je kinderen daar juist mee omgaan?
-
Gebruikers WhatsApp kunnen binnenkort chatgesprekken beveiligen
-
-
-
Met een e-reader op vakantie? Hier moet je op letten
Wie tijdens de vakantie veel boeken wil lezen, hoeft allang geen stapel boeken meer in de auto te stoppen. Slechts één e-reader vol met je geplande leeskost is genoeg. Als je overweegt er één te halen, zijn hier vijf dingen om op te letten bij de aankoop. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.