Zo voorkom je dat Google en Facebook met je meelezen
Zowel Facebook als Google staan erom bekend zoveel mogelijk gegevens van je te verzamelen, om zo advertenties te kunnen plaatsen die perfect bij je passen. Met deze tips zorg je ervoor dat die techgiganten zo min mogelijk van je te weten komen.
Of je er nou een account hebt of niet: Facebook weet een hoop van je. Er zijn genoeg redenen om daar voorzichtig mee te zijn. Niet in de laatste plaats omdat gegevens van Facebook-gebruikers in het verleden meerdere malen zijn gelekt.
Facebook bouwt een profiel van je op voor advertenties, maar dit profiel kun jij beheren. Op die manier zorg jij ervoor dat ze bepaalde informatie niet gebruiken om reclame te tonen en er minder specifieke informatie over jou bekend is.
Advertentie-instellingen
Om dit te doen ga je naar de website van Facebook en open je het instellingenscherm. Daar druk je linksonder op het kopje ‘Advertenties’. In het zijmenu kies je vervolgens voor ‘Advertentie-instellingen’.
Daar kun je aangeven dat gegevens van partners niet gebruikt mogen worden om je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Je kunt ook de categorieën zien waar Facebook van denkt dat jij ze interessant vindt en waar advertenties dus op gebaseerd worden. Deze categorieën kun je één voor één verwijderen.
Profiel en gedrag
In je Facebook-profiel word je aangemoedigd om een hoop persoonlijke informatie te plaatsen. Zoals je woonplaats, werkplek, geboorteplaats en relatiestatus. Deze informatie hoef je niet in te vullen om Facebook te gebruiken.
Ook in het gebruik van Facebook zelf zijn er manieren om jouw dataprofiel zo klein mogelijk te houden. Like geen pagina’s of merken, want op deze manier weet Facebook precies welke dingen jij leuk vindt. Plaats zo weinig mogelijk persoonlijke informatie in je berichten, want alles wat je plaatst op Facebook of doet op Facebook is data voor Facebook.
In de instellingen van Facebook geef je onder het kopje ‘Gezichtsherkenning’ aan of Facebook je mag herkennen op foto’s en video’s. Dat gaat om video’s van anderen waarop je bent getagd, maar ook beelden waarin je niet bent getagd.
De meest radicale manier om ervoor te zorgen dat Facebook zo min mogelijk van je weet, is om je account te verwijderen. Alleen kun je dan niet meer van het sociale netwerk gebruikmaken.
Iedereen die online leeft komt bijna dagelijks wel eens in contact met Google
Iedereen gebruikt Google
Google bestaat uit een hoop verschillende diensten die veel mensen gebruiken. Denk aan Gmail voor het verzenden van e-mails, Google Maps voor het vinden van de weg en Google Documenten voor het werken aan teksten. Er is YouTube voor video’s, Google Translate om te vertalen, Google Chrome om te browsen en uiteraard Google Zoeken om antwoord te vinden op je vragen.
Iedereen die online leeft komt bijna dagelijks wel eens in contact met Google en de meesten hebben daarom ook een Google-account. Mensen kunnen zich daardoor zorgen maken over of Google niet teveel van hen weet. Zeker in combinatie met de groeiende hoeveelheid microfoons in de slimme producten van het bedrijf, zoals speakers, camera’s en schermpjes.
Google is echter bovengemiddeld doorzichtig in welke data van je worden verzameld, waar deze voor worden gebruikt en hoe je ze kunt verwijderen. Daarvoor ga je naar je Google Account-pagina via myaccount.google.com.
Activiteiten en advertenties
Op deze pagina geef je aan wat Google van je mag gebruiken voor betere personalisatie. Dat gaat niet alleen om advertenties, maar bijvoorbeeld ook om het aanraden van video’s op YouTube of betere suggesties kunnen geven op Google Maps.
Allereerst kun je bij ‘Gegevens en personalisatie’ onder het kopje ‘Activiteitsopties’ aangeven welk activiteit van jou opgeslagen mag worden voor betere personalisatie. Daar staat onder andere je locatiegeschiedenis en YouTube-geschiedenis tussen. Ook kun je per categorie alle gegevens inkijken en verwijderen.
Speciale aandacht is nodig voor de categorie ‘Web- en app-activiteit’. Hier kun je een vinkje uitschakelen bij ‘Inclusief audio-opnamen’. Standaard worden er audio-opnames van je spraakopdrachten via de Google Assistent opgeslagen. Door dit vinkje uit te schakelen, gebeurt dat niet meer.
Ook vind je op de Google Account-pagina de Advertentie-instellingen. Met een schakelaar geef je aan dat het personaliseren van advertenties uitgeschakeld dient te worden.
Op de Mijn Google-activiteit-pagina die je kunt vinden op myactivity.google.com, vind je alle activiteiten die Google van je op heeft geslagen. Die kun je doorzoeken en verwijderen.
Google luistert mee
Met slimme speakers, camera’s en deurbellen dringt Google ook steeds meer fysiek het huis binnen. Als je wil zorgen dat Google zo min mogelijk van je weet, moet je bij deze apparaten met extra dingen rekening houden.
Zo is het mogelijk om met de slimme speakers van Google Nest via een fysieke knop de microfoon uit te schakelen. Dan kun je geen stemopdrachten meer doen, maar weet je ook zeker dat Google niet per ongeluk iets opvangt.
Tevens is het mogelijk om de slimme camera’s van Google Nest alleen in te schakelen als je niet thuis bent. Via de Nest-app is daar een Thuis/Afwezig-functie voor. De camera kijkt naar de locatie van je telefoon om te zien of je thuis bent.
Met een beetje moeite kun je er dus voor zorgen dat Google zo weinig mogelijk over je weet, maar niet zonder een keerzijde. Als Google weinig over je weet, zijn de verschillende Google-diensten een stuk minder persoonlijk en daardoor minder gebruiksvriendelijk. Dat moet je er dan maar voor over hebben.
Recht op vergetelheid
Ben je bereid je accounts te wissen, dan is er nog een definitievere optie. Europeanen kunnen ook een formeel verzoek tot dataverwijdering indienen, waar volgens de privacywet gehoor aan gegeven moet worden indien data niet meer nodig is.
Op de website van Google staat een pagina waar zo’n vergeetverzoek ingediend kan worden. Facebook heeft een pagina waarop wordt uitgelegd wat bij zo’n verzoek op hun platform komt kijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twitter noemt tweet van Baudet misleidend, dit zijn de gevolgen
Techreus Twitter heeft voor het eerst een bericht van een Nederlandse politicus als misleidend aangemerkt. Hoe werkt zo’n factcheck en wat zijn de gevolgen voor de berichten? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Zo zie je op Google waar je was. En zo zorg je dat Google het niet meer weet
Veel apps verzamelen je data. Meestal kan je deze gegevens niet inzien, maar bij Google ligt dat anders. Met de locatiegeschiedenis van Google krijg je een overzicht van de plekken die je hebt bezocht en de routes die je hebt afgelegd. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUMTechnische Dienst
Geen zere knietjes meer: deze robot trekt al onkruid wiedend over landbouwakkers
Onkruid wieden is een vervelend maar belangrijk klusje, als je dat wat je dierbaar is wil laten groeien. Tel daarbij op dat in bijna alle sectoren een tekort aan personeel is en je kan uittekenen dat Martijn Lukaart met zijn Odd.bot goud in handen heeft.
-
PREMIUMmet video
Met een virtuele bustoer rijden door het Rome van 2000 jaar geleden
Een virtuele bustoer door de antieke binnenstad, in Rome kan het vanaf donderdag. Hobbelend over kasseien versmelten de echte monumenten buiten met virtuele 3D projecties binnen. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.