Volledig scherm
PREMIUM
Theo Hakkert © Carlo ter Ellen - DTCT

Tast 100 km/uur onze vrijheid aan?

ColumnGisteren werd de gordiaanse knoop doorgehakt. Op de snelwegen mogen we niet harder rijden dan 100 kilometer per uur. Het gejeremieer zwelt nu al van ver achter de horizon aan, even herkenbaar als een Ferrari die met 203 km/uur langs komt waaien. Nu kan het nog.

Quote

Alsof 130km/uur niet ook een regel is

Theo Hakkert

'100 tast onze vrijheid aan!'. Bij deze hartenkreet dient het gelaat pimpelpaars te zijn aangelopen, moeten de mondhoeken schuimen als een pak wasmiddel dat is losgelaten in een fontein en een wijsvinger zo ver te worden geheven dat ie dreigt een gat in het universum te prikken.

Opvallend hoe vaak vrijheid wordt gekoppeld aan het tomeloos mogen rijden in een auto. Overgewaaid uit de VS, net als de onzin genaamd Halloween, Singles Day en Correspondent's Diner. De auto als metafoor voor vrijheid: open spaces en dan maar rijden in oude Cadillac's. 'Cruisin' and playin' the radio, with no particular place to go'. Chuck Berry zong er 55 jaar geleden over, maar de realiteit van files en bovengeleiding heeft de romantiek behoorlijk om zeep geholpen.