Theo Hakkert
Volledig scherm
Theo Hakkert © Carlo ter Ellen DTCT

‘Tussen welke mensen begeef je je, als je bij Borne voor de snelweg kiest?’

columnHet is zo'n klein bericht in een krant, typisch iets voor pagina 4. Bij een grote verkeerscontrole op de A1 en A35 bij Borne zijn tien voertuigen in beslag genomen. Tien?! Van wie zijn die in hemelsnaam?

Wie dit tot zich door laat dringen vraagt zich af tussen welke medemensen je je begeeft als je bij Borne voor de snelweg kiest. De meeste bekeuringen gingen echter en natuurlijk naar bestuurders die hun mobieltjes in de hand hielden. Het is een onuitroeibaar fenomeen.

Op de fiets

Terwijl bellen op de fiets nog steeds mag. Niet dat ik daar een groot voorstander van ben, maar zo lang het niet verboden is, pak ik bij gelegenheid rustig op. Als we op voorhand al niet meer doen wat straks niet meer mag, hallo! Pas vanaf 1 juli mag het niet meer. Alleen, dat weet bijna niemand. Ik kan nog geen twintig meter bellend fietsen of een tegenligger begint met wijsvingers te zwaaien. Houd je handen aan het stuur! We roepen liever dan dat we de wet kennen.

Koptelefoon

En wat gaan we nog leuke momenten beleven bij de handhaving straks. Dit schrijft de rijksoverheid: 'Zolang u uw telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt, mag u muziek luisteren. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.'

En dat een boa dan wil bepalen of je Beethoven of Snollebollekes te hard hebt staan. Lachen.